Следва

Не знаете защо продуктите на Anastasia Beverly Hills са толкова култови? Нека ви разкажем...

Животът и голямата любов на Ести Лаудер - жената, която завинаги промени света на красотата

Архивна история за красотата, успеха, мечтите и визията, придаващи смисъл на живота (дата на публикуване 14.06.2011г.), значима в исторически план колкото и ролята на самата й носителка в контекста на бюти и козметичната индустрия. За историята на живота на Жозефина Естер Менцер и голямата й любов Estée Lauder, четем в редовете по-долу.

Celebrity beauty преди 4 години

Тази изключителна жена е автор на някои от най-прекрасните прозрения за женската красота, а едно от любимите ни е, че няма грозни жени, има само такива, които по-малко се поддържат. Факт, който всяка сутрин и вечер трябва да си повтаряме пред огледалото, за да не изгубим навика да се грижим за самочувствието си. Следвайки тази максима до края на живота си, родената като Жозефина Естер Менцер в бедния Куинс през 1908 година, Ести Лаудер, създава една от най-големите козметични компании, без които светът на красотата нямаше да бъде същият.

Решаваме да върнем времето назад в историята на една удивителна марка и една изключителна жена, която цял живот се е стремяла към това да превърне красотата в постижима цел.

Компанията Estée Lauder, която днес наследниците управляват повече от успешно, в момента има в портфолиото си дълъг списък от козметични марки под своето покровителство, сред които Clinique, Aramis, M.A.C, Lab series, La Mer, Bobbi Brown, Donna Karan, Tom Ford, Tommy Hilfiger...

Жосефина Естер, създателят на тази империя на красотата, се ражда на първи юли и като всяка вярна представителка на зодия Рак, търговският нюх и интуицията са сред най-силните й качества. Израства в семейството на френска католичка от еврейски произход и чешки железар емигрант като деветото дете Ментцер – съдба, която в италианската част на Куинс не е рядкост и не определя щастливото ти детство. Общувайки с хора от различни култури в тогавашна Америка обаче, Жосефина Естер или Ести, както я наричат от малка, като силно емоционално дете, има възможност да научи много за човешките ценности в класическата работническа прослойка в квартала.

Въпреки обикновения си праволинеен живот на набожна католичка, именно майката на Ести - Роуз Розентал има огромен принос в това забележителната й дъщеря да се увлече по красотата. Дъщеря й си спомня един много важен урок – как да се пази от вредните слънчеви лъчи. Роуз често носела чадър и ръкавици, за да избегне почерняването на кожата. Може би точно този факт е определил по-нататъшната съдба на момиченцето от емигрантско семейство.

Първите си опити в търговията Ести получава като помага на голямата си фамилия в железарския магазин на баща си, където усвоява изключителните умения за работа с клиенти, по-късно превръщайки я в синоним на професионализъм.

Истинската история на Ести в бизнеса с красота обаче започва в малката козметична стаичка на железарията, в която чичо й приготвя кремове от натурални продукти за жените в квартала. "Гледах чичо, когато той създаде една тайна формула – магически крем, с който пълнеше флакони, бурканчета и мехове. Това беше безценен кадифен крем, който веднага те обсипваше с прекрасно благоухание. Сигурна съм, че чичо Джон ми показа истинския път в моя живот", казва самата Ести Лаудер за тайнствената стаичка.

През следващите 20 години младата жена работи в усъвършенстването на кремовете в работилницата на чичо си, разбърквайки съставките в бурканчета, а удивителните си аромати Ести предлагала на приятели и съседи в работническия квартал на Ню Йорк. После всичко следва своето естествено продължение.


Ести и Джоузеф

През 1930г., едва на 22, Ести се омъжва за Джоузеф Лаутер (променили семейната си фамилия на "Лаудер"), а синът им Леонард се ражда три години по-късно. Младата майка учи и актьорско майсторство след раждането на второто си дете Роналд, но скоро научава, че актьорските й заложби са по-добре приложими в маркетинга, отколкото на сцената. Въпреки че вече е омъжена и майка на две деца, Ести остава влюбена в козметичния си бизнес, продавайки първите си продукти на известния салон за красота The House of Ash Blondes Beauty в Манхатън. По време на Голямата Депресия, противно на логиката, Ести успява да увеличи продажбите си. Иновативната й техника на търговия, включваща демонстрации на грим и предлагане на мостри, става запазена марка на разрастващата се фирма и тя започва да продава продуктите си на заможни жени от централната част на Ню Йорк.


