Следва

Четиво в четвъртък: Отново "Физика на тъгата" - този път с корица от Тео Ушев

Миналото: Кой роди "Жокера"

VIEW SOFIA: МИНАЛОТО 

People of art преди 4 години

Новият трилър на Warner Bros. "Жокера" (който взе и най-високия приз от състезателната програма на фестивала във Венеция), режисиран от Тод Филипс, и с главна роля, поверена на Хоакин Финикс, разказва историята за превръщането на проваления stand-up комедиант Артър Флек в заклет враг на Батман от комиксите на DC.


Тод Филипс и Хоакин Финикс

Лентата за пореден път разпалва дискусията около произхода и създаването на героя на Жокера - с първа поява в комикс през 1940-та и на екран през 1960-та. Бокс-офис успехите на "Жокера", възлизащи на 90 милиона долара засега, добавя нова глава към и иначе некратката история на злодея. Образът предстои да отпразнува 80-тата си годишнина през 2020-та, а днес обръщаме глава към Миналото и историята на Злодей #1, датираща цели 12 години преди първата му поява върху хартия.

Конрад Вайд и Жокера
Вдъхновението за образа на Жокера е героят на Гуинплейн от "Човекът, който се смее", ням филм от 1928, заснет от германеца Пол Лен и базиран на едноименния роман на Виктор Юго (1869).


Конрад Вайд в "Човекът, който се смее"


Конрад Вайд, 1938

Гуинплйен е син на благородник; с обезобразено лице, което го принуждава да се превърне във freak-show атракция - The Laughing Man. В ролята на Гуинплейн в мелодрамата влиза Конрад Вайд, изобразяван винаги с озъбена усмивка, за да се "смее винаги в лицето на глупавия си баща".

Бил Фингър, Боб Кейн и Джери Робинсън, създателите на Жокера, потвърждават, че емблематичната усмивка на героя е заимствана от образа на Вайд в "Човекът, който се смее", пишат от Hollywood Reporter. Същото важи и за загладената назад коса в по-ранните комиксови разкази за Батман.


"Батман", Бил Фингър, Боб Кейн и Джери Робинсън

Въпреки всичко, ролята и историята на Хийт Леджър в "Черният рицар" на Кристофър Нолан от 2008-ма са тези, които се доближават максимално близо до историята на Гуинплейн. В "Черният рицар" Жокера разказва няколко истории, с които да обясни перманентната си усмивка - една от тях е детска травма, сходна с тази на Гуинплейн. Разказва, че баща му "бил пияница" и насилвал майка му, както и самия него. В един от епизодите на домашно насилие, казва Жокера, баща му напъхва ножче в устата му с думите "Защо така сериозно?/ Why so serious?" и "Нека сложим усмивка на това лице/Let's put a smile on that face", точно преди да го обезобрази.


Хийт Леджър като Жокера

"Нека започнем с "Човекът, който се смее", ням филм, който е огромно вдъхновение за нас, и странно, но е бил вдъхновение и за създателите на образа, като това не ни беше известно", признава самия Филипс, когато е попитан за изграждането на Жокера като образ.

За максимално точна "дисекция" на образа на Жокера трябва да вървим по стъпките на историята - да започнем с романа на Виктор Юго "Човекът, който се смее", да продължим с комиксите, след това с филмите за Батман (препоръчваме тези с Крисчън Бейл, все пак) и накрая с Хоакин Финикс в ролята на Артър Флек. 

Но на първо време гледайте "Жокера" - не е за изпускане!

More from View Sofia

Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс

Love преди 4 години

Фамозната любовна история на Камила Паркър-Боулс и принц Чарлз е осеяна с безброй перипетии, но двамата остават верни на чувствата си, въпреки Короната, общественото неодобрение и семействата, които създават поотделно. В крайна сметка, съдбата предпочита да решава по свой начин, без значение от "съображенията" им.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра