Следва

Sofia Street Style: Мая донесе този purple rain, purple rain...

Maison Margiela - война, но без мир

ПРОЛЕТ/ЛЯТО 2020

Runway преди 4 години

Живеем в страшни времена, безспорно - клатушкащи се международни отношения, климатични промени... а фантастично-магичният моден свят не остава безразличен към амбианса на сезона в глобален мащаб. Ред на брой дизайнери отговарят с моделите си на проблема с устойчивостта - пример от вчера е Мария Грация Кюри за Dior, но наблюдаваното при Джон Галиано за Margiela е далеч от лекия намек, далеч от умереното, далеч от просто опит - Maison Margiela за Пролет/Лято 2020 е война.

Дрехите се заиграват с униформите от Първата и Втората световна война - и под формата на армейски връхни дрехи, и под формата на медицински престилки. Палтата се трансформират в пелерини с непоръбени краища, шапките на мед. сестрите и защитните каски идват с мрежести воалетки. В линята не отсъстват и намеци за ранените, за раните като цяло - прорези отпред по джинсите, уж небрежно, но всъщност доста прилежно поставени дупчици като от куршуми по военните сака, коланите пък са "гарнирани" с огромни токи. Към средата на колекцията се появява серия гащеризони с къси шорти, облечени върху preppy колежански пуловери без ръкави.

Finale grande-то на дефилето изгрява върху застрашително настроен модел, крачещ горделиво по продължение на подиума и хвърлящ агресивни погледи върху наблюдаващите го от първи ред - включително и Ана Уинтур. Черно кожено палто, кадетска черна шапка, черни кожени ботуши до коляното и моряшка връзка, пак в черно. Присъстващите на живо, а и ние, наблюдаващи презентацията на запис, трудно бихме могли да избягаме от директно създаващата се асоциация - дори дизайнерският гений на Галиано не устоява на отдалата се възможност да си "каже думата" по темата с нарастващата сянка на Американската военна машина.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.