Следва

Горещата Дженифър Лопез минава на специален режим за филма "Да свалиш Уолстрийт"

Палати от колиби: Изложба на Миряна Тодорова

Галерия Структура представя първата самостоятелна изложба в България на живеещата в Ню Йорк художничка Миряна Тодорова.

Events преди 4 години

Тя е позната на българската публика с някои от своите пърформанси и инсталации, показвани в различни общи изложби, както и като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г.

Mиряна Тодорова, Чуждо Тяло: Затвор I, 2018, масло върху платно, 90 х 77.5 см

Живописта винаги е съпътствала творческото ѝ развитие. Както в пърформансите и инсталациите, така и тук Миряна Тодорова не просто експериментира с цветове, линии и форми, а дава израз на личните си преживявания, които в голяма степен отразяват променения свят, в който живеем. Изложбата в галерия Структура представя работи, създадени в периода 2016-2019 г. Изработени са с акрилни и маслени бои върху платно, лен и хартия.


Откриване 10 септември, вторник, 19:00-21:00 часа


Произведенията се разделят в два основни цикъла. “Чуждо тяло” се занимава с проблема за намирането на личен комфорт в една постоянно променяща се среда. Дългогодишен живот в емиграция, живот в постоянно местене през континенти, държави, градове и квартали, прекосяване на различни културни, социални и икономически територии – всичко това създава усещане за несигурност и липса на хармония между тялото и мястото. Собственото тяло започва да се усеща като чуждо. Пейзажите наоколо (природни, градски, психологически) също динамично се променят и чувството за вечно разминаване се превръща във фон на живеенето. Несигурните, нервни и трептящи линии като че ли се опитват да намерят онази граница, онази контактна точка, в които тяло и реалност ще се засекат.

Втората серия е свързана с интереса на Миряна Тодорова към архитектурата, към конструкциите за живеене и структурата на нещата. Решетките от линии, дълбочината на пространството и по-строгата геометрия предизвикват асоциации с материалния свят, който ни заобикаля. Заставени да живеем в него, ние често изпитваме неудобството от недостатъчно бързо развиващата се архитектура, от непригодността ѝ към начина на живот, който става все по-гъвкав и мобилен. Названието “Палати от колиби” визира именно тази мечта за създаване на уютен, добре устроен дом (физически и духовен), която постоянно се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.