Следва

Богатият и смел колорит в живописта на Катрин Томова в галерия "Нюанс"

Национална Художествена Академия представя: Вечният конферанс - изложба Голо тяло

През последните години стана една добра традиция за Националната художествена академия откриването на учебната година да се отбелязва и с откриването на значима изложба в галерия "Академия".

Events преди 4 години

В ателиетата на Държавното рисувално училище по време на годишния конферанс на учебната 1905/1906 г.

Изложбата "Голо тяло 1896-1945 от музейния фонд на НХА" слага началото на дългосрочен проект, наречен "Вечният конферанс". Проектът е част от музейната програма на Национална художествена академия и неговата цел е да „отвори” фонда на музейната сбирка на НХА както за студентите и преподавателите, така и за широката публика.


Веселин Томов. Етюд, началото на 30-те години на ХХ век

Изложбата е посветена на голото тяло и неговото творческо осмисляне в процеса на обучение в Художествената академия от основаването й до средата на 40-те години на миналия век. В експозицията са включени над петдесет живописни и графични етюда. Сред представените автори са имената на едни от най-известните български художници възпитаници на Художествената академия, като Никола Петров, Никола Кожухаров, Стефан Иванов, Андрей Николов, Генко Генков, Александър Поплилов, Стоян Сотиров, Илия Петров, Васил Стоилов, Любен Зидаров, Джон Попов и Васил Бараков.


Васил Стоилов. Етюд, средата на 20-те години на ХХ век

Включените в изложбата творби разкриват някои основни аспекти на темата: рисуването на голо тяло от натура като една от основните учебни задачи в образователната програма висшето училище по изкуства в периода от края на XIX и първата половина на ХХ в.; за прехода от прякото и точно следване на анатомичната форма и копиране на класически модели в рамките на учебната постановка от първите години на Държавното рисувално училище към постепенното преодоляване на академичните канони на класицизма, процес особено осезаем в периода на 30-те години и първата половина на 40-те години.

Изложбата се осъществява по програмата за финансиране на научната и художествено-творческата дейност в Национална художествена академия.


Александър Поплилов. Етюд, края на 30-те години на ХХ век

Екип на проекта: проф. д-р Бисерка Пенкова, зам.-ректор по научната и художествено-творческата дейност на НХА, проф. Станислав Памукчиев, консултант към проекта, д-р Милена Балчева-Божкова, уредник "Музейна сбирка" на НХА, гл. ас. д-р Иван Кюранов, фотограф, д-р Антон Иванов, рекламно-информационна дейност.


Д. Топлийски. Етюд, 1913

Включеният в експозицията архивен снимков материал е предоставен от Държавна агенция "Архиви" и Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Откриване 26 септември, 18:00 часа
Галерия "Академия"
26 септември - 16 октомври, 2019 г.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 19 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?