Следва

Start Shopping NOW: Рапсодия на цветовете

Норман Норел, "американският Баленсиага", за удобството в дамската мода, но никога за сметка на елегантността

"Норман Норел - Доайенът на американската мода"

All fashion преди 4 години


Норман Норел

Представяме един от най-великите американски дизайнери - Норман Норел. Именно той проправя път към световната сцена, за да могат да се развиват таланти като Бил Блас и Рой Халстън, за когото говорихме ТУК.

Норман Норел (1900 - 1972) е пионерът на Висшата мода в САЩ. Известен със своята прецизност и ултра елегантен стил, дизайнерът с право си е спечелил прозвището "американския Баленсиага". Работата му завинаги променя разбиранията за мода на дизайнерите от Седмо авеню. А ако трябва да опишем стила му с една дума, то това ще бъде "класика". В списъка с клиенти на Норел присъстват имена като Мерилин Монро, Джаки Кенеди и дори Мишел Обама, колкото и странно да звучи.


Мерилин в NORELL

Проследяваме ключови моменти от историята на дизайнера, за да си обясним величието му в редовете по-долу:

Първи стъпки
Норман Дейвид Левинсън се ражда през пролетта на 1900г. в Ноубълсвил, Индиана. Първоначално баща му е собственик на магазин за мъжка мода в града, а след това открива и магазин за мъжки шапки в Индианаполис. Когато Норман е на 6 години, семейството се мести там.

Като дете Норман често боледува; както и други творци (като Фрида Кало например), той използва времето, в което е прикован към леглото, за да рисува. Театърът е другото му голямо развлечение по онова време. Баща му често рекламирал изработваните от самия него шапки в градския театър в Индианаполис, като в замяна получавал безплатни билети за представления. Затова Норман ходел поне 3-4 пъти в седмицата на постановки. Бил абсолютно пленен от сценичното облекло на артистите и рисувал костюми, подобни на тези, които виждал в театъра. Всъщност, както ще се убедим по-късно, този момент от живота му оказва сериозно влияние върху цялостния му творчески път.

На 19-годишна възраст, след като отказва да наследи семейния бизнес (това прави по-големият му брат Франк), Норман се мести в Ню Йорк, за да учи моден дизайн. Малко след това започва да се представя в професионалните среди не като Норман Левинсън, а като Норман Норел (NORELL). "Новото" име, което впоследствие става и един от най-успешните лейбъли в историята на американската мода, е съчетание от собственото име на дизайнера (NOR), първата буква от фамилното му име по рождение - L, и още едно допълнително L. Самият той казва, че второто L идва от късмет (на англ.ез. - luck). И въпреки че някои хора вярват в благосклонната съдба, ние сме на мнение, че упоритостта и талантът на Норел се оказват решаващи за успеха му. Както пеят Bon Jovi, човек трябва да "помага" на късмета си.

Три години след като се мести в Ню Йорк, Норел започва работа в емблематичното студио Paramount Pictures. Там прави сценично облекло за продукциите на компанията. Той е доста успешен, но след като студиото се мести в Калифорния, Норман все пак решава да остане в Ню Йорк. Работи още известно време с артисти и продуценти от Бродуей, но се ориентира и към работа с дизайнери на Висша мода.

В края на 20-те години започва истинската школовка на Норман - започва работа при известната тогава Хати Карнеги, издига се бързо до поста на Главен дизайнер в компанията, допринасяйки осезаемо за растежа й. Норел умело използва времето си при Карнеги, за да се усъвършенства като професионалист. Тя ходела по два пъти годишно в Париж, който тогава бил смятан за единствен и безспорен център на световната мода. Разглеждала работата на лидерите в бранша. Всеки път купувала по около 200 haute couture модела, с които се връщала в Ню Йорк. Норел извършвал пълна "дисекция" на дрехите, разкроявайки ги и изследвайки начина, по който са били направени. След това научавал и използвал техниката им на изработка.

Успехите по време на Войната
Норман работи с Карнеги близо 13 години, през които изгражда репутацията си на много добър дизайнер. С това той привлича вниманието на Антъни Трейна, който тогава е един от най-големите в бранша. Трейна предлага на Норел съвместна колекция, съответно Норел се съгласява, но настоява името му да бъде част от лейбъла на Трейна, въпреки че това означавало по-малка заплата. Колекцията се превръща в истински хит. По време на Втората световна война дизайнерът прави и емблематичните за стила му "русалки" - дълги вечерни рокли, обсипани със стотици хиляди пайети. Те стават любими на цял Холивуд, както и на редица дами от висшето общество. С опита си от работата при Хати Карнеги и любовта към класическия стил, Норман се превръща в истинско олицетворение на френската висша мода, която обаче умело адаптира към вкуса и особеностите на американката.

