Следва

Чарлийз Терон и момчето й (в розов бански) на разходка в Калифорния

Истории от живота: Принцеса Ан, най-интересното парче в кралското семейство

... (за която никой никога не мисли).

Celebrities преди 4 години

Решителна и войнствена, щедра и лоялна, ревнива към своето лично пространство: животът на дъщерята на Елизабет II не е толкова бляскав, но е като на героиня от Марвел.

Има един потулен сякаш член на английското кралско семейство, за който едва си спомняме, че съществува. Вечно встрани, вечно като притурка, принцеса Ан, единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора хем ни е добре позната, хем винаги носи около себе си ореола на неясното и скритото.

Когато принцеса Ан Елизабет Алис Луиз се ражда на 15 август 1950 г., правото ѝ да се възкачи на трона я подрежда след брат й Чарлз, роден две години по-рано. По това време не е влязъл още в сила законът за наследяване на трона, който гарантира на жените от кралското семейство, родени след 2011-та същото право на наследяване като мъжете. Поради тази причина, година след година, с раждането на синовете на Чарлз, а след това и на Уилям, шансовете на принцеса Ан да стане кралица намаляват непрекъснато.


Ан и Чарлз

Днес тя заема "обреченото" 14-то място, предшествана от тълпа племенници и праплеменници. Очевидно майка ѝ, Кралицата, е била наясно с тези дадености, защото й дава титла, която не е нито предвидена за нея персонално, нито автоматична, но която може да има само най-голямата дъщеря на управляващия владетел - Кралската принцеса. Една-единствена жена в Обединеното кралство може да притежава тази титла, която се издига отвъд "простия" ранг на принцеса, получен по рождение. Например, когато Елизабет, след абдикацията на чичо си Едуард, става наследник на трона, титлата първоначално не й е предадена, защото леля й Мери, графиня на Хеърууд, вече я държи. Следващата, която вероятно ще се похвали с това, ще бъде принцеса Шарлот, когато Уилям заеме трона.



Принцеса Ан, зодия Лъв, се ражда на 15 август 1950г. в Кларънс Хаус в Лондон - резиденцията, в която живеят Лиз и Филип, преди Елизабет да стане кралица. Като дете, по традиция, тя е изпратена да учи в Benenden School, женски престижен колеж в Кент, основан през 1923 г., където учи и принцеса Басма от Йордания, леля на Абдула II, настоящия крал на Йордания и съпруг на Рания. Младата Ан има една страст, която развива и чрез която открива своята идентичност – конната езда. Принцесата обича конете по неудържим начин. Тогавашният ѝ треньор казва, че да бъде сред конете за нея е извънредно важно: "те не ми се подчиняват повече, отколкото на другите жокеи, само защото съм дъщерята на кралицата". Самата Елизабет също обожава конете и кучетата и, макар че очевидно страстта е предадена от майка на дете, Ан от малка е обзета и от духа на състезанието, на надпреварата. Тренира неистово, показва голяма решителност и печели златен медал през 1971 г. и два сребърни през 1975 г. на Европейското първенство по конен спорт, ставайки в резултат на това първият член на кралското семейство, който се състезава на Олимпийски игри /1976 г., Монреал/.


Принцеса Ан и принц Филип

Това събитие, Олимпиадата, кара членовете на кралското семейство да изпитат усещане, с което не са свикнали - тръпката от надеждата за случване, присъща на обикновените хора. Сред публиката на хиподрума в Бромонт до Монреал, кралица Елизабет с Филип и братята на Ан - Чарлз, Андрю и Едуард, всички заедно, са там за подкрепа, като всяко друго семейство, което отива да ръкопляска на дъщерята атлет. Ан прави всичко възможно, за да спечели с любимия си кон Goodwill. Но на втория състезателен ден той пада и удря главата си. Ранена, Ан се качва обратно на седлото и завършва състезанието, но опита й вече е компрометиран, тя не печели нищо. Филип слиза на пистата, за да провери мястото, където дъщеря му е паднала и протестира срещу дупките, които със сигурност са спънали коня. Накратко, всичко е като във всеки детски летен спортен турнир, ило това е вероятно "най-обикновеният“ момент, преживян някога от Уиндзор. В конюшнята да утешават Ан, освен семейството й, е и тогавашният ѝ съпруг Марк Филипс. Да, тя вече е омъжена. 


