Следва

Да или Не: Купичката на Чарлийз?

Beauty Starter: "Пийте повече еспресо, спете с грима си и не си правете селфита...", веруюто на Карин Ройтфелд

Уроци по френски шик от кралицата на модата Карин Ройтфелд

Celebrity beauty преди 4 години


“Аз съм пионер. Направих толкова много неща първа. Но хората забравят, такива са те - забравят всичко.” Карин Ройтфелд е със сако и пола на Tom Ford, Clash T-shirt (нейна) и огърлица на Dior.

Карин Ройтфелд е абсолютен титан в света на модата. Била е редактор на френския Vogue 10 години (2001 - 2011), работила е с величия като Карл Лагерфелд, a в момента е моден съветник на Том Форд. Ето и някои от най-важните уроци по френски шик от нея, както и други споделени пред Guardian късчета история от невероятния й живот.

Смели и иновативни идеи
"Хората си мислят, че ги съдя, като ги гледам, но това не е така. Аз просто ги наблюдавам. Това е различно. А те си казват - "О, Боже, ще ме сканира с поглед!" Да, това е така, аз го правя, но целта ми не е да ги съдя, а да взема идеи."

Ако е така - добре. Защото ние харесваме нейните идеи! Докато Карин беше начело на френския Vogue, той беше нещо извънземно - с добрата основа от именно смелите й идеи. Показваше голи красавици с големи гърди на корицата, модели с цигари, а материите бяха предимно кожа и много, много кожа с косъм. Освен това, Карин лансираше женските извивки. Тя работи заедно с известната пухкава моделка Кристъл Рен, направи и емблематичната корица с Каролин Мърфи и брадатия трансджендър модел Андре Джей, облечен като жена. Случаят предизвика множество реакции, като някои сравниха подхода на Карин с този на Ана Уинтур, редактора на американския Vogue. "Атомната Ана" не би се осмелила на подобно нещо, категорични бяха много от критиците.

Прелиствайки скорошен брой на френския Vogue, Карин Ройтфелд се възмущава."Всички модели са едни и същи", отсича тя. "Толкова са слаби. Харесвам по-възрастни и по-големи жени. И харесвам черни жени. Когато бях редактор на Vogue, бях пионер в тези неща, първата, която се осмели да разчупи тенденциите. Хората обаче забравиха това, защото те по принцип забравят всичко. Но това е ОК. Общувам и се чувствам добре с всякакъв тип хора. Това е едно от силните ми качества - много съм отворена и непредубедена."

Изглежда наистина е така. Показва го отношението й към модата. Въпреки че е от такава величина, тя е в състояние да обърне внимание на евтини аксесоари и неизвестни марки, стига те да са стилни.

За прочутия френски шик
Казва това, което ние смътно усещаме или отдавна знаем без съмнение: "Добрият стил идва отвътре." Или с други думи, или го имаш, или го нямаш. И все пак, можем да се поучим от такива модни величия като нея.

Друг полезен съвет от нея е грижата за кожата. Но не както някои от нас може би я разбират. Като истинска французойка, Карин предпочита естествената визия, подчертана с малко грим и ултра класически дрехи като дънки и суитчър в тъмносин цвят. Такъв е и подходът й към грижата за кожата. Използва най-вече крем за лице, без други продукти. Относно качеството му обаче не прави компромис.

"Много е скъпо да се поддържаш красива", категорична е тя. "Особено много пари се дават за неща, които реално не се виждат, като крем за лице, например." 64-годишната Карин се доверява на френския бранд Hervé Herau и е убедена, че ботоксът никак не е полезен. Според нея младите дами изобщо не трябва да го правят, а пък по-възрастните често се вманиачават и прекаляват с него. "Има някои, като Шер например, които сякаш са с маскa", коментира тя.

Разбира се, Ройтфелд споменава и добре познатия факт, че френският стил е доста консервативен. Във френския шик има известна доза студенина, няма излишен блясък, но пък от голямо значение са дължината на палтото и качеството на обувките. Тя обаче заявява, че предпочита английския стил, защото както сама казва: "ние, французите, нямаме въображение. В Ню Йорк е различно, там само начинът, по който правят маникюр, е шантав. Французите са по-тихи, по-деликатни."


