Следва

Кои са първите думи на Даяна към Чарлз след развода

Уникалният по рода си културен проект "Театър Габриадзе" пристига за първи път в България

Марионетният театър на Габриадзе е едно от националните богатства на Грузия - изкуство, което с минимален мащаб успява да разкаже монументални, универсални истории.

All About Life преди 4 години


Резо Габриадзе

Или както Financial Times споделят в свой материал, посветена на грузинския артист
-"специалният гений на Габриадзе улавя епичните въпроси в малкия мащаб на куклите". Талант, който покорява сърцето на международната публика, далеч извън пределите на затвореното съветско общество още през 60те и 70те години, за да завладее целия свят до наши дни.


Момент от постановката Рамона

Спектакълът, който ще представи марионетния театър "Габриадзе“ в България е драматичната любовна история "Рамона" – представление за красива и трагична любов между два парни локомотива. Сюжетът се развива в следвоенния Съветски съюз, където парен локомотив, наречен Ермон, е изпратен на дълго пътешествие до Сибир, за да участва във възстановяването на страната след войната, докато Рамона трябва да чака своя съпруг на малката жп гара Риони, лелеейки за тяхната мечта да живеят щастливо заедно. Тяхната раздяла продължава месец след месец и година след година, докато героите преминават през добро и зло. Когато пътуващ цирк пристига в града, животът на Рамона се променя завинаги. Разделените любими ще се срещнат отново, но при какви обстоятелства? Как ще продължи тяхната любов? Това остава загадка за публиката по време на представлението...


Момент от постановката Рамона

Но защо локомотиви? Ето какво споделя самия Резо Габриадзе за своето вдъхновение - "Веднъж Киплинг казва, че парният локомотив, наред с морския двигател, е най-чувствителното нещо, сътворено някога от човека“. Реших да следвам тази нишка и да пиша по нея. Съзнанието ми позова отдавна забравената топла дума „локомотив“, направи я малко по-осезаема, издишваща облаци пара, миришеща на въглища дори при мокро време.“

Трупата на Резо Габриадзе пристига в България заедно със сина му Лео Габриадзе, който също е драматург и режисьор, 12 човека екип и декори, които тежат над 1 тон. Турнето ще посети два града с по една постановка на място.


Театър Габриадзе

Спектакълът "Рамона" ще бъде поставен в София на 23 септември в Театър Българска Армия и в Пловдив на 25 септември в Драматичен Театър Пловдив.



Проектът е асоцииран към програмата на Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019 . Турнето се реализира с любезното съдействие на Посолството на Грузия и с подкрепата на Застрахователно дружество "Евроинс" АД - основен партньор на проекта.

Билети за спектаклите са в ценовия диапазон от 20 лева до 40 лева и са в продажба на всички каси на Easy Pay в София и страната и онлайн тук и тук 

Събитието се организира от Фондация "Габриадзе" в колаборация с проект "Свобода в Класиката". Актуална информация може да следите и във Фейсбук - за София тук и за Пловдив тук.

 

More All About Life