Следва

Четиво в четвъртък: Отново "Физика на тъгата" - този път с корица от Тео Ушев

Миналото: Кой роди "Жокера"

VIEW SOFIA: МИНАЛОТО 

People of art преди 4 години

Новият трилър на Warner Bros. "Жокера" (който взе и най-високия приз от състезателната програма на фестивала във Венеция), режисиран от Тод Филипс, и с главна роля, поверена на Хоакин Финикс, разказва историята за превръщането на проваления stand-up комедиант Артър Флек в заклет враг на Батман от комиксите на DC.


Тод Филипс и Хоакин Финикс

Лентата за пореден път разпалва дискусията около произхода и създаването на героя на Жокера - с първа поява в комикс през 1940-та и на екран през 1960-та. Бокс-офис успехите на "Жокера", възлизащи на 90 милиона долара засега, добавя нова глава към и иначе некратката история на злодея. Образът предстои да отпразнува 80-тата си годишнина през 2020-та, а днес обръщаме глава към Миналото и историята на Злодей #1, датираща цели 12 години преди първата му поява върху хартия.

Конрад Вайд и Жокера
Вдъхновението за образа на Жокера е героят на Гуинплейн от "Човекът, който се смее", ням филм от 1928, заснет от германеца Пол Лен и базиран на едноименния роман на Виктор Юго (1869).


Конрад Вайд в "Човекът, който се смее"


Конрад Вайд, 1938

Гуинплйен е син на благородник; с обезобразено лице, което го принуждава да се превърне във freak-show атракция - The Laughing Man. В ролята на Гуинплейн в мелодрамата влиза Конрад Вайд, изобразяван винаги с озъбена усмивка, за да се "смее винаги в лицето на глупавия си баща".

Бил Фингър, Боб Кейн и Джери Робинсън, създателите на Жокера, потвърждават, че емблематичната усмивка на героя е заимствана от образа на Вайд в "Човекът, който се смее", пишат от Hollywood Reporter. Същото важи и за загладената назад коса в по-ранните комиксови разкази за Батман.


"Батман", Бил Фингър, Боб Кейн и Джери Робинсън

Въпреки всичко, ролята и историята на Хийт Леджър в "Черният рицар" на Кристофър Нолан от 2008-ма са тези, които се доближават максимално близо до историята на Гуинплейн. В "Черният рицар" Жокера разказва няколко истории, с които да обясни перманентната си усмивка - една от тях е детска травма, сходна с тази на Гуинплейн. Разказва, че баща му "бил пияница" и насилвал майка му, както и самия него. В един от епизодите на домашно насилие, казва Жокера, баща му напъхва ножче в устата му с думите "Защо така сериозно?/ Why so serious?" и "Нека сложим усмивка на това лице/Let's put a smile on that face", точно преди да го обезобрази.


Хийт Леджър като Жокера

"Нека започнем с "Човекът, който се смее", ням филм, който е огромно вдъхновение за нас, и странно, но е бил вдъхновение и за създателите на образа, като това не ни беше известно", признава самия Филипс, когато е попитан за изграждането на Жокера като образ.

За максимално точна "дисекция" на образа на Жокера трябва да вървим по стъпките на историята - да започнем с романа на Виктор Юго "Човекът, който се смее", да продължим с комиксите, след това с филмите за Батман (препоръчваме тези с Крисчън Бейл, все пак) и накрая с Хоакин Финикс в ролята на Артър Флек. 

Но на първо време гледайте "Жокера" - не е за изпускане!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра