Следва

Петте неща, които НЕ харесахме в бг модата

Ham&eggs и закуска във вторник с бижутата и картините на Калина Чанкова

Може би не си чувал за Калина Чанкова, все още. А може би си чувал за нея по повод идейните й и прецизно...

Fashion преди 14 години

Може би не си чувал за Калина Чанкова, все още. А може би си чувал за нея по повод идейните й и прецизно изработени бижута за колекцията на Ham&Eggs на Иван Асен 22, които се изчерпват като топъл хляб или по повод очарователната изложба на нейни картини, открита в желатерия Confetti, или пък си си говорил с нея в експозиционното пространство за съвременни визуални изкуства "Галерия 1908", където тя е галерист.

Какъвто и да е бил поводът да чуеш или да не чуеш за Калина, ако се интересуваш от качествен български дизайн, ще срещаш името й и занапред.

Надвесени над маса с неустоими сладкиши в Confetti, поговорихме с Калина за миналото, настоящето, дизайна и бъдещето.

VS: Здравей Калина, този талант при теб не може да не е наследен от някого. Права ли съм?
KЧ:
Да, родих в семейство на прекрасни художници, които от своя страна също са се родили в такива... става ви ясно, че беше неизбежно!



VS: Кое от двете изкуства усещаш по-близо до твоята същност. Правенето на бижута или рисуването?
КЧ:
Обичам да експериментирам в техники, материали, форми, жанрове... мисля, че нещата се допълват, без да се ограничават!
Ако бижутата ми действат като картини, а картините като бижута в интериора, бих била наистина щастлива!

VS: Имаш ли специфично художествено образование?
КЧ:
Завършила съм Приложното училище, където бях избрала специалност Текстил и може би това ме "подведе" да продължа в тази специалност по-късно и в Националната Художествена Академия в София. Прекрасна специалност с нулева реализация в България и нещо, от което страня...поне за известно време, докато се завърне апетитът ми.



VS: Как се стигна до съвмесната работа с Ham&Eggs? Споделяше тяхното вдъхновение за уюта на дома?
КЧ:
Оооо!!! Ако започна да говоря за HAM&EGGS се опасявам, че няма да мога да се спра, затова ще кажа само едно - ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД! Просто се разбираме без думи !...и искам да им благодаря наистина от сърце, че ги има и ме искат!

VS: Как се правят твоите бижута!? Нещо специфично в материалите и техниката на изработка има ли?!
КЧ:
Методите са супер спонтанни, техниките - експериментални, без кой знае колко професионални натрупвания, материалите различни всеки път, с цел да ми бъде интересно, провокативно и разбира се забавно!

VS: Бижутата на Иван Асен 22 се изчерпват доста бързо. Може ли човек да си изкарва прехраната с правене на бижута?
КЧ:
... За което се радвам изкючително много!Това ми дава сила и желание за работа! Колкото до финансовата част от нещата, с огромно съжаление мога да кажа едно голямо и тъжно НЕ! Абсурдно е да се живее от това! Аз не искам да тиражирам бижутата си, за да се чустват хората, които ги носят, индивидуални! От друга страна не мога да си позволя високи цени на продукта, поради ред причини - не работя с ценни метали и камъни, не съм утвърдено име и най-вече искам нещата ми да стигнат до точните хора, които искат да ги притежават, а те обикновено не са в таргета на бизнес дамите. За съжаление повечето творци, които познавам, в която и да е област от изкуството у нас не могат да си позволят да живеят нормално с това, което обичат да правят! Мисля, че са достойни за уважение опитите на артиста в България да не се отказва, въпреки неадекватната в световен план ситуация, в която се намира... Но има нещо, за което си струва да се бориш, и то е да правиш това, което обичаш и с него да правиш хората една идея по-усмихнати!



VS: Мислиш ли, че изложбата ти в Confetti, ще пожъне успеха на бижутата?
КЧ:
Трудно ми е да говоря сама за работите си, мисля че други хора го правят по-обективно и добре!
Единственото, което мога да кажа е, че страшно много се забавлявах, докато ги правих, както и бижутата, най-вече защото експериментирам като дете с материалите и техниките. Лишена съм от предразсъдъци и не се взимам на сериозно.

VS: Освен на Иван Асен 22, плануваш ли да пуснеш бижутата и някъде другаде скоро?
КЧ:
Засега изработвам бижута само за определените тематични събития на Иван Асен 22, но поради интерес от пловдивския бутик MYSTIC BULGARIA изпратих част от колекцията URBAN JUNGLE там! Имам някои идеи къде бих искала да представя нещата си, но за сега няма да ги споделям!

VS: Мислиш ли, че има мода в България и кой всъщност я прави наистина?
КЧ:
Това, което ме радва е, че усещам залеза на ерата "соц" школа и нейните "възпитаници", всички много добре знаем кои са и по какъв критерии бяха водещи имена толкова много години! Най-накрая виждам качествени и съответстващи на световното ниво смели дизаинерски продукти на млади и самостоятелни артисти, неподкрепени политически и всякак! Като любимци в областта на дизайна на дрехи и асесоари изказам своето възхищение към Ham&Eggs, GARDEROB, Захарина Габровска, Ива Станчева, Боян Петрушевски, Нели Митева, TOCHKA и много други, които в повечето случаи имат участие на Иван Асен 22. Колкото до любимците ми в областа на бижутерията, не мога да не спомена имената на Димитър Делчев, Антоанета Рамжулска, Ники Сърдъмов и др.



VS: Къде свършва изкуството и започва кичът, според теб?
КЧ:.
За мен кичът се дели на доброкачествен и злокачествен. Единият е преднамерен и съответно е провокативен, пънкарски и забавен, докато другият е просто опит за изява с нелицеприятен и нефин краен резултат! Веднага пред очите ми изниква пример за втория под формата на "красива" картина запечатала знойни тела на фона на екзотичен залез в цикламена гама с рамка от набръчкана и изпръскана в злато кожа! Преди години вървяха като топъл хляб в подлеза на ЦУМ придружени от елегантна сребърна бижутерия!

VS: А ти откъде пазаруваш мода?
КЧ:
Не съм роб на модата, марката, магазина, дизайнера...купувам всичко спонтанно, даже понякога доста се изненадвам от себе си! Най-добрите си попадения съм открила извън България и в second hand-овете!

VS: Какво смяташ да постигнеш през следващите 6 месеца, например?
КЧ:
Това, което искам да постигна, е спокойствие!

V. S. И ние ти го пожелаваме от сърце!!!

Бижутата на Калина Чанкова (или това, което е останало от тях) могат да бъдат видяни на Иван Асен 22 всеки ден до 12.11 от 17:00 до 20:00. Картините й ще са изложени в желатерия Confetti на Граф Игнатиев 4 до 05.12.

More Fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.