"ХОМОСОЦ" - хомосексуалността и комунизма в изложба-изследване

Изложбата "Хомосоц" представя изследване за хомосексуалността в България по време на комунизма

От местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални през декриминализирането на хомосексуалните актове през 1968-ма и опитите за "лечение на хомосексуалност" - годините между 45-та и 89-та ясно очертават отношението на комунистическия режим към хомосексуалните.

За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните се знае твърде малко, а и твърде често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци Фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation, извършват изследване по темата въз основа на разнообразни източници и с фокус върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В проекта участие вземат историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Части от проучването ще бъдат представени и като печатна брошура, която ще е достъпна по време на изложбата в галерия Порт А. Официалното откриване ще се състои на 30-ти септември (понеделник) в 19 часа с възможност за посещени до 13-ти октомври (включително).


илюстрацията е на Tom of Finland и не е част от изложбата

"За хомосексуалността в България често се говори като за нещо, привнесено от Запад и възникнало след промените; като нещо чуждо за нашата територия. Изследването и изложбата, разбира се, оборват това стереотипно схващане, a и допълват ценна информация за живота на хомосексуалните у нас. Екипът ни за първи път попадна на данни за лечение на хомосексуални мъже например - нещо, което е почти неизвестно до този момент", коментира Симеон Василев от фондацията.


Art act: Финландецът Том и бруталната му гей-естетика


Фондация GLAS, по повод 9-ти септември, изпраща и отворено писмо до лидера на БСП, Корнелия Нинова, с покана да присъства на откриването на изложбата. "Смятаме, че е редно БСП, като наследник на преобразуваната БКП, да прочете и тази страница от историята на България. А тя не е само негативна. Наред с терора и погазването на личната свобода и достойнство, през 1968-ма България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации. Надяваме се този пример, както и цялата изложба да Ви вдъхнат смелост, за да поведете БСП по пътя на прогреса и да последвате Европейската социалистическа партия, която категорично застава на страната на равноправието и личната свобода на ЛГБТ хората", гласи част от писмото.

ХОМОСОЦ
Фондация GLAS & European Cultural Foundation
Галерия "Порт А"

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.