Именно той стои в основата на редица иновации в модата, като дори се твърди, че той първи, а не Ив Сен Лоран, е въвел панталоните като дамско вечерно облекло.


Норман и Ив Сен Лоран

Работата с Трейна му донася още повече известност, като през 1943г. Норел става първият носител на наградата COTY за насърчаване и популяризиране на американската мода по време на Войната. Като цяло, времето, в което изгрява звездата на Норел, се оказва много благодатно. Световната политическа обстановка измества културния фокус от Париж към Ню Йорк. Промените засягат и модата, разбира се. По този начин нарастващата репутация на дизайнера заради самия му талант се съчетава със засиленото внимание към Ню Йорк като световен културен център, а резултатът е УСПЕХ.

Брандът Norell
През 1959г. Норел купува компанията на Антъни Трейна, става едноличен собственик и премахва името му от лейбъла. Брандът Norman Norell New York се ражда едва когато дизайнерът е на 60 години и след като вече си е изградил име на един от най-големите в света на модата.

И все пак, фактът, че Норман Норел започва да работи напълно самостоятелно, се оказва ключов момент в неговото развитие. Реално, той за първи път има свободата да прави каквото поиска. В него се отключва още по-голяма креативна енергия. Според дизайнера Джефри Банкс, автор на книгата "Норман Норел - доайен на американската мода" (Norman Norell: A Dean of American Fashion, 2018), златният период на Норман е именно в годините 1960 - 1972. "Тогава той прави и въпросните "русалки", които стават хит в Холивуд. Норел експериментира смело с цветовете много преди другите дизайнери. Използва т.нар. color-blocking техника, която съчетава по семпъл начин контрастиращи си цветове. Заедно с това се усъвършенства в изработката на вечерно и ежедневно облекло.

Нов стандарт в ready-to-wear модата
Сред клиентите на Норман са холивудски звезди и редица първи дами като Джаки Кенеди, Пат Никсън и Лейди Бърд Джонсън (съпруга на 36-тия президент на САЩ - Линдън Джонсън). А през 2010-та в предаване на TNT по случай Коледа, Мишел Обама се появява в уникална винтидж рокля на Норел в черно. Актриси като Мерилин Монро и Гертруд Лоурънс също са били негови клиенти.


Мишел Обама

Това, което го отличава от редица други дизайнери обаче, е че той използва уменията си да прави висша мода при създаването на ready-to-wear колекции.

A ежедневното облекло, което прави, е също толкова елегантно, впечатляващо и изискано, колкото и вечерното. Повечето дизайнери умеят само едното. Той обаче е всепризнат майстор, както в областта на висшата мода, така и на ready-to-wear.

Норел иска жената да се чувства удобно в дрехите, които носи, но никога за сметка на елегантността. Затова и въвежда пола-панталоните като решение. В забързания Ню Йорк те стават същински хит.

За него малката черна рокля е една от най-добрите инвестиции, които може да направи една жена. Известен е още с ултра класическите си дамски костюми и палтата в бонбонени цветове, единствени по рода си и доста смел ход за онова време. Той е и първият американски дизайнер, който пуска парфюм на пазара (1968).

Перфекционистът Норел

Номан Норел е известен като абсолютен перфекционист. Знае се, че е работил сам, без асистенти и е бил с неописуемо отношение към детайла. Това е видимо във всяка една дреха, която той създава. Палтата на Норел имат точния брой копчета, правилната кройка, а моделите са строги и същевременно романтични. "Русалките" му показват в пълен размер манията му по създаването на перфектната дреха. Хиляди пайети, шити ръчно, обсипват вечерните рокли. Дизайнерът често ходел чак до Париж, където се изработвали пайетите, за да наблюдава процеса и да се увери, че ще са в същия цвят на роклите, които прави.

Норел с удоволствие предава уменията си на другите. Той е един от първите председатели на Американския съвет на модните дизайнери, като заедно с това е преподавател и ментор на редица млади дизайнери. А това сякаш удвоява вдъхновението, което изпитваме, когато говорим за него като личност и вечния му стил като неизменима константа. Адаптация: Илона Аначкова

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.