Реклама на Estée Lauder от 70-те години

През 1939г. семейство Лаудер се развеждат и Ести се премества в Маями, където нейни клиенти стават богатите туристи. Вече набралата скорост бизнес дама се омъжва отново за бившия си съпруг през 1942г., който поема финансовата страна на семейния бизнес и става маркетингов отговорник на фирмата.

Връхната точка за компанията е през 1946г., когато семейство Лаудер получава огромна поръчка от луксозния магазин за дрехи и козметика Saks Fifth Avenue и изработва уникалните и до днес кремове Super Rich All, Purpose Cleansing Oil, Creme Pack и Skin Lotion. Новото партньорство позволява на Ести да навлезе в бизнес отношения с други модни магазини като Nieman Marcus, Marshall Field и Bonwit Teller. Идеята да продава най-добрите си продукти директно чрез аутлетите на известните бутици се превръща в стратегията, която, според специалистите, е в основата на феноменалния маркетингов успех на Ести Лаудер.

През 1953 г. излиза и първият аромат на компанията с името Youth Dew – масло за баня със сладникаво ухание.

"С него създадохме малка революция, защото вместо да използват френските си парфюми зад ухото, жените просто изсипваха Youth Dew във ваната си", спомня си Ести Лаудер. През първата година от създаването си Youth Dew докарва 50 000 долара във фирмената сметка, а през 1984г. цифрите скачат на 150 милиона долара. Лаудер продължава да обогатява козметичната си линия, представяйки парфюмите Beautiful и White Linen, мъжкия аромат Aramis и хипоалергичната козметика Clinique.

Ести Лаудер съумява да запази тайните си съставки като само членовете на семейството знаели за тях. Интересен факт е, че докато продуктите на фирмата се правели във фабриките, някой от фамилията добавя тайната съставка лично и така никой от работещите там не знаели какво точно прави продуктите толкова великолепни.


Реклама на продукт на Estée Lauder от 90-те

Самата Ести Лаудер управлява семейния бизнес и е в борда на компанията до началото на 90-те години на миналия век. Нейният по-малък син Роналд, който се занимава с чуждестранните операции на бизнеса, напуска компанията през 1983г. и става заместник секретар на отбраната в администрацията на Рейгън, а по-късно заминава за Австрия като посланик.

Според списание Forbes, Ести и двамата й сина са милиардери. След смъртта на съпруга си през 1984г., Лаудер се насочва към благотворителност и социалните изяви. Тя създава фондация, която подпомага болници, училища и университети и печели множество награди за хуманитарна дейност.

Продуктите на Estée Lauder се продават в целия свят, а през 2000 г. компанията притежава 50% от пазара в САЩ, което я превръща в национална гордост за американците.

На 26 април 2004 г. животът на козметичната кралица приключва пълноценно и на завидните 96 години. Ести Лаудер напуска този свят в дома си в Манхатън, а след себе си оставя марка, име и наследство, признати в над 120 страни. Днес, компанията Estée Lauder дава работа на 26 000 души, изкарва милиарди долари всяка година и е управлявана от внука на Ести – Уилям Лаудер, който е изпълнителен диркетор и президент на Estée Lauder Companies Inc.

Айрин Лаудер, старши вицепрезидент на компанията и творчески директор, продължава и до днес да се вдъхновява от своята баба не само за създаването на новите серии и продукти на марката, но и в своя личен стил. А портретът на необикновената й баба, която цял живот е вярвала в това, че може да накара всяка жена да се чувства красива, ще стои винаги като символ на грамадните успех, отдаденост и талант, на стената в огромния й бял кабинет.


Айрин Лаудер

More Celebrity beauty

Виктория Бекъм за парфюма си: „Suite 302 е любовното ни писмо с Дейвид до Париж”

Celebrity beauty преди 1 седмица

Бившата членка на групата Spice Girls и основателка на едноименната козметична марка Victoria Beckham Beauty пуска линия парфюми. По повода, прекрасно интервю на колегите от Madame Figaro с ВБ. 

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 9 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Celebrity beauty преди 10 месеца

Летисия Каста очаква доброта, положителна енергия и нежност от хората, които се грижат за нея, както и от козметичните си продукти. И като се има предвид аурата, която се излъчва от лицето и външния ѝ вид, това наистина работи