Следва

Платинено руса, нахална и млада. Кристина Агилера на премиерата на Addams Family

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част I

Ани Коджабашева завършва бакалавър в колежа "Васар" през 2012г. Има магистратури по история на изкуството и архитектурата (2016 и 2017г.) от Колумбийския университет в Ню Йорк, където и работи като асистент-преподавател три години.

All About Life преди 4 години

Ще ви занимаен, заинтригуваме и дори развълнуваме с разказ в 44 точки, разделени на три отделни етапа - "Преди да тръгнете", "Да преговорим за Щатите"  и "Културния шок"  - за самото следване, живота в друга държава, емоцията, културния шок и това, с което се завръщаме вкъщи.

Част Първа "Преди да тръгнете":

1. Кандидатстването в американски университет може да е от най-трудните неща, с които някога ще се заемавате. Хубаво е да сте наясно от самото начало, че ще отнеме поне година от живота ви и сериозна инвестиция от време, пари, енергия и емоции.

2. Въпреки това, пробвайте се! Доста хора се отказват, като видят какво ги очаква. Но шансът да стане е 0%, ако не опитате. Само да минете през целия процес по кандидатстване вече си е успех.

3. Трябват ви резултати от специален приемен изпит, препоръки от учители, есета в свободен текст, документация на твои проекти, сертификати и награди, както и информация за финансовото състояние на семейството ти.

4. След като ви приемат, отделно се кандидатства в Американското посолство и за виза. Там ще ви поискат още един наръч документи, ходи се и на интервю.

5. Знанието е сила. Разберете какво трябва да направите и кой може да ви помогне.

6. Най-сложна е финансовата част. Не се плашете и от нея, просто си направете труда да се информирате.

Важно е да се знае, че космически високите такси, които са обявени на сайта на университета, не са това, което реално се очаква да платите. По-скоро са началото на дълъг пазарлък. Колкото и да е странно, повечето студенти не покриват официално обявената сума. Някои университети дават и пълни стипендии на чуждестранни студенти.

7. Какво?... Обявените цени не са реални?... Да, така е. Как да разберете тогава какви са - използвайте американската традиция винаги да се задават въпроси.

В България и в училище, по държавните учреждения сме свикнали да си мълчим и да слушаме. В Америка нещата стоят по друг начин. Нормално е по време на лекция някой да прекъсне професора, ако нещо не е ясно. Може дори да повишат оценката ви за това, че сте участвали в час и сте проявили любопитство.

Когато не разберете нещо по процеса на кандидатстване, звъннете или напишете имейл и ще ви отговорят.

8. Има и нещо, което е по-лесно в САЩ, отколкото в Европа. Това е изборът на специалност.

Много е вероятно на 17-18-годишна възраст да не знаете с какво точно ви се занимава за цял живот. В Америка приемът не е за конкретна специалност, а в университета като цяло. Можете да запишете и изучавате набор от различни предмети. Така ще добиете реална представа какво значи психология или програмиране и дали ви допада, преди да се запишете.

Нормално е към края на първата година от следването вече да направите своя избор.

9. Дори и когато изберете специалност, пак можете да записвате курсове във всички факултети на университета. Само половината от часовете ви ще са по основната специалност, останалите са въпрос на избор.

10. Някои студенти записват две специалности и изкарват дипломи с интересни комбинации като, да кажем, изобразително изкуство и компютърни науки. Защо да избирате едно, когато може и две? Другият вариант е да си запазите свободата да експериментирате. Може извън задължителните за дипломата курсове да пробвате... ами, всичко - от история на модата до танц.

Възпитаниците на европейски университети научават това, което са записали да следват. Английските филолози знаят английски; компютърните специалисти знаят да програмират. За разлика от тях, в американските учебни заведения се добива обща интелигентност. И на романтична среща, и в приятелска компания винаги ще имате нещо интересно за разказване. "А вие знаете ли, че модната къща Диор е основана през 1946г., когато парижаните живеят в лишения след Втората световна война, но са зажаднели за блясък…", например.

11. Освен със самите курсове, американските студенти по традиция се занимават и с по 5-6 извънкласни дейности. Не преувеличавам. Всеки университет има поне стотина клубни организации и общности, от които да си изберете. Може да пеете в хор, да свирите в оркестър, да играете източноевропейски народни танци. Да сте в групата, която прави аматьорски филми, в студентското модно списание или дружината планинари, които спят на палатки през уикендите... Който и университет да изберете, ще има отбори по всеки възможен спорт, включително фрисби и куидич. Да, куидич. От "Хари Потър". Хората бягат по игрището с метли между краката.

Не правете грешката да прекарвате цялото си време в учене. Намерете дейности, които представляват интерес. Ще се запознаете с нови хора и ще научите повече за американската култура, отколкото в курса по макроикономика.

12. След като сте минали през трудоемкия процес по кандидатстването, отпуснете душа и си помислете какво ви се прави и ви вдъхновява. Ще имате почти безкрайни възможности, използвайте ги! 

Утре продължаваме с Част Втора "Да преговорим за Щатите". Stay tuned!

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 10 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 10 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.