Следва

Скарлет Йохансон: "Повярвайте ми, бих работила с Уди Алън по всяко време!"

Как работи формулата стрес = младост, мнението на експерта

Даваме (абсолютно безплатно!) подробна инструкция за правилен стрес-мениджмънт, който неутрализира последствията от фък-ъповете и постоянните крайни срокове, помагайки ни да останем вечно млади и красиви.

Health преди 4 години

Мнението на експерта
Като начало, важно е да разберем какво е това стрес, кои са стресовите събития /фактори на средата, външни обстоятелства, които ни влияят/ и стресовият отговор на организма. Стресовите събития са били спътник на земните обитатели винаги, какво остава, обитавайки всички дружно този така приятен 21-ви век. За тези много еволюционни векове, в организма на човека е формиран адекватен стресов отговор - вътрешна система от реакции, която представлява система от хормонални и електрохимични сигнали от централната нервна система до периферните органи и до жлезите, които изработват хормоните на стреса - до надбъбреците. От тях по всички клетки на организма се пръсват сигналите за ответна реакция на стреса.

Стресовите събития активизират определени зони в нашия мозък и производството на хормона АКТГ, който, на свой ред, активизира синтеза на надбъбречните стресови хормони, отговорни за бързата реакция при стрес. Това са адреналина, норадреналина и хормона кортизол. После тези хормони генерират каскада от ответни реакции в организма — ускорено сърцебиене, активно проникване на глюкоза в кръвта, активиране на кръвообръщението в мускулите, разширяване на стените на микрокапилярите в мускулите. Най-добрият способ за реакция при стрес - това е по-голямата физическа активност, защото в процеса й се изгарят всички стресови хормони и натрупаната глюкоза. Ако ответната реакция на стреса е правилна, обезателно трябва да последва отпускане. 

В съвременния ни живот повечето от проблемите ни се намират в главата. И съвременният проблем стрес не се корени в това, че преживяваме някакви стресови събития, а в това, че не умеем да им реагираме. В това, че тези синтезирани по естествен път хормони /иде реч най-вече за кортизола, който дълго циркулира в организма ни/ не получат ответна физическа реакция. Тези хормони слагат разрушителен отпечатък върху организма.

Например, ако говорим за вътрешната ни метаболитна "фабрика", хронично завишеният синтез на кортизол води до изтощение на астероидния резерв на организма. Кортизолът събира със себе си всички строителни вещества от стероидните хормони, и основно от половите хормони. Затова и при мъжете с хроничен стрес често се наблюдава колосален дефицит на андрогени, а при жените - намалено производство на хормоните естроген и прогестерон, което рефлектира в нарушения на менструалния цикъл, намаляване на либидото и проблеми със сексуалната функция.

Повишеното съдържание на кортизол в кръвта води до прекомерно производство на инсулин в организма и нарушава въглехидратния обмен. При хората с хроничен стрес, независимо че те непрестанно са на различна диета, се наблюдават огромни проблеми при отслабване. В техния случай да се изхвърлят няколкото ненужни килограма е почти невъзможно.

Стресът удря и по имунната система - тя се пропуква, наблюдава се сериозно намаляване на генерирането на защитни клетки в организма, на левкоцити, които защитават от патогенните организми и раковите клетки. Уязвимостта на имунната система води до развитието на автоимунни заболявания, които засягат и щитовидната жлеза, и панкреаса, и кожата ни.

Съпровождащото стреса нарушение на имунната функция води до това, че кожата може да реагира с невероятно многообразни алергични реакции. Тя мигновено започва да реагира на храната, която по принцип не води до подобни реакции, като се зачерви, обрине или започне да се бели.

Ако говорим за външните признаци на стрес, то избиването на стрес хормоните води до възпалителни процеси в кожата. Стресираната кожа е подложена на опасността от заболявания, атопичен дерматит, различни възпаления. Може да се отличава и с по-тъмен оттенък, което е свързано с факта, че излишъкът на кортизол води до акантоза — потъмняване на кожата в различни участъци (в ямките под мишниците, в областта на шията). Кожата е податлива и на хиперпигментация.


