Следва

Мира Бъчварова. Ексцентричното чудо на БГ модата

GARDEROB. Три гледни точки за бг модата

В седмицата на младите български дизайнери един лейбъл излиза на преден план в поредицата родни таланти с бъдеще...

Fashion преди 14 години

В седмицата ни, посветена на млади или вече утвърдени български дизайнери, един лейбъл излиза на преден план, когато говорим за определения като българска мода.

GARDEROB се състои от три прекрасни дами, на всичкото отгоре и талантливи.
Дани, Люба и Живка са отговорни за красивите сесии в много български списания, защото вече години наред трупат позитиви и като стилисти, но в основата на тяхното трио е модният дизайн.

Говорят в хармония, като истински екип, спокойно и допълващо се. Такива са и дрехите им, истински, хармонични, без излишната прекалена модна екстравагантност. Такива, които би харесал, би купил и би носил.

Е, можеш да го направиш, избери си на http://www.garderob.biz/.

V. S. Как трите направихте GARDEROB?
Garderob:
Запознахме се в Академията (НХАи трите сме завършили мода там) по време на следването ни. Започнахме да правим общи проекти и в последствие се наложи да се представяме на някакви места и така се стигна до момента, в който трябваше да наречем с име нещата, които правим. И Garderob се появи съвсем естествено, като дума, която обобщава всички дейности, с които се занимаваме (за пръв път Garderob се появи на едно изложение за млади дизайнери във Виена през април 2006 г.



V. S. Три дизайнерки на едно място, не е ли трудно да се постигне разбирателство?
Garderob:
Това, че сме три ни улеснява доста. Ние сме екип и всеки отговаря за нещо. Разбирателството помежду ни е процес на договаряне. За нас е от голямо значение общуването, и трите се познаваме много добре, има и случаи, в които дори не е нужно да казваме нещо, защото всяка от нас много добре знае какво се върти в главите на другите две. Дори в в известна степен сме развили телепатия в начален стадий (смеят се). Има една книга на Наполеон Хил, в която се говори за работата в екип или по-точно: „ Хората трябва да работят в хармония и съгласие”.

V. S. Разкажете ми за дрехите, които правите, за вдъхновението, за процеса?
Garderob:
Процеса на работа е истинско удоволствие за нас. Стремим се да развием проекта за дадена дреха до максимум преди да започнем с изпълнението й. Във всичко, което правим се стараем да влагаме много желание, искреност и любов. Нa една дреха, например, трябва да се гледа като на част от самия теб, трябва да й се даде специално внимание, да и се даде енергия и живот.
Колкото и банално да звучи вдъхновение можеш да черпиш от почти всичко в светът около нас. Понякога може да е в хората по улиците, от накипрените стари „аристократки”, от просяците, от лудите, от старите дрехи, от приятелите ни, дори от нечия грешка може да излезе чудесна идея, останалите неща всички ги знаят – филми, музика, дори от икономическата криза може да се вдъхнови човек.

V. S. Кой е любимият ви дизайнер, този на когото се възхищавате?
Garderob:
Не обичаме да се ограничаваме в подобни предпочитания, и това не ни е любим въпрос, но все пак симпатизираме на новопоявилите се имена в световната мода, зад които не стои името на известна фамилия.

V. S. Кога и защо започнахте да се занимавате и със стайлинг?
Garderob:
Някъде през 2004 година, когато бяхме още студенти.



V. S. Кое ви доставя повече удоволствие – дизайнът или стайлингът?
Garderob:
И двете, разбира се, иначе нямаше да ги правим. В този смисъл сме истински щастливки, защото имаме лукса да работим това, което обичаме. И двете ти носят много, но все пак дизайнът си е наша слабост.



V. S. Какви са най-големите трески за дялане на българския моден дизайн и на модното образование?
Garderob:
Българската мода трябва да се съобразява с пазара, и това ограничава възможностите ни тук и нещата, които бихме искали да правим. Все още липсват специалисти в тази сфера, както липсват и основите и традициите. Липсват и хора, които да се доверят на младите дизайнери и да застанат зад тях. Но важното е, че ние вярваме, че нещата ще се променят скоро и то в по-добра посока.

V. S. Къде можем да видим ваши дрехи?
Garderob:
Редовно участваме в събитията, които организира Нели Митева в шоурума на Иван Асен 22. Скоро започнахме работа с един бутик във Виена и сме в процес на договаряне с бутици и в други градове. Но повече неща могат да се видят в нашия сайт www.garderob.biz.



V. S. Ако направим класация на най-добрите и перспективни млади български дизайнери, освен вас, за кого би била вашата номинация?
Garderob:
Ham&eggs, Tochka, Чайка....

V. S. От къде пазарувате? Ровите ли се по секънд хенд?
Garderob:
Дрехи си купуваме предимно, когато пътуваме, и трите не пазаруваме от скъпи магазини и никога не сме изпитвали желанието да го правим. Обичаме Second Hand дрехите. От една страна могат да бъдат много вдъхновяващи, дори и да не стават за носене, но също и носим такива дрехи. Понякога просто купуваме неща, които са много странни или са на известен дизайнер, но никога не носим, просто си висят в гардероба, един вид ги пазим. Имаме и много винтидж аксесоари.



V. S. Какво ви прави щастливи?
Garderob:
Щастливи сме, когато работим, пътуваме, когато обичаме и ни обичат, когато срещаме истински хора.

V. S. Добре ли живеете от всичко това?
Garderob:
Да!
 

More Fashion