Fashion Starter:

Fashion Starter: "Не мисля, че елегантността днес е релевантна", Демна Гвасалия


Демна Гвасалия: "Научих се още от дете да поемам рискове."

Малко след като Демна Гвасалия се оттегли от поста креативен директор на Vetements - компанията, която той и брат му Гурам основават през 2014г., бързаме да си припомним ключови моменти от историята на бранда и какво го прави толкова успешен. Най-общо казано в основата е нестандартният възглед на Демна за модата и живота, както и способността да поема рискове, която се изгражда още в детството му. Ето и подробностите в следващите редове:


Veni Vidi Vici: Оттеглянето на Демна Гвасалия от Vetements и наследството, което оставя


Street style мода, джънк фууд и ъндърграунд - една нова представа за Париж
За да разберем защо още с първата си колекция Демна Гвасалия става един от най-популярните дизайнери в Париж, трябва да се отърсим от традиционната представа за вечния град на модата. Да забравим всички асоциации, които имаме в главата си. Да престанем да мислим, че Париж е равно на Катрин Деньов, Джейн Бъркин и Франсоа Харди или пък Амели Пулен в Монмартър и Кари Брадшоу в Ladurée.

Париж на Гвасалия е всичко друго, но не и този, който познаваме. През очите на грузинския дизайнер френската столица не е някаква la-la land, където от всеки ъгъл звучи Едит Пиаф, а по-скоро тъмно, непознато, дори малко опасно място, като в полицейски сериал. Гвасалия представя града в една нова светлина, отразяваща ефектите на мултикултурализма, глобализацията, консуматорството, капитализма и други съвременни социални феномени.

Париж е не само символ на лукс и висша мода, а град на джънк храната, на културното многообразие и място, където блясъкът не означава елегантни тренчкоти и копринени блузки, а по-скоро тесни дънки и чанти от изкуствена кожа.


Нестандартният моден подиум. Шоу на Демна Гвасалия на пазар за антики в Париж (Есен/Зима 2018)

Колекциите на Vetements, както и местата, където са представяни, са далеч от всичко познато. Моделите на Гвасалия носят дъждобрани, шалове на главата, тишърти със приковаващи слогани и суичъри. Брандът не показва дрехите си в луксозни зали, а пo пазари, китайски ресторанти и други ъндърграунд места.

"Не мисля, че елегантността днес е релевантна", коментира Гвасалия. "Vetements е компания, която се фокусира върху street style модата, а хората, които харесват този тип дрехи, определено не се стремят към елегантността."

Миналата година представя колекция за Vetements Есен-Зима 2018 на най-стария пазар за антики в Париж под звуците на агресивна музика. Обикновено винаги преди модно шоу дрехите от колекцията, която ще бъде показвана, са грижливо пазени. Моделите ги обличат минути преди да излязат на подиума, подпомагани от асистенти, за да се избегнат щети по материите. В случая обаче Гвасалия нарежда те да бъдат облечени няколко часа предварително. Целта е да бъдат носени известно време, за да изглеждат "по-живи" и като слети с модела, който ги носи. "Независимо дали е хууди или кутюр рокля, става въпрос за това кой я носи и как се чувства. Дали си казва: "Щастлив съм с тази дреха. Харесва ми как изглеждам в нея."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.