Опознай врага, за да го победиш: Пигментните петна


Стресът се отличава с два стадия: повишена изработка на хормона кортизол (стадий на хиперкортицизма) и стресовото изтощение. В последния случай външните признаци по кожата са малко по различни. Изразяват се в значително изсушаване, защото организмът в този стадий на стрес катастрофално губи вода. Освен това кожата изтънява, става грапава, бързо се развива гъста мрежа от бръчки и се намалява синтеза на колаген и еластин. Според силата на дефицита на хормони, се забавя действието на мастните жлези на кожата и тя престава да синтезира защитен мастен слой. Нарушава се още кръвообръщението, повреждат се съдовете и капилярите, кожата става бледа, сивкава и нездрава. По вида й лесно може да се определи намира ли се човек в стрес и в какъв стадий.

Как да противостоим на стреса?
Стрес-мениджмънтът не е насочен към отстраняването, веднъж и завинаги, на всички стресови събития, а към обучението как правилно да им реагираме.

Парадоксът е в това, че най-често в хроничен стрес са хора, при които в общи линии всичко е нормално.

Затова, ако сте решили да се борите със стреса, трябва да се научите да дефинирате проблемите и да опитате да управлявате интелигентно реакциите си по повод възникващите жизнени неуредици. Съществува последователна схема на стрес-мениджмънт, която ще ви помогне да преборите вътрешното напрежение (последователността е съществено важна, иначе ще се загуби смисълът на действията).

Стратегията е следната:
Създайте си комфортна среда на обитаване. Организирайте дома и работно място така, че нищо да не ви дразни. Шум, светлина, прах, токсични замърсявания - в тези "дреболии" често се съдържа причината за стреса. Необходимо е да си създадем комфорт. Изключително важна е спалнята, защото именно там прекарваме една трета от живота си, пожелателно в сън, затова и неудобният бабешки диван е добре да бъде пенсиониран и заменен с удобно меко легло.

Отделете неприятните хора от близкия си кръг. Задачата не е от леките, но наистина е важно да се сведе до минимум общуването с токсични хора.

Погрижете се за физическото си тяло. Което значи да се ангажирате с организацията на храненето, редовните физически натоварвания, съня и грижата за тялото. Всяка фастфууд е стрес за организма, при това такова ниво на стрес, равно на ситуация, в която все едно се бием с хищник.

Заемете се с окончателното излекуване на следи от инфекции и възпаления. Задължително е да се обърнете към лекар и да изведете от организма всички следи на вероятни хронични инфекции и възпаления. Може да е възпаление на червата, на сливиците, хемороиди, зъбните корени, парадонтозни зъби. Повишеното микробно число води до повишена уязвимост на възпаления.

Научете се на самопомощ и бързо снижаване нивото на стрес. Приучете се към някакъв вечерен отпускащ ритуал, например редовна топла вана със соли. Ако стресът ви е напипал неподготвени, например при внезапно възникнал спор с началника, изчезнете за няколко минутки в тоалетната, направете 10-15 клека и активни дихателни упражнения /вдишване-издишване/. Напръскайте лицето с хладка вода и ще видите как ще се измени състоянието ви.

Преразгледайте начинът, по който гледате на нещата. Ако при човек всичко винаги е кофти, за каква борба със стреса можем да говорим? Така проявявате вътрешните си стресогени, онези убеждения, които обикновено ви дразнят. Обикновено за такъв тип хора е нужна професионална психологическа помощ.

Хармонизирайте отношенията си с околните. Ако човек се научи да живее в хармония със себе си и близките, можем да говорим за пълноценен стрес-мениджмънт.

Осигурете на духа си развитие, обогатявайте и развивайте личността си, направете всичко възможно, за да получите чувство за смисъл. Това е последният стадий на стрес-мениджмънта, невъзможен без осъществяването на предните.

Помнете, че да се заобиколи проблемът не е изход. Той се нуждае от решение!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.