Следва

Прясно разговорихме за вас: Матю Стоянов - римотворец по природа, ЖЛЪЧен по необходимост

Да бъдеш "Антихрист": ново издание на един от най-добрите български романи от Емилиян Станев

Eдин от българските литературни шедьоври на миналия век се появява отново в ново луксозно издание с твърди корици.

Books преди 4 години

Eдна от най-драматичните истории в българската литература се появява в ново издание с твърди корици и с рисуваните инициални букви на художника Дамян Дамянов.
"Антихрист" от Емилиян Станев e един от шедьоврите на българската литература на XX век и възкресява средновековното минало на България, задавайки философски въпроси, актуални и до днес.



По време на управлението на Иван Александър и неговите наследници Иван Срацимир и Иван Шишман, тъкмо преди края на Втората българската държава в центъра на събитията се оказва монахът Еньо, който се оказва разкъсан между дявола и бога, защото "човекът обича дявола не по-малко от бога и не може да живее без него, защото всяко божество сломява гордостта му...".

Във времена, в които "знатните се занимават повече с магии, отколкото с молитви, простите го ударили на безгрижие, кражби и просия, а царската власт линее и си стои настрана…” житието на един монах поставя под съмнение църквата и нейната чистота, монашеството, царския двор и модерният по това време исихазъм.
Богохулник и еретик, Еньо е събирателен образ на всеки търсещ човек, на ренесансовия човек, изпреварил времето си.

"Антихрист" oт Емилиян Станев е безсмъртна творба за вечния конфликт между Доброто и Злото, за конфликта между дух и реалност.

"Човек, ако е заблуден, е щастлив, защото не си дава сметка, че животът му е поредица от усилия, редица от които завършват с провал. Без усилия провалът е неизбежен, с усилия е възможно да бъде избегнат."

More from View Sofia

Четиво в четвъртък: Да отровиш детето си, откъс от романа "Злодеянието“

Books преди 2 години

Елегантното софийско издателство Кръг представя разтърсващо тъжната история, международен бестселър, "Злодеянието" от Стефани Рубел. Сюжет, основан на истински факти, остър език, впечатляващо развити персонажи. От днес в книжарниците, приготвяме се психически, подхранваме интереса и въображението си с откъс от този неповторимо написан и дизайнерски представен трилър... 

More Books