Следва

WIN IT! Талантливият Mr. Normaderm

Какво знаем за Грета Тунберг, 16-годишното момиче, което кара "големите" да се засрамят

"Как смеете? Откраднахте мечтите и детството ми с празните си думи."

Life преди 4 години

Грета Тунберг открива срещата на високо равнище на ООН с гневно обръщение към световните лидери относно провала им в предприемането на строги мерки по отношение на промените на климата. "Как смеете?", пита тя. На 74-тото Годишно събрание на Обединените нации лидерите трябваше да обсъдят и внесат промени в досега положените усилия за ограничаване на въглеродните емисии. Оттук и гнева на Грета - огорчената тийнейджърка поставя акцента в откриващата си реч върху това, че поколенията, отговорни в най-голяма степен за замърсяването, натоварват нея и цялото й поколение с огромните последствия от климатичните промени.

"Всичко това е погрешно. Не би трябвало да съм тук. Трябва да съм в училище от другата страна на Океана, но вие продължавате да търсите у нас, младите хора, надежда. Как смеете? Откраднахте мечтите и детството ми с празните си думи."

И докато светът разпалено обсъжда емоционалната й реч, ние се вглеждаме отвъд думите. Какво стои зад "ефекта Грета", четем в редовете по-долу:

Мечтата на всеки тийнейджър е да бъде чут. Грета, 16, успява за малко повече от година да накара целия свят да се вслушва в думите й. Острата критика към бездействието на политиците относно климатични промени я превръща в един от най-дейните природозащитници на съвремието ни. Грета, като всеки гениален ум, се отличава от тълпата със своите особености, с мисленето си, но най-вече с емоционалния начин, по който го изразява. Именно той грабва, улавя ни за гушите и кара да я слушаме безмълвни.

Тийнейджърката е родена със синдром на Аспергер (бел.ред. Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър, характеризиращо се със значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси; отличава се от други разстройства с аутистичния характер по относителното запазване на езиковото и познавателно развитие). Извинете, тук грешим, Грета не страда от това заболяване, а живее с него и го превръща в своя сила. Как? Самата болест развива паметта й дотолкова, че момичето мигом запомня всичко, което прочете. На осемгодишна възраст Грета разбира за глобалното затопляне и постепенно започва да приема казуса лично. Синдромът допълнително усилва вманиачаването й по идеята за нужда от промяна.

С израстването на Грета се налага семейството й да промени установените си навици - майка й, Малена Ернман, вече непрактикуваща оперна певица, актриса и дори представител на Швеция на Евровизия през 2009-та, захвърля кариерата си и се прибира у дома, за да бъде до Грета. Баща й, Сванте Тунберг, също оставя професията си на режисьор, за да се грижи за дъщеря си.


Грета със семейството си

Манията на Грета я лишава от приятелства и забавления; тя не спира да мисли за тоновете боклуци в морето, замърсения въздух и най-вече за липсата на план и желание за противодействие. Същият този синдром обаче, за който е толкова критикувана, заклеймявана като "луда", и отхвърляна, миналата година й помага да събере сили и да се изправи пред шведския парламент, където започва "училищната" й стачка (бел.ред. Грета спира да посещава часовете си в училище в знак на протест; не след дълго примерът й е последван от стотици деца в световен мащаб), придобила огромен размер.


"Каквото тя каза"

Грета се превръща в Гласа на младите. Тя е момиче, което се е срещало с Папата и множество политици на международно ниво. Тя е момичето, което е номинирано за Нобелова награда за мир за текущата 2019-та. Тя е момичето, което кара светът да спре и да се заслуша.

И всичко това, защото е малко различна. Като всеки гений. Все пак, кой друг би предпочел да прекоси Атлантическия океан с лодка за 12 дни, пред удобния 12-часов полет, само за да докаже, че винаги има екологична опция, колкото и да не ни се иска да го признаем. И кой друг би си позволил да хвърли такъв изпепеляващ поглед на Доналд Тръмп?

Ето заради това, заради всикчо изброено, Грета кара "големите" да се засрамят. И с право.

More Life

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 22 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.