Владимир и Карин Ройтфелд

Брандът Карин Ройтфелд
След като Карин напуска Vogue, синът й Владимир я убеждава, че вместо да работи за други модни брандове, с качествата и опита си, тя самата може да създаде такъв. Отначало Карин се учудва на съвета му, но после му се доверява и заедно създават списанието CR Fashion Book, агенцията за таланти CR Studio и линията парфюми Carine Roitfeld 7 Lovers range, които тя продава с Net-A-Porter. Първите 7 разновидности вече са налице, като всеки един от тях носи името на различен въображаем любовник, който тя създава със смелата си фантазия. Джордж например е името на любовника англичанин. Първоначално ароматът на парфюма е с доста зелени нотки, но после тя го подобрява с малко кафе и канабис. "Себастиян" е друг парфюм, който описва мъж от Буенос Айрес. Тъмен аромат като танго, с дървесни нотки и подправки. Карин казва за въображаемия мъж, вдъхновил парфюма: "Това е един много егоистичен любовник. Много самоуверен. Еманация на борбата между живота и смъртта."

Дъщеря й Джулия също й помага в бизнес начинанията. Преди няколко години тя заснема майка си гола за маркетинг кампанията, свързана с бранда й, разбира се, с позволението на Владимир. "Ако синът ми каже, че може да направя нещо, което имам като идея, го слушам", коментира Карин, добавяйки че французите не прекаляват с голотата. И си спомня случаите, в които баща й Жак (който е роден в Русия) се разхождал гол из апартамента им във Франция, когато била малка. Неведнъж съседите са викали полиция, защото не са могли да понесат гледката пред прозорците си. "Но на него не му пукаше", добавя Карин.


“Децата ми са възпитани добре, защото бях строга с тях”: Карин Ройтфелд с дъщеря си Джулия на шоу на Celine, Paris Fashion Week 2019

Владимир подкрепя майка си и във връзка с това да пусне модел с хиджаб на корицата на списанието си. Момичето е сомалийката Халима Аден, родена в бежански лагер в Кения, която по-късно се мести в САЩ и започва да участва в различни модни изяви като конкурса Мис Минесота. Карин открива снимките от конкурса, където Аден също е с хиджаб, и решава да я изтипоса на корицата си. С това тя помага на младата красавица да стане световно известна и буквално революционизира света на модата.

"Когато се колебая дали да направя нещо, се допитвам до сина си. Ако той каже, че не трябва да го правя, го слушам. Той ме балансира. Твърде смела съм, без неговите съвети мога да отида твърде далеч. Обсъдих с него и въпроса дали да пусна на корицата Халима, при което той ми каза: "Мисля, че е изцяло в твой стил. Направи го. Дори да те убият, направи го. Ти си човек, който разчупва стереотипи." Тогава получих много критика. Това е напълно нормално, когато правиш нещо ново. Но аз го правя, просто защото това е начинът ми на мислене, начинът, по който обичам хората. Наистина съм с много отворен ум. Това момиче беше толкова красиво с кърпата върху главата си. Сега има много като нея - те са сила в света на модата и няма връщане назад."

По повод новия Главен редактор на британския Vogue Едуард Енинфул, тя признава, че списанието наистина е претърпяло много промени, особено по отношение на етническото и културно многообразие на моделите. "Това е добре, но той ми взе Халима. Тя има голямо влияние сега. Нищо. Аз си намирам други момичета. Такъв е модният свят днес."

За грима, селфитата и еспресото
Карин продължава да разкрива тайните на това да си шик по френски. Тази ни е любимата: "Перфектният грим е този, с който сте преспали една нощ. Това гарантира ефекта "опушване" по невероятен начин", добавяйки: "Не обичам жени, които се гримират в колата. Пошло е и опасно!"

Тя споделя още, че не следва максимата на супермоделите да ползва обилно количество хидратиращи продукти за кожа, докато пътува със самолет. А за здраве сутрин има два навика: еспресо и цигара.

