Следва

"Море на вятъра": Първият български документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море

"ХОМОСОЦ" - хомосексуалността и комунизма в изложба-изследване

Изложбата "Хомосоц" представя изследване за хомосексуалността в България по време на комунизма

Events преди 4 години

От местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални през декриминализирането на хомосексуалните актове през 1968-ма и опитите за "лечение на хомосексуалност" - годините между 45-та и 89-та ясно очертават отношението на комунистическия режим към хомосексуалните.

За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните се знае твърде малко, а и твърде често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци Фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation, извършват изследване по темата въз основа на разнообразни източници и с фокус върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В проекта участие вземат историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Части от проучването ще бъдат представени и като печатна брошура, която ще е достъпна по време на изложбата в галерия Порт А. Официалното откриване ще се състои на 30-ти септември (понеделник) в 19 часа с възможност за посещени до 13-ти октомври (включително).


илюстрацията е на Tom of Finland и не е част от изложбата

"За хомосексуалността в България често се говори като за нещо, привнесено от Запад и възникнало след промените; като нещо чуждо за нашата територия. Изследването и изложбата, разбира се, оборват това стереотипно схващане, a и допълват ценна информация за живота на хомосексуалните у нас. Екипът ни за първи път попадна на данни за лечение на хомосексуални мъже например - нещо, което е почти неизвестно до този момент", коментира Симеон Василев от фондацията.


Art act: Финландецът Том и бруталната му гей-естетика


Фондация GLAS, по повод 9-ти септември, изпраща и отворено писмо до лидера на БСП, Корнелия Нинова, с покана да присъства на откриването на изложбата. "Смятаме, че е редно БСП, като наследник на преобразуваната БКП, да прочете и тази страница от историята на България. А тя не е само негативна. Наред с терора и погазването на личната свобода и достойнство, през 1968-ма България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации. Надяваме се този пример, както и цялата изложба да Ви вдъхнат смелост, за да поведете БСП по пътя на прогреса и да последвате Европейската социалистическа партия, която категорично застава на страната на равноправието и личната свобода на ЛГБТ хората", гласи част от писмото.

ХОМОСОЦ
Фондация GLAS & European Cultural Foundation
Галерия "Порт А"
ул. "Триадица" 5
30.09. - 13.10. 2019
от 11 до 19 часа


За Фондация GLAS
Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) e неправителствена организация, основана през 2014-та, която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.