Ан и Марк Филипс

Принцеса Ан и Марк Филипс се срещат за кратко през 1968 г. в кръг от любители на конната езда. Филипс, роден през 1948 г. в Глостършир, е военен капитан, завършил Кралската академия в Сандхърст, също и жокей. Три години след първата им среща той се състезава на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. и отново през 1988 г., на Олимпиадата в Сеул. В Мюнхен Ан, просто зрител, се влюбва неочаквано в този красив жокей. Той се връща у дома, носейки в джоба си златен медал и флирт от най-високо ниво. Няколко месеца по-късно, по време на състезание по Бадмингтон, той иска ръката на Ан. Съответно през май 1973 г. Бъкингамският дворец обявява официално годежа на двойката. Осем месеца по-късно, на 14 ноември, с младия принц Едуард като шафер и лейди Сара Армстронг-Джоунс сред шаферките, Ан и Марк се поглеждат пред олтара на Уестминстърското абатство и обменят сватбен обет пред 500 милиона зрители, залепени за телевизионния екран, за да видят първия брак на едно от децата на кралицата. Булката носи рокля в стил Тюдор от дизайнерката Морийн Бейкър, и носи на пръста си годежен пръстен със сапфири и диаманти. Сватбеният й пръстен е от уелско злато от същата самородка, извлечена от мината Clogau St David's, от която е направен и пръстенът на кралицата майка. Една традиция, започната от майката на Елизабет и продължавана от принцесите Маргарет и Даяна, херцогините Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. Най-вероятно, поне на теория, тя носи късмет.


Ан и първият й съпруг Марк Филипс

Капитан Марк Филипс никога не получава благородническа титла. Официалната версия е, че титлата му е предложена и той я отказва. Според някои слухове обаче, напетият капитан не е добре посрещнат от кралското семейство. Много наблюдатели на Короната по това време вече разбират, че страстта към конете е единственото общо между Ан и Марк. Чарлз, на който изобщо не му е приятно да гледа как любимата сестра страда, изобщо не е убеден в почтеността на Марк и го нарича "мъгла", намирайки го за "не много прозрачен". Според майордомът на кралската къща Пол Бърел, Андрю и Едуард, по-малките братя на принц Чарлз, приемат и променят прякора на Марк на Фоги (Foggy - Мъглив). Когато Филипс им отива на гости с жена си, те се кикотят помежду си: "кой знае този път колко време Фоги ще говори за коне?". И обратното броене започва.


Чарлз и Ан

Днес има тенденция за повече милосърдие към съпрузите на жените от кралското семейство. За мъж от едно патриархално общество не е лесно съпругата му да е по-богата и по-известна от него, да не говорим за високоблагородна. Не е лесно и на Филип с Елизабет в контекста. Но, година по-късно, на 20 март 1974 г., Ан и Марк са подложени на риск. Връщат се от кино и се отправят към Бъкингамския дворец, когато техният Ролс Ройс е блокиран от бял Форд. Инспекторът от Скотланд Ярд - Джеймс Бийтън, бодигард на принцесата, веднага слиза от колата, но е уцелен от куршум в рамото. Стреля Бол - 26-годишен безработен. Бол се опитва да стреля отново, но пистолетът засича, той отворя вратата на Ролса и нарежда на Ан да излезе. Неочаквано принцесата отговаря: "Не мисля така", по начин, по който би го изрекъл един докер например. Бол остава смаян и отново стреля. Този път оръжието проработва, но куршумът уцелва шофьора Александър Календър. Междувременно Бийтън става и хваща принцесата като се поставя пред нея и съпруга й като щит и получава още един изстрел в ръката.

В това време пристига полицай, който поема следващия куршум. Ранен, той успява да извика подкрепление по радиото, докато много хора се спират, за да разберат какво се случва. Сред тях е и бившият боксьор Роналд Ръсел, който удря похитителя по главата, зашеметявайки го. Междувременно Ан с роклята си, напълно разкъсана в суматохата, успява да се измъкне от колата със скок и да избяга от страната, където се намира Иън Бол, налаган жестоко от боксьора. Тя просто винаги е била спортистка, а когато всичко приключва, полицията намира в колата на Бол бутилка валиум, два чифта белезници и писмо, адресирано до Кралицата, в което се искат 2 милиона паунда откуп. Нападателят е признат за психично болен и е осъден до живот в център за психично здраве. Всички ранени се разминават с малко щети, наградени са и прекарват следващите месеци в разказване на историята по телевизията. Смелият боксьор Ръсел получава медал за доблест и заявява: "получавам го от кралицата, но знам, че благодарността идва от майката на Ан". Ан не е много травмирана от злополуката и също разказва за това по телевизията с известна самоирония: "не можеш да изживееш целия си живот в непромокаема кутия".


