Следва

Доналд Тръмп: "Не съм оранжев, от енергоспестяващите крушки е!"

Филмът на Мариус Куркински - "Засукан свят" открива 33-тото издание на КИНОМАНИЯ

"Нарисувай ми тъга" – специална вечер на Тео Ушев с кино-концерт и единствена прожекция за България на "Физика на тъгата" – е ключов акцент от програмата.

All About Life преди 4 години



Тазгодишното издание на Киномания ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма "Засукан свят" с режисьор Мариус Куркински - екранизация по едноименния разказ от сборника "Диви разкази" на големия български писател Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Киномания 2019 ще предложи на своята публика наполовина повече емоции с първото издание на Танц Филм Фест, който предшества фестивала, затова и наричаме това издание 33 ½. Специално внимание обръщаме на 50 годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов.



"Киномания не е просто един продуцентски проект. Киномания и посланието ни "Гледай", са опит, чрез който да видим през очите на киното съществените процеси и ценностите - как те се променят и ние с какво можем да допринесем. "Засукан свят" е филм-послание и ние от НДК бяхме твърдо убедени, че именно с него трябва да открием Киномания",
подчерта Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК.



Тази година организаторите провеждат специална кампания "Гледай", инспирирана от откриващия филм "Засукан свят", с която целят чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са само част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е онзи магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, убедени са от екипа на Киномания.
Откриващият филм бе представен от самия Мариус Куркински, продуцентът и оператор – Иван Тонев и актрисата Ана Пападопулу.



Режисьорът благодари на екипа на Киномания за оказаната чест филмът му да открие 33-тото издание на фестивала и подчерта, че за него форумът вече е част от културната история на България. "Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося", сподели Мариус Куркински.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция в Киномания (14 ноември, зала 1) ще имат възможността да проследят съдбата на Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".



Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания, е и "Нарисувай ми тъга" – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът имаше преди седмица своята световна премиера на фестивала в Торонто, а вчера беше отличен със специална награда в категория "Късометражно кино" от престижния международен фестивал.


"Физика на тъгата" със специална награда от Международния фестивал в Торонто


За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.

Другото събитие, с което ще започне вечерта, озаглавена "Нарисувай ми тъга", е музикално-визуалният спектакъл "Четирите годишни времена" на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.

"Възможността да представя пред българска публика в този кино-концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години, е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика", сподели Тео Ушев.



Малина Едрева - Председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, пожела голям успех на Киномания и филмите в нея, като подчерта, че вече 12 години Столична община партнира на филмовата панорама. "Предстои ви най-новата, най-хубавата и най-атрактивната програма на фестивала', допълни още тя.

Програматорите на Киномания Владимир Трифонов и Хермина Азарян представиха и премиерните заглавия в зала 1: 16 ноември – "Един дъждовен ден в Ню Йорк", режисьор Уди Алън; 23 ноември "Болка и величие", режисьор Педро Алмодовар, които вече дават заявка за потенциални хитове.

Билети за филмите в зала 1 вече са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

More All About Life

Sugar Daters вече и в България

All About Life преди 4 дни

SugarDaters, водеща sugar dating платформа, е развълнувана да обяви разширяването си в България, в отговор на нарастващото търсене на sugar dating запознанства в региона. Стратегическият ход идва след превода на уебсайта на български и стартирането на персонализирани блог постове, насочени към българските потребители.

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

All About Life преди 1 седмица

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.