Кралят на Йордания назначава сестра си Хая на дипломатически пост, за да я спаси от завръщане в ОАЕ

Кралят на Йордания назначава сестра си Хая на дипломатически пост, за да я спаси от завръщане в ОАЕ

Появяват се нови подробности около скандалната история на 45-годишната принцеса Хая, която избяга от съпруга си - 70-годишния дубайски шейх Мохамед бен Рашид Ал Мактум - в края на този юни.

След като остави света в абсолютно недоумение с бягството си, принцесата потърси убежище и защита за себе си и децата си от местните власти в Обединеното кралство, където обаче съдът отказва да издаде специални заповеди за защита. На помощ се притича 57-годишният доведен брат на Хая - Крал Абдула II на Йордания, пишат от Arabian Royal Agency.


Разводът или поема за гнева: историята на принцеса Хая звучи като измислица, но е ужасяващата реалност


Помощта в случая се изразява в назначение - Абдула II назначава Хая като част от управлението на Йорданското посолство в Лондон, за да я спаси от принудителното връщане в ОАЕ. Указът за назначението е подписан от Краля на 2-ри септември, но шум около него започна да се надига с началото на седмицата. Според някои йордански медии, по мнение на външния министър Айман Сафади новоназначението на Хая едва ли ще окаже особено добър ефект върху отношенията на Йордания и Великобритания.

Назначението все още не е одобрено от британските власти - по закон "приемащата" страна има правото както да приеме, така и да й откаже поста.


Истории от живота: Хая бинт ал Хюсеин, принцесата, която избяга от принца


Припомняме, че изслушванията за развода на бившите съпрузи започнаха в края на юли, след като принцесата и двете й деца прекараха известно време, укривайки се в Германия, а след това и във Великобритания. Исканията на принцесата са за пълно попечителство над 7-годишния Зайед и 11-годишната Джалила, както и предпазване от принудително завръщане в Емирствата. Мохамед бен Рашид Ал Мактум от своя страна също претендира за попечитество над наследниците си, както и изтеглянето на децата обратно "у дома".


Най-скъпият развод на Великобритания - екссъпруга с рекорден иск от 6,3 милиарда долара


 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.