Лейди Даяна и принцеса Ан

Веднъж явила се на Олимпиада, Ан се обявява за доволна от спортната си кариера и се посвещава на конете само като хоби. След опита за отвличане и Олимпиадата, принцесата се превръща в обект на интерес за пресата и излизат наяве нейните резки маниери, което й печели прякора Her Royal Rudeness. Но решителността ѝ да живее живот, който не зависи само от титлата й по рождение, я прави доста популярна сред поданиците. С Марк живеят в Gatcombe Park - подарена като сватбен подарък от кралицата резиденция, в апартаменти в Бъкингамския дворец и във военните апартаменти на Марк в Сандхърст, докато през 1978 г. той не решава да напусне армията. Междувременно първото им дете Питър се ражда през 1977 година. Когато и второто - Зара, се ражда през 1981 г., кралското семейство е заето и с едно друго събитие: бракът на Чарлз и Даяна. Точно както Чарлз не одобрява Марк, така и Ан не харесва Даяна. Даяна е шопинг-маниак, Ан рециклира дрехи с години, Даяна е бездейна, а Ан не може да си седи вкъщи дори когато навън е буря. Принц Филип, на когото никога не са му липсвали безгрижието и повърхността на Голиард, казва, че Ан не се интересува от Даяна, защото не ядяла фураж. Когато се ражда Уилям, Ан заема любимото си пони на брат си, за да може детето да започне да язди. Но между двете снахи така и не се поражда симпатия и когато през 1984 г. се ражда и Хари, обществото също го разбира, защото за пореден път Ан не е избрана за кръстница и не се появява на церемонията по кръщенето.

На следващата година принцесата се сблъсква с още една трудност. Открива, че съпругът й има тайна дъщеря от новозеландско момиче, зачената по време на брака. Става дума за случайна връзка, след като двамата се срещат във ветеринарна клиника в Окланд. Тогавашните клюки носят, че Марк оставял ботушите си за езда пред вратата, за да може нощно време да я посещава. Когато Ан разкрива изневярата, той естествено отрича, но продължава да плаща по 12 000 паунда годишно на жената. През 1989 г. идва анонса за "непреодолими различия" и раздяла, през 1992-ра - официалният развод. 

Така и непотвърдено до днес, в същото това време Ан се опитва да запълни празнотата в емоционалния си свят с много сложна връзка. Докато брат й изневерява на Даяна с Камила, тя започва тайна афера с Андрю Паркър Боулс, съпругът на Камила, с когото се твърди, че е имала младежки флирт и преди брака. Ако наистина е било, било е за късо време, защото в годината на развода си с Антъни, Ан се омъжва повторно. Този път за скуайърът на кралица Елизабет, Тимъти Лорънс, с когото се познават от 1986 г. Лорънс, британски адмирал, става центъра на малък скандал, когато част от служителите на двореца открадват писма, които той пише на принцесата, докато тя все още е омъжена, и ги предават на пресата. Двамата сключват брак в църква до Балморал - единствената, която приема разведени. Ан е облечена в бяло яке и много скромна рокля и носи няколко цветя в косата си. На пръста й е новият годежен пръстен с кабошон от сапфир и три малки диаманта. След церемонията, без никакво телевизионно отразяване, провеждат обикновен частен прием в Craigowan Lodge, лятната резиденция на Чарлз и Даяна. След това отиват да живеят в апартамент под наем на Dolphin Square, Лондон. Тимъти Лорънс също като предшественика си не получава благородническа титла, независимо от височайшия съюз.

Днес принцеса Ан продължава да е покровителка на множество благотворителни организации. По повод тази й ангажираност, още преживе, Даяна казва: "Знам, че прави толкова много добри дела за нуждаещите се, но аз все пак не я харесвам". Още през 1970 г. Ан става президент на Save the Children UK, а също и на други хуманитарни организации. Освен това е активен член на Международния олимпийски комитет. Децата й говорят за нея като за много добра майка, която не ги е отгледала в памучна вата и ги е наказвала като обикновените деца, забранявайки им да излизат с приятели, когато са се държали зле. Днес са й благодарни за това. Един-единствен път влиза в сблъсък с брат си, престолонаследника Чарлз: когато той говори за кралицата като за "отсъстваща майка", сестра му публично опровергава думите му.



Всъщност, Принцесата на кон успява да постигне целта си: да живее нормален живот. Като обикновена необикновена жена. Щастлива и доволна, и тя! 

More Celebrities