Следва

Странниците от "Семейство Адамс" се завръщат на голям екран за Хелоуин!

Какво ново: Списък с номинираните за годишните награди за литература "Перото"

Окончателен списък с номинираните за Литературни награди "Перото" 2019г.

Books преди 4 години

Национален център за книгата към НДК обявява окончателната си селекция със заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди "Перото" за принос към българския литературен контекст през 2019-та. Церемонията по връчването на петото поредно издание на наградите ще се състои на 8-ми ноември (петък) от 18ч., в Литературен клуб "Перото".

Журито на наградите за литература тази година е в състав: доц. д-р Дарин Тенев, Деян Енев, Мирела Иванова, д-р Митко Новков и Сотир Гелев. В него по служебен ред се включва Светлозар Желев, ръководител отдел "Съвременна литература" и сектор "Национален център за книгата" в Националния дворец на културата.

Журито излъчва кратък списъс с по три номинации във всяка от следните пет категории - Проза, Поезия, Детска литература, Дебют и Превод от български на чужд език. Всяко от селектираните заглавия е публикувано от 1-ви юли 2018-та до 30-ти юни 2019-та. Като част от церемонията ще бъде връчена и специален приз - Награда за цялостен принос към българската литература.

Ето и кои заглавия и атвори откриваме сред номинираните:

Проза:
"Накъде тече реката" от Чавдар Ценов (Жанет 45, 2018)
"Свети вълк" от Елена Алексиева (Факел експрес, 2018)
"Тази вечер нищо не е случайно" от Палми Ранчев (Жанет 45, 2018)

Поезия:
"Записки на жената призрак" от Яна Букова (Жанет 45, 2018)
"Извънсезонни наблюдения" от Манол Глишев (Блек Фламинго, 2018)
"Книга на разкаянията и утешенията" от Цочо Бояджиев (Жанет 45, 2019)

Детска литература:
"Балконът" от Калина Мухова и Зорница Христова (Точица, 2018)
"Орелът, врабецът и капчукът" от Зорница Христова и Анна Цочева (Точица, 2018)
"Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения" от Марин Трошанов и Петър Станимиров (Кибеа, 2019)

Дебют:
"Глиненият цар" от Добромир Байчев (Развитие, 2018)
"Екстрийм. Една рокаджийска история с автобус" от Иван Стоилов (Развитие, 2018)
"Техническа проверка" от Ангел Иванов (Скалино, 2018)

Превод от български на чужд език:
Елвира Борман-Насонова за преводите от български на немски език на „Невидими“ от Наталия Делева, „Партиен дом“ от Георги Тенев и „Сборник с разкази от Йордан Д. Радичков“ (Nataliya Deleva: Übersehen, eta Verlag, 2018; Georgi Tenev: Parteipalast, eta Verlag, 2018; Yordan D. Radichkov: Leben, wo bist Du?, eta Verlag, 2019)
Магдалена Питлак, превод от български на полски език на „Физика на тъгата“ от Георги Господинов (Georgi Gospodinow: Fizyka smutku, Wydawnictwo Literackie, 2018)
Хеле Далгор, превод от български на датски език на „И други истории“ и „И всичко стана луна“ от Георги Господинов (Georgi Gospodinov: Blinde Vajsja og andre historier, Jensen & Dalgaard, 2018)

More Books