Следва

Леда Екимова - Чайката

Labels: Petar Petrov

В тази седмица на таланти от родната модна сцена, не можем да пропуснем и онези, които въпреки че работят и се...

All fashion преди 14 години

В тази седмица на таланти от родната модна сцена, не можем да пропуснем и онези, които въпреки че работят и се развиват в чужбина, са представителна извадка за голямата популярност на родния моден усет в страни, където тази индустрия се развива с бясна скорост и оцеляват истински талантливите.

Петър Петров е име, което си струва да запомниш. Особено ако се смяташ за човек, запознат с имената в световния моден дизайн.

Наричат Петър Петров голямата надежда на младата австрийска мода. С всеки следващ сезон това впечатление се затвърждава.

От две години ревютата на трийсетгодишния Петър са част от официалната програма на Парижката модна седмица, продукцията на едноименния му лейбъл се предлага във Франция, Италия, Испания, Русия,Чехия, Унгария, Великобритания, САЩ, Австралия, Япония. Че то нещо остана ли? А да, България. Едва от няколко месеца тоалети на Петър Петров могат да се купят и в България, във водещия мулти бранд бутик "Cashe".



А защо искаме толкова етикетите с българското име да висят и по нашите витрини? Кой е Петър Петров и какво го нарежда сред европейските модни висоти?

Младият български дизайнер е роден в Украйна и заживява във Виена през 1999г. Въпреки строгия подбор е приет в престижния Университет по Приложни изкуства. Започва първите си колекции още преди да се е дипломирал от класа на Раф Саймънс. Всъщност първите три колекции, които показва по време на Парижката седмица на модата са правени по време на следването му.

Неопитността му обаче не му пречи да привлече вниманието с дрехите си, вече представяни под едноименния лейбъл.



През 2007г. пуска и своята женска линия, но мъжко и женско проникват взаимно, използвайки еднакви вдъхновения и следвайки изградени естетичеки представи.


Петър Петров вдясно

Стилът на Петър Петров е остър, функционален и с някакво изненадващо съвършенство в простотата си, което те кара да го пожелаеш. Неговите дрехи са измамно прости. Нищо не е такова каквото изглежда в колекциите му. Самият Петър твърди, че те са „направени за сега” и точно това усещане за директност придава на дрехите един изящен сексапил.

Дизайнът му цели перфекционизъм в простотата на изчистените форми и неуловимите детайли. Естественото му отношение към дрехата носи влиянието на Хелмут Ланг, пречупено през призмата на Австрийската съвременна школа.


Petar Petrov, Пролет-лято 2010

Петър признава тенденциите, но не се съобразява с тях, вижда се, че създаването на негов свят с негова естетика и тоталност е по-важно от прищевките на временната мода. Този подход прави дрехите му изкушаващи, но и с много място за лична интерпретация. Може би точно този отворен баланс е причина за успеха му.

Материите са леки, нежни, въздушни, почти нематериални.

Според дизайнера дрехата не трябва да доминира над човека, а да действа за него.

Дрехите от последните колекции на Петър Петров можете да намерите в бутик Caché, Патриарх Евтимий.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.