Възходът и падението на Рой Халстън – дизайнерът, който предефинира американската мода

Възходът и падението на Рой Халстън – дизайнерът, който предефинира американската мода

Наскоро CNN пусна документален филм за Рой Халстън – един от най-емблематичните американски дизайнери. В една от сцените неговият бивш асистент Том Фалън разказва история, която шокира всички, които я чуят, дори половин век след като се е случила.

Трудно начало
В началото на 60-те години Халстън прави шапки за представителите на висшето общество в САЩ. Тогава той е едва в началото на супер  успешната си кариера, за която никой, дори самият той, все още не подозира. Халстън и Фалън били поканени на официална вечеря в къщата на богат клиент в Лонг Айлънд. На нея присъствали и негови приятели, двама от които особено арогантни, затрупали Халстън и асистента му с ксенофобски обиди и отказали да седнат на масата, докато "шапкарите" не били изгонени от залата, където се състояла вечерята. След тази случка Халстън казал на асистента си: "Том, трябва да знаеш, че не можем да се надяваме някога да бъдем нещо повече от пуделчета, дресирани да забавляват тези богати хора."

Той обаче грешал. През следващите две десетилетия Халстън се превръща в най-влиятелния дизайнер на американската мода. Нека видим защо.


Халстън с Бети Форд, Елизабет Тейлър и Лайза Минели в Студио 54

Първият celebrity дизайнер
Халстън тотално променя представата за ролята на дизайнерите в американското общество. Той е първият дизайнер, превърнал се в истинска звезда; първият, който става celebrity/знаменитост в същинския смисъл на думата. С иновациите, въведени от него, и бурните купони, които непрекъснато организира, докато е на върха, той е любимецът на медиите през 70-те години. Миксира успешно висша и масова мода, като заедно с това създава отделна дифузионна линия, серия парфюми и е първият, който продава бранда си.

В началото на 60-те години старите правила в модата вече са нарушени. Хипи и мод културите в САЩ и Великобритания оказват сериозно влияние върху модните тенденции. Десетки млади дизайнери стават известни, повлиявайки както висшата, така и масовата мода. Тогава освен дрехите стил хипи, хит стават минижупите, изкуствените мигли и PVC роклите в неонови цветове. Разбира се, Халстън е един от носителите на радикалните промени.

През 70-те той става известен като дизайнер със свой собствен стил, отразяващ свободата и енергията на диско поколението. С това се превръща в емблематична фигура на десетилетието, коментира Патриша Миърс, куратор на изложби в един от най-големите модни институти в САЩ - Fashion Institute of Technology. Тя обаче добавя, че животът на Халстън е приказка, в която има много тъжни моменти и която служи за добра поука по въпроса със славата.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.