Даниил Медведев: От антигерой до всеобщ любимец - как го прави Четвъртият в света?

Даниил Медведев: От антигерой до всеобщ любимец - как го прави Четвъртият в света?

От злодей в любимец и накрая просто Медведев.

Тенисът е спорт за джентълмени. Публиката следи за fairplay-я по-изкъсо дори от движенията на подскачащата наляво-надясно топка. Например, в края на всеки мач загубилият се изправя рамо до рамо с победителя и трябва да изнесе реч, а зрителите следят думите му с критичния поглед на учителката по математиката, докато изпитва ученик на дъската. Даниил Медведев е от състезателите, които не обичат да губят, и играе, меко казано, емоционално. Ето защо по време на турнира US Open 2019 една от сериите го превърна в антигерой, но след неповторимата му игра на финала, реабилитира образа му като любимец на публиката.

Антигероят
Както казахме, Медведев не обича да губи. Емоциалната харизма на играча му спечели прякора "злодей" по време на четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ. Освен отбелязването на печеливши удари, руснакът имаше няколко, да речем, драматични изяви по време на US Open - "прикрито" показа среден пръст на арбитър по време на мач, замери събирач на топки с хавлия, а на последвалите освирквания на публиката той отговори също неласкаво. Но цялото поведение на Медведев раздвижи атмосферата на тазгодишния турнир. Докато се изкачваше в ранглистата (стигайки до 4. позиция), Даниил разчупи стереотипите за тенис играч. Федерер, Джокович и Надал играят като истински джентълмени, но понякога това е дори скучновато, а Медведев не е първият "топ" играч, който излиза извън релсите на корта.


Многото емоции, изписани върху лицето на един победител: Григор Димитров


За да подкрепим това твърдение, трябва да се върнем малко назад - към края на 70-те и началото на 80-те, когато Джон Макенрпу, Или Настас, Джими Конърс и Иван Лендъл първи показват сприхава, но същевременно невероятна игра на корта. Счупените ракети, спорове с арбитри и недотам джентълменски изказвания са част от (почти) всяка игра на тези талантливи тенисисти. Публиката тръпне в очакване както на всеки следващ сервиз, така и на следващата сцена от театъра, който се разиграва пред тях.

Любимецът
След неколкократните избухвания на Медведев на корта, той отново спечели публиката. Но как? С невероятната си игра по време на финала на турнира, когато се изпрви срещу Рафа Надал. Е, загуби, но каква загуба беше! Резултатът преди началото на третия сет беше 0-2 в полза на испанеца. И в този момент, подобно на феникс, Медведев се изправи от прахта на корта и изравни резултата с рязка промяна на стратегията си, след което публиката бързо превърна освиркванията си в подкрепа. Той сподели пред медиите, че е намерил сили да продължи играта за публиката. Е, как да не им спечели сърцата? Но преди да стигне дотам, изказа искреното си уважение и признателност към Надал с думите: "Преди всичко трябва да поздравя Рафа и неговия екип. Адски трудно е да се играе срещу него. Това, което той е направил за тениса през цялата си кариера, е неоценимо".

Добряк извън корта
Медведев признава, че винаги съжалява за поведението си, след като вече не е на корта. "Извън корта съм много спокоен човек, не мога да се ядосам за нищо. Но стъпя ли обратно на, нещо се променя. Толкова искам да спечеля, че понякога това ми пречи."


Обичаме те, стеснително, носещо кафета и топки момче от U.S. Open 2019


И му вярваме, защото как иначе ще задържиш до себе си прекрасна съпруга като неговата. Русокосата красавица се казва Дария. Двамата минават под венчилото миналия септември след дългогодишна връзка. Не знаем какво прави Дария, но нека продължава, защото откакто носи халка, Медведев се изкачи от 16. до 4. позиция в световния ранглист. Руснакът неведнъж публично благодари за подкрепата на жена си. "Трябва да бъда честен, че жена ми ми помага много - само стоейки до мен", – това споделя спортистът пред медии в Ню Йорк след полуфиналите на престижния турнир.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.