Киномания 2019 със специална селекция от филми в памет на големия Франко Дзефирели

Киномания 2019 със специална селекция от филми в памет на големия Франко Дзефирели


Франко Дзефирели

33-тото издание на Киномания ще представи селекция от филми, посветена на големия италиански режисьор Франко Дзефирели, който ни напусна тази година на 96-годишна възраст. Публиката в кино "Люмиер Лидл" ще се наслади на едни от най-известните му филмови заглавия, като "Укротяване на опърничавата", "Ромео и Жулиета", "Хамлет", и "Братко Слънце, Сестро Луна".

Дзефирели е носител на награда БАФТА, два пъти е печелил награда Еми, пет пъти – наградата "Давид на Донатело" и има две номинации за Оскар.


Франко Дзефирели

"Укротяване на опърничавата" (1967)

Вместо просто да екранизира Шекспировата пиеса "Укротяване на опърничавата", през 1967г. Дзефирели превръща текста във весел филм с впечатляващи декори и операторска работа. Комедията с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън носи на режисьора награда на Италианските киножурналисти за костюми, две номинации за Златен глобус и две номинации за Оскар. Действието във филма се развива в Падуа в края на XVI век, когато свенливата Бианка и свадливата Катерина са двете дъщери на богатия търговец Баптиста. По волята на бащата по-малката сестра – Катерина, трябва да се омъжи първа, но никой от мъжете в града не я харесва заради нейния нрав. Как един странник, дошъл в Падуа, ще се справи с опърничавия характер на Катерина? Разберете на 10 ноември от 19:00 часа. Билети откриваме ТУК."Ромео и Жулиета" (1968)

Милиони хора по света свързват и до днес Ромео и Жулиета с лицата на актьорите, увековечени във филма на Франко Дзефирели "Ромео и Жулиета" от 1968 г. Със своята отдавна превърнала се в обичана класика екранизация, режисьорът дръзва да наруши традицията за ролите на Ромео и Жулиета да се избират по-възрастни актьори. Той залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, тогава на 17 и 15 години. Изящно заснет от аса Паскуалино де Сантис на локации из Италия, Ромео и Жулиета е една от най-вдъхновените екранизации на Шекспир въобще, което се дължи в голяма степен и на прекрасната музика на Нино Рота. Съвсем заслужено филмът носи на Дзефирели 5 награди на Италианските киножурналисти, 2 номинации за Оскар, 2 номинации за Златен глобус и 6 номинации за награда БАФТА. Подарете си едно любовно изживяване в кино "Люмиер Лидл" на НДК на 9 ноември от 19:00 часа. Билети ОТТУК.


"Хамлет" (1990)

Безспорно голяма част от филмите на Дзефирели предизвикват голям обществен интерес. Сред тях е и екранизацията на Шекспировия "Хамлет" от 1990г., в чиято главна роля е Мел Гибсън. Както може да се очаква, актьорът предлага една силова версия на Хамлет във всяка сцена – предизвикателен, гневен и затормозен. Дзефирели мотивира съкращенията си на Шекспировия текст с ефикасния си финален резултат – стегнат, приземен и съвременен прочит на пиесата, което му носи награда "Давид на Донатело", две номинации за Оскар и номинация за БАФТА. Не пропускайте екранизацията на една от най-популярните трагедии на Шекспир на 12 ноември от 19:00 часа. Билети онлайн ТУК.


"Братко Слънце, Сестро Луна" (1972)

Друг филм на големия режисьор, който е широко дискутиран в обществото е "Братко Слънце, Сестро Луна" от 1972г. Филмът разказва за живота на Свети Франциск – невероятно сложна и противоречива фигура, чието влияние върху обществото в неговото време е било наелектризиращо. Дори и днес много хора са повлияни от неговите визионерски послания за универсална толерантност. Сюжетът на филма представя прословутата аудиенция на босоногия монах от Асизи при папа Инокентий III и приятелството му със Света Клара. Въпреки че животът в Италия през XII век е бил много суров, Франциск е имал смелост, вдъхновена от дълбоката му вяра и е бил способен да надмогне тираничността на епохата. Гледайте филма, награден с "Давид на Донатело", награда на Италианските киножурналисти, номиниран за Оскар и БАФТА, на 11 ноември от 19:00 часа. Билети се предлагат ТУК.


Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.