Следва

Art Act: Оливия Колман, разказ за една Кралица

ONE DANCE WEEK: Космическата любов на Клара Фюре

Ден преди представянето на КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ по време на ONE DANCE WEEK 2019 се срещаме с канадския хореограф Клара Фюре

People of art преди 4 години

Клара Фюре е мултидисциплинарен артист от Монреал, Канада, а КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е първият й спектакъл, в който тя не е сама на сцената. Седем артисти, сред които многогодишни сътрудници на хореографа, се движат стремително на сцената и общуват с интуитивен език, превръщайки обикновени жестове в ритуали. Сред тях е музикалният композитор Томас Фюре - той доставя на зрителите слухово преживяване, което може да се възприеме с останалите сетива и да разкрие нови полета за въображението.



Фюре се вълнува от непрестанната трансформация на енергия, оставяйки място за комуникация и свободна интерпретация от зрителите. Работи върху това да представи хореографията по еднакво вътрешно скрит и осезаем начин. Използва музейни пространства, смесва визуални, изящни изкуства и хореография в опит да прескочи отвъд границите на танца. Клара Фюре се интересува от диалога между различни форми, които правят артистичната творба жива.


Официалния трейлър гледайте тук.


Как се роди идеята за КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ?
Имах желание да създам спектакъл, който ме свързва с хората. Творба, в която могат да бъдат изпитани различни съзвездия на съпричастност и разбиране един към друг. Освен това, за първи път имах желанието да работя с по-голяма група, да си сътруднича с много различни умове!

КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е...
Абстрактно произведение, което е плод на дългогодишни групови изследвания около поетични и интуитивни представи на физическите явления. Седем изпълнители, включително музика на живо и детайлна светлинна работа.

КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е първата ви колаборация. Кое беше най-голямото предизвикателство в творческия процес?
Най-голямото и най-интересно предизвикателство беше да се вслушам в нуждите и гледните точки на всеки. Работата с различни хора винаги е свързана с идеите им, идентичността и и начина им на гледане към живота на тези хора. Това е най-важното - сътрудничеството!

В КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ всички форми на комуникация стават възможни, а изпълнителите и публиката се обединяват в едно. Колко важна е ролята на публиката за вас?
Ролята на публиката е решаваща за всички произведения на изкуството, случващи се на живо. Без публика няма завършено произведение. Погледите на хората, тяхното моменто преживяване… Публиката прави една творба истински съществуваща в този свят.

Можете ли да ни разкажете малко повече за ролята на музиката в COSMIC LOVE?
Ролята на музиката в КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ е равна на тази на светлините и на хореографията. Всички тези елементи са работят в хоризонтална йерархия, за да създадат заедно вселената и езика на спектакъла.

Преди си се занимавала с музика. Как премина към хореографията?
Love for movement ! Need for movement ! And they are so interconnected ....
Любовта към движението! Нуждата от движение! Двете неща са толкова взаимосвързани…

Чия хореографска работа харесвате и следите с интерес?
Харесвам и се възхищавам на работата на толкова много хора …
Без йерархия ...
Наистина не мога да направя списък.
Вдъхновена съм от морето на художници, които продължават да създават смели творби.

Къде намираш вдъхновението или то те намира?
Поезията, музиката, природата... и през последните месеци ... бