Следва

Животът след 50: Ослепителната Джен Анистън

17 скандални рокли на звезди, с които нито можеш да хапнеш, нито да седнеш, но помниш

Допускаме, че ако ни хрумне да се поразходим в този вид по Жълтите павета, например, е крайно вероятно да ни заведат до изясняване на обстоятелствата в Участъка на МВР по район.

Celebrities преди 4 години

Обаче този тип дрешки, носени по тържествен повод и на червен килим, са най-убийствено въздействащото нещо, измислено под това небе.

Следват 17 от породата, иконични, невидими, силно разголени рокли, които останаха в историята. И кой ги носи.

Лиз Хърли на премиерата на "4 сватби и едно погребение", 1994

Днес Лиз Хърли е достопочтена лейди, която не пропуска нито едно мероприятие, на което може да се окаже редом до поне една особа с кралска кръв. Но в далечните 90-те думата "дрескод" съществува за на когото му харесва, но не и за нея. Продължаваме да гадаем как така Хю Грант изпусна тази хубавица... но, през 1994 година, Лиз втрещява всички, когато, на премиерата на филма "Четири сватби и едно погребение" се появява в рокля Versace, която едва се крепи върху пищната гръд на актрисата с безопасни игли, вярно, не от най-дребните. Роклята мигновено става нарицателно за класика в жанра. И днес, когато модните журналисти искаме да обсъдим, наблягайки на качествата или недостатъците му, някой екстравагантен "гол" тоалет, го правим на базата на сравнението с черния шедьовър на Лиз Хърли по скалата "по-уау или по-малко уау от тази 25-годишна класика".


Роуз Макгауън, MTV Video Music Awards, 1998

4 години след дебюта на роклята с безопасните, Роуз Макгауън еднозначно "надцаква" Лиз Хърли по ниво на модна смелост, като слага върху себе си почти напълно "гола" дреха.
Трудно разпознаваме в това прозрачно отпред и мрежесто отзад нещо добрата фея Пейдж Матюс от "Чародейки", обаче когато си гадже на Мерилин Менсън, може и да се въздържиш благопристойно от отговор на питането кой или какво те е накарало да се барнеш дотолкова нелепо, вярвяме, ще се съгласите. От друга страна, има нещо толкова мило в кореспонденцията в този звезден family-look: принтът на бикините на Роуз повтаря дословно леопардовия мотив в костюма на спътника й.


Дженифър Лопес, 42-рите годишни Grammy Awards, 2000

Няма да е невярно, ако кажем, че нито преди момента на тази й поява, нито след това, на Джей Ло й се получи да втрещи повече публиката от паметния миг, който припомняме, от далечната вече 2000-та, като поводът е ежегодната церемония по връчването на наградите Grammy. Вече почти сме забравили кой какво спечели тогава и кой на кого какво връчи, и беше ли самата Джей Ло сред номинираните. Но тази зелена полупрозрачна рокля, държаща се някак върху тялото на госпожа Лопес, не чак на честна дума, но на една единствена масивна брошки, забучена.... ниско под пъпа, се помни от всички без изключение и днес, 19 години по-късно. Особено моментът с разтварянето на дрехата всеки път, в който звездата решеше да мръдне или, олеле, да направи крачка. И тайната не е в това, че Дженифър не е носила след този момент повече разголени дрешки, съвсем не - просто този екземпляр на Versace превъзхожда по своята еротична зареденост всички бивши и бъдещи тоалети. Защото е върха като внушение и защото е повече от модерен и секси, и невъзможен за повторка и днес, нито нещо ще го достигне или доближи като ефект, дори и някоя хубавица да излезе на червения килим топлес, само по бикини.


Гуинет Полтроу на премиерата на "Железният човек 3", 2013

Честно и често, дори и на образцовите майки и притежателки на безупречен вкус понякога им се случва да се повеселят поразголенки. При актрисата Гуинет Полтроу това се случи и остана в аналите на модната разкрепостеност благодарение на роклята на Antonio Berardi. Гуинет е звезда, често критикувана за пределен консерватизъм в обличането. Можем да отнесем тази й историческа поява в графата "отговор на обвиненията елегантно и с английско чувство за хумор". "Консервативна? зависи от коя страна ще се погледне...".


Джейми Александър на премиерата на "Тор 2: Царството на мрака", 2013

Помните ли какво точно изигра Джейми Александър в "Тор 2: Царството на мрака"? Не най-вероятно. Обаче запомнихте, и вие, и ние, мацката на премиерата на филма в Лос Анджелис, благодарение на роклята, в която е трудно да се уточни дали тя е наполовина облечена или наполовина съблечена. Но, съгласете се, макар че в тази дреха всяко движение да изглежда като необмислен риск, Джейми изглежда в нея наистина елегантно.


Иги Азалия, MTV EMAs 2013

Това е типичният случай, в който е по-добре да не мърдаш. Защото, какво ще се случи ако, носейки ансамбъл като този, мръднеш, разбра хип-хоп певицата на собствения си фин гръб в именно цитирания исторически моден момент. По разбираеми причини не можем да покажем снимката-свидетелство, но Иги Азалия със сигурност си я спомня. Но и това, което можем да покажем, е достатъчно, за да иде въображението отвъд и да си представи, което е видно и без да се вижда. Може би известно оправдание е мястото на случването - Амстердам...


Майли Сайръс, amFAR Inspiration Gala, 2014

Майли Сайръс очевидно е решила при тази си поява, че консервативната долна част е достатъчна. Ок, така е, да се седне в тази рокля вероятно е далеч по-удобно, отколкото в рибарската мрежа на Роуз Макгоуън. Обаче недоумението по въпроса с горната част остава - прилича на готическа версия на костюма на пришълката Лили от "Петият елемент"? Или пък Майли е притичала на червения килим директно от болничната стая след пластична операция, бюст, например? А сак конструкцията ще се подреди при евентуално присядане на госпожицата, изобщо не искаме и да си представяме. Може би, към ансамбъла върви и ролка тиксо?


Риана, CFDA Fashion Awards, 2014

Роклята до днес се смята за най-скандалния моден избор на Риана. Тя носи дрехата, за да получи приза си след номинация за "Икона на стила 2014". Дело на Adam Selman, нещото е ушито от сребриста мрежеста тъкан, избродирана ръчно с 230 хиляди (!) кристала Swarovski. За удобство, разбира се, няма как да става дума, а и това изобщо не е цел, видимо - задачата на одеянието е да блести под прожекторите, цел, постигната феноменално добре.


Кендал Дженър, Much Music Video Awards, 2014

Кендал Дженър, точно като сестрите си, обича да скандализира, или епатира, казано още по-интернационално. При нейната фигура и статут на топ-модел, момичето може да си позволи много и даже повече. Тази точно рокля обаче много повече ще се запомни благодарение на двата симетрични разреза (или, по-скоро, дупки) от пода до талията, които по никакъв начин не се затварят или поне попритварят, дори когато мацката не мърда и с милиметър. Тоалетът от Fausto Puglisi 5 години назад зададе резонния въпрос - къде, тогава, са гащите? Въпрос със силно повишена трудност, но без отговор. Защото този път, за разлика от случая с роклята-грешка на певицата Азалия, дизайнерите са се постарали целокупното човечество да не види каквото му се иска.


Рита Ора, Vanity Fair Oscar Party, 2015

На партито в чест на победителите от поредната церемония по награждаването с Оскар през февруари 2015 година, Рита Ора видимо решава да удари в земята реалните герои на вечерта. Певицата се появява в макси-рокля, в голямата си част съвършено прозрачна. Неизтриваемото впечатление е обезпечено, макар че остава да витае въпросът - добре, де, не й ли е студено, февруари е, все пак.


Ирина Шейк, Vanity Fair Oscar Party, 2015

Чорапогащник и рокля наедно - мечтата на всяка жена. В тази рокля Ирина Шейк много напомня в избора си на полу-роклята на Рита Ора от същото мероприятие. Съответно възниква толкова женският въпрос - абе, дали са се засекли?


Бионсе, Met Gala, 2015

Извънредно прозрачен плат, купчини кристали на стратегически важните места, харизма и хоп - идеалният тоалет за Бионсе е тук. Естествено, ако не ставаше дума за певицата и присъщата й смелост, нищо, че създател на това провокативно бижу е Givenchy и то от линията Couture, нещата щяха да са ужас. Между другото, нея вечер това далеч не е единственото разголено тоалетче: достатъчно е да споменем Джей Ло и Ким Кардашян. И все пак, Бионсе остава тотален фаворит.


Рита Ора, ревюто на Atelier Versace SS16, 2016

"Забравете за роклята на Лиз Хърли, Рита Ора е новият кумир" - така реагира модната преса в мнозинството си на появата на звездата на шоуто висша мода на Донатела Версаче през януари 2016 година. Да, и в двата цитирани случая все говорим за дрехи на Versace. Вярно е още, че Рита Ора регулярно скандализира публиката. Но този оранжев шедьовър предизвика тогава невероятен ажиотаж. Естествено, че и тук възниква директно въпросът за долното бельо на звездата, равнозначен по значение обаче на друг въпрос - как в това издържаш седнал цяло едно ревю? Все пак то видимо е пред разпад във всеки един момент?!


Сиара, наградите Грами 2016

Признаваме, че роклята на Alexandre Vauthier е гениална по своя замисъл: от единия ъгъл виждаме момичето в елегантна сребриста рокля, от другия - амазонка в еротично черно боди. Взривяването на шаблона се гарантира при поглед в центъра, при който възниква твърдото убеждение, че просто са забравили да доушият роклята. Сиара не дава вид да е смутена, още повече, че звездата е в умопомрачаваща форма, така че в нейния случай спокойно можеш да дойдеш да си вземеш наградата и в половин тоалет.


Мадона, Met Gala 2016

Би могло наистина да се допусне, че след появата на Мадона през 1992-ра на шоуто на Jean Paul Gaultier, миг, в който, припомняме, звездата се появи на подиума в корсет, удачно акцентиращ голите й гърди, вече нищо не може да ни учуди. Но Мадж обича да доказва, че съвършенството няма предел. Тоалетът, продемонстриран на Бала на Института по костюмите (въпросният MET Gala 2016), чиято тема бе манифест против ейджизма (тоест дискриминацията заради възраст), и която тема от мнозина от поканените изобщо не бе разбрана, накара върху певицата да се посипе лавина от коментари, в най-общи линии звучащи така: "понякога е добре да се приемеш, какъвто си, и да спреш да се опитваш да доказваш на другите, че си нещо повече!". Да, Мадона Е в отлична форма, но защо това трябва да се размахва нон стоп, дори и опаковано в нещо като медицински бинтове и гол гъз.


Даян Крюгер, Vanity Fair Oscar Party, 2016

Обективно погледнато, в този случай са прекрасни и мацката, и модното предложение на ливанския дизайнер Reem Acra. Това е и вероятно единственият много елегантен сред тук показаните примери. Защото прави комплимент на фигурата на дамата, а не фигурата на дамата - комплимент на дрехата. Неслучайно в онзи момент и в онази вечер Даян Крюгер бе призната за една от най-красиво облечените звезди. Роклята дори не изглежда толкова прозрачна, заради умело положената върху силуета бродерия и удачно изчислените позиции на копринените ресни. Единственото, което в тази дреха видимо не се получава с лекота, е активното придвижване.


Бела Хадид в Кан, 2016

Нов век – нова класика. Тази червена рокля на Alexandre Vauthier Couture има всички шансове да настъпи имиджа на тотално предизвикателната "роклята с безопасните на Versace" от 1994 година. Защото този образец, носен от 19-годишната в онзи момент Бела, един от най-високоплатените модели в света, докато отива да покорява Кан, е точният пример, че ако искаш да изпъкнеш редом до Ванеса Паради на свой терен или бременната тогава Блейк Лайвли, успоредно крачейки до теб по Червения килим, следва да действаш рязко. Сега, как точно отиграваш качването по стълбите, е въпрос страничен.

More Celebrities