Следва

Да бъдеш "Антихрист": ново издание на един от най-добрите български романи от Емилиян Станев

Дните на Японската култура започват с концерт на Софийска филхармония

Концерт на Софийска филхармония, включващ изпълнението на световнотопризнатата пианистка Фуджико Хеминг, дава старт на 30-те дни на Японската култура.

Music преди 4 години

На 18-ти септември от 19ч. в зала "България" Софийската филхармония ще открие 30-те юбилейни дни на Японската култура. В концерта, дирижиран от Славил Димитров, ще вземе участие и световнопризнатата японска пианистка Фуджико Хеминг, позната на българската публика от съвместните й изяви с Васко Василев.


Фуджико Хеминг

През 1999-та Фуджико Хеминг става сензация буквално за една нощ със записа си "Ла Кампанела". С него започва и международната ѝ кариера, отвеждаща я до големите концертни зали в Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин и до съвместни концерти с Московската филхармония, Английския камерен оркестър и други ансамбли от световна класа. Хеминг е пример за това как несломимият дух и изключителният талант се комбинират, за да постигнат най-накрая широкото признание, което заслужава. Сред обширния й репертоар се отличава пристрастието й към класици като Моцарт, Бетовен, Шуман, Шопен, Лист, Григ, Дебюси, Равел и много други.

Ингрид Фуджико Хеминг е родена в Берлин, Германия, на 5 декември 1932г. От петгодишна възраст живее в Япония заедно с си майка си - пианистка, която се явява и първата й учителка по пиано. Хеминг учи от десетгодишна възраст при Леонид Кройцер. Още тогава той предрича успехa й на изпълнител, който един ден ще очарова света със своя сензационен талант. По-късно Хеминг учи в Токийския национален университет за изящни изкуства и музика.

Въпреки че губи слух в дясното си ухо от болест в тийнейджърските си години, започва концертна кариера в Япония. На 28-годишна възраст продължава образованието си в Берлинския музикален институт, където постъпва с най-висок резултат. След дипломирането си се мести във Виена, за да учи при Паул Бадура-Скода, и поддържа сравнително успешна кариера в Европа през 60-те години. По време на поредица от концерти във Виена през 1971-ва Хеминг губи слуха си в лявото ухо от друга болест. Следва лечение в Швеция и слухът частично се възвръща.

Фуджико Хеминг преподава 15 години в Хайделберг, Германия и поддържа сравнително успешна кариера, след което се завръща в Япония. Истинският бум обаче настъпва през 99-та, когато нейният запис на "Ла Кампанела" се разпродава в над два милиона копия. Именно този феноменален успех води до дебюта й в Карнеги Хол през 2002-ра и последвалите покани за концерти в цяла Европа с големи оркестри. В София тя ще представи творби от Шопен, Лист и Моцарт.


Билети за концерта са налични на касата на зала "България", Ивентим и Epay-GO.

More Music