Следва

Ham&eggs и закуска във вторник с бижутата и картините на Калина Чанкова

Made in Bulgaria. Да сверим часовниците на модата с Георги Флоров

Може и да е естествено, че хората се отнасят с известни резерви към българския моден дизайн, заради неговия на...

All fashion преди 14 години

Може и да е естествено, че хората се отнасят с известни резерви към българския моден дизайн, заради неговия не голям обхват и младост. Но именно това може да се смята и за негово предимство. Млади, нови и свежи идеи, малки, дори единични, но качествени и интересни дрехи.

Повечето от ярките имена в българската мода ги познаваш, срещал си ги не веднъж и два пъти на страниците на ViewSofia, но в тази тематична седмица, посветена изцяло на тях и творчеството им, ще ти представим накуп с ясната цел, да сме медиатор на техните идеи, проекти и изпълнения и ще се постараем да ги приближим до теб - потребителя, за когото всички те работят.

За да илюстрираме пред теб тази наша идея, започваме с един от силните примери в младата българска мода, а именно Георги Флоров.

Съвсем "пресен" дипломант по Мода в Нов Български Университет, той спечели пълна стипендия за своята Магистратура в престижния Instituto Europeo Di Design, Милано, като пребори конкуренти от цял свят.

Освен това вече от година все по-често се наслаждаваме на футуристичните му и безкомпромисно стилни модели на Иван Асен 22.

Преди да замине за Италия, се срещнахме, за да поговорим за историята и плановете му, като едно от перспективните млади имена в дизайна.

VS: Поздравления за наградата, как се чувстваш?
Г. Ф. Благодаря много, чувствам се прекрасно и същевременно леко притеснен дали ще оправдая очакванията, които тази награда носи. Не става въпрос само за чуждите, но и за моите лични изисквания, които като че ли стават все по-високи.
Тук е може би мястото да разясня, че наградата, която спечелих, е стипендия за магистърската програма по моден дизайн в Instituto Europeo Di Design, Милано. В началото на август Институтът обяви, че отпуска 30 пълни стипендии за всяка специалност. Темата, по която трябваше да се изпрати проект, беше озаглавена „Дизайн за по-добър свят”. Реших, че никой от моделите от колекциятаа ми „10:48 PM”, с която вече бях избран сред финалистите на два международни конкурса в Полша и Италия, не отговаря на така постававената задача. В последния момент визуализирах проекта, в последния момент го изпратих и изобщо не съм мислил, че ще спечеля. Селектираните проекти бяха от цял свят и затова съм поласкан, че комисията реши да даде стипендията точно на мен. И сега старателно уча италиански!

VS: Нали поне ти не си започнал с рокли за кукли Барби?
Г. Ф.
О, не, при мен нещата се развиха доста спонтанно, колкото и нетипично за мен да е това. Вероятно поради тази причина продължавам все още да си задавам въпроса дали съм взел правилното решение. Преди да започна да се занивам професионално с мода, завърших право.

VS: Коя поръчка би била интересно предизвикателство за теб?
Г. Ф.
Да направя мъжка мини колекция, сигурен съм, че ще се получи нещо интересно и доста по-смело от моите дамски предложения. Със сигурност ще има повече цвят.

VS: Какво е вдъхновението за предстоящото представяне на Иван Асен 22, издай малко от кухнята?
Г. Ф.
Този път нещата, които правя, не са подчинени на някаква строга концепция, даже на моменти тя е доста хаотична. Но въпреки това между дрехите ше има някаква връзка, най-вече по отношение на платовете и некои детайли. Освен дрехи този път съм решил да направя и аксесоари.

VS: Има ли интерес към дрехите, освен очевидния медиен, може ли човек да се издържа от мода във вашия случай?

Г. Ф. Трудно е наистина. Интерес има, но са малко хората, които могат да си позволят да си купят подобни дрехи. А тези, за които парите не са проблем, предпочитат да робуват повече на марката. Хубавото е, че Нели Митева успя по някакав начин да утвърди Иван Асен 22 като място, на което млади и прохождащи дизайнери представят своите дизайнерски виждания по определена тема и хората, които идват там са готови да ги подкрепят. Имаме вече много редовни клиенти.

VS: Има известно футуристичено усещане в последните ти неща, изложени при Нели Митева, това характерно ли е за твоя дизайн?
Г. Ф.
Мога да кажа, че да... Предпочитам всичко да е по-премерено, по-изчистено, така че да се акцентира над точно определен детайл. Това обаче не означава, че не харесвам претрупани дрехи с много плат и много детайли. Но всичко като че ли е плод на вътрешно светоусещане.



VS: Любимият ти артикул, на който да обърнем внимание в студиото?
Г. Ф. Гащеризонът и черното сако с нещата, които падат от рамото. Имаше една разкошна черна рокля и още по-прекрасно синьо яке, но те вече се продадоха.

VS: Кои са най-добрите в модата в момента?
Г. Ф.
Ако трябва да говоря като модни школи, много налагани като имена са Антверпен и Лондон. Лично аз смятам, че в съвсем скоро време немската школа също ще породи интерес, тя има определено свой лесно разпознаваем стил – с етажността в облеклото, която наложи, много немски дизайнери в момента създават наистина семпли и нови силуети.

VS: Спечели магистратура в Италия, мислиш ли, че тамошната школа ти подхожда най-добре?
Г. Ф.
Определено не, аз лично си представях да правя магистратура на друго място, но нещата се получиха така. Смятам да извлека максималното, коета мога да науча там и след това ще видим. Старая се да гледам позитивно и оптимистично на бъдещето и вярвам, че това няма как да не доведе до нещо хубаво.



VS: Най-големите трески за дялане на модното ни образование?
Г. Ф.
Много са... изобщо в цялото ни образование нещата куцат и е крайно време да се даде място на хора, амбицирани да променят така нареченото академично образование и да го доближат повече към практиката.

VS: За колко време правиш една рокля?
Г. Ф.
Срам ме е да кажа...

VS: После ще се върнеш ли тук?
Г. Ф.
Преди години по програмата Еразмус заминах в училището по изкуства Вайсензее в Берлин и накрая на семестъра ми предложиха да остана за още няколко месеца. Аз отказах. Този път съм решил да не правя подобна грешка и да не бързам с връщането си.

VS: Какво те откроява като дизайнер?

Г. Ф. В модата всеки дизайнер трябва да бъде различен, да има собствен стил, собствена философия. Да бъдеш различен не е просто самоцел, това е необходимост за всеки, който се занимава с мода, да бъде разпознаваем. Чистият силует, внимателният подбор в детайлите - това са нещата, които мисля, че очертават моят стил. Като цяло в моите дрехи е задължилно да се съчетават повече от един плат.

VS: Каква е жената, която обличаш? ( Примерно като отношение към живота и поведение и също ако може да посочиш няколко конкретни, които те вдъхновяват)
Г. Ф.
Не правя дрехите си за определен тип жени, бих искал всеки да се чувства специален с тях.

VS: Откъде пазаруваш?
Г. Ф.
Нямам определено място и не робувам на марки. Често даже си купувам дрехи second hand.

Колекцията на Георги Флоров ще намериш в шоурума на Иван Асен 22.

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 12 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.