Следва

Народният Театър на пет сцени за новия сезон

Думи, образи, места: 140 години от обявяването на София за столица

Софийска Градска Художествена Галерия представя излжбата "Думи, образи, места"

Events преди 4 години

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години - откакто София е обявена за столица - градът се превръща от малко населено място с улици "до колене в кал" в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура.


Иван Гецов, Църквата "Света Неделя", 1942

Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.


Никола Петров, Народният театър, 1912

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, разказваме истории. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.


Златю Бояджиев, Площад „Народно събрание”, 1945

В експозицията участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.


Никола Танев, "Манифестация по случай обявяването на България за Република", 1946

Специално са подготвени и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.
Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, "Изгубената България" и BulFoto.


Цанко Лавренов, "Бомбандировки в София", 1946

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините; предвидени са и още много други музикални и културни събития.

Андрей Даниел. Зимна нощ в София, 1984


Българският визуален артист Венелин Шурелов с първа самостоятелна изложба в Париж


Проекта е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

Откриване: 12 септември, четвъртък, 18 часа

Динко Стоев, Прозорец, около 1986

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?