Следва

Думи, образи, места: 140 години от обявяването на София за столица

"Сладко-киселят час" на Михаил Новаков - между меланхолията и очакването

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

Events преди 4 години



Изложбата "Sweet and Sour Hour", с куратор Мартина Стефанова, ще отвори врати на 12-ти септември в 18:30 и ще остане до 2-ри октомври в пространството на КО-ОП. В нея любителите на съвременната фотография ще могат да видят подбрани кадри, показващи "откраднатите" моменти на покой в забързания свят на новия строй. Това са моментите, в които пространството се огъва между меланхолията и очакването.

Новаков споделя, че "сладко-киселят час" е вдъхновен от познатите във фотографията "син" и "златен" час, в които светлината е най-подходяща за заснемане. Само че в своите фотографии той не играе толкова със светлината, колкото с формите и обектите, които губят себе си в пространството.

"Живеем в динамично време и в този забързан свят, където сградите растат в устрема си да догонят небето, ние едва успяваме да догоним тенденциите, хората, местата, приятелите, работата, когато отново трябва да сменим посоката. Този ритъм понякога е толкова бърз, че останките от миналото се превръщат в паметници на този преход“, споделя кураторката Мартина Стефанова"Какво става обаче, ако намерим същия този покой в едно друго време, един друг час, откраднат момент между бързината на новия строй? Михаил Новаков улавя този момент и го нарича "Сладко-киселия час". Това е моментът сред грозноватата кисела среда на бързите промени, моментът на сладката дрямка, паузата в която няма значение кое е обект или субект, защото всичко става един еклектичен пейзаж. В този застинал момент пространството се огъва, а времето почти спира. Тези моменти Михаил улавя, когато е на пътешествие в Китай. Същите откраднати моменти виждаме и в киселата българска действителност, където, подобно на азиатската страна, красотата на абсурда е не по-малка, а сладостта на дрямката – същата".


Основните теми на работа на фотографа и оператор на свободна практика Михаил Новаков са градска култура, социално наблюдение и младежка култура. Започва кариерата си в списание "Едно", а през 2010-та е селектиран в пътуващата изложба на списание Vice. Първата си самостоятелна изложба - "Коли, Мацки и Пейзажи" с куратори Богданов/Мисирков и Владя Михайлова, прави две години по-късно в галерия "Васка Емануилова". Новаков взима участие в поредица от проекти и изложби, заедно със съвременни български артисти и фотографи, както и в международния проект "Освети ме". През 2015 година влиза в колекцията "България: Запази мечтите, Съвременни Артисти от България" на Lucano Benetto Collection (Fabrica, Treviso). През 2018 година, Михаил Новаков и Искра Благоева правят най-голямата си изложбата заедно "Коли, Дзверове и Пейзажи" в галерия +359.

Михаил Новаков и Искра Благоева. Кадър от съвместната им изложба "Коли, дзверове и пейзажи.


Искра Благоева + Михаил Новаков = КОЛИ, ДЗВЕРОВЕ И ПЕЙЗАЖИ


Този септември предстои третата му самостоятелна изложба със заглавие "Sweet and Sour Hour", която ще бъде представена в пространство за изкуство и събития "КО-ОП".
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?