Карин има непоправимо чувство за хумор. "Недовиждам вече, затова, когато се гледам в огледалото, положението не е много зле. Става обаче страшно, когато трябва да си слагам грим на увеличаващото огледало. Ужасно! Попитах веднъж Том Форд да ми покаже как да си направя добро селфи, да ми помогне да намеря добрия ъгъл на лицето си. Но той ми каза: "Скъпа, ти нямаш добър ъгъл. По-добре някой друг да ти прави снимки." Благодаря, Том, много мило от твоя страна. "Оттогава спрях да си правя селфита."


Том Форд и Карин Ройтфелд на Наградите на Съвета на модните дизайнери в Америка, Ню Йорк, юни 2019

За Карл Лагерфелд и ролята й на майка
След смъртта на Карл Лагерфелд, Карин поема ролята на моден съветник на компанията му. Тя споделя: "Липсва ми. Изгубих човек, който наистина беше много важен за мен. Баща ми почина преди 20 години. Не мога да кажа, че Карл ми е бил като втори баща, но ми беше като закрилник. Не ми звънеше често, но ми пращаше снимки на котката си Шупет. Беше голям джентълмен. Изпращаше ми и цветя и ръчно написани писма. За Деня на майката винаги ми подаряваше големи букети и ми пишеше картичка: "Ти си страхотен стилист и страхотна майка."

Говорейки за Карл, тя започва да говори и за ролята си на майка. "Отгледах ги добре, защото бях много строга с тях. Често им виках: "Измийте си зъбите!",  "Марш на училище!" Карах ги да чистят колата, ако са получили лоша оценка, или кухнята, въпреки че имахме чистачка. Учех ги да благодарят на таксиметровите шофьори, на сервитьорите... Бях много строга, но и много отдадена на тях. Всяка събота водех Владимир на футбол, а всяка неделя бях с Джулия на езда." Карин им дава добро образование. Изпраща ги в двуезично училище в Париж, където научават перфектно английски. В момента и двамата живеят в Ню Йорк. Тя чувства, че се е справила добре като родител. "И двамата са много любезни. Работят здраво, не взимат наркотици. Дъщеря ми не напуска апартамента си без да си оправи леглото."


"Стилът идва отвътре": Карин Ройтфелд и Наоми Кембъл по време на Парижката седмица на модата, февруари 2019

За остаряването
Джулия има дъщеря Роми, която е истинска радост за уникалната си баба. Но самата Карин не се има за най-прекрасната баба. "В Инстаграм виждам много невероятни баби. Андреа Делал, например - бившата моделка, която живее в Рио и има седем внука. Много е забавна и постоянно се смее. Бабите днес не са като едно време. Моята изглеждаше много стара с тази бяла коса. Сега всички си боядисваме косата."

По повод възрастта Карин казва: "Младите си мислят, че основният проблем при остаряването са бръчките. Но всъщност проблемът е влошаващото се здраве - очите, кръста, гърбът..." Преди шест години Карин пада много лошо, налага й се да си направи седем операции. "Имам много чупливи кости. Наследила съм ушите на баща ми и костите на майка ми. Но има много добри обезболяващи," коментира смирено Карин, добавяйки че "трябва да продължи да носи високи обувки, просто защото помагат на кръста." И тогава ни става ясно, че чувството за стил не само е вътрешно, а и нелечимо.

Има 3 неща, които Карин носи задължително, дори когато не излиза от вкъщи. "Черна дреха, крем и парфюм." Това е нейната, а и нашата мантра.

Адаптация: Илона Аначкова

More Celebrity beauty

Марта Стюарт, 82, и защо лицето й изглежда толкова добре

Celebrity beauty преди 1 седмица

Марта Стюарт е нещо като вечна цел. Защо? Първо, защото винаги изглежда така, сякаш живее най-добрия си живот, независимо дали отпива от коктейл край басейна или хапва хайвер от сребърно блюдо върху величествено украсена маса. Второ, просто погледнете това лице.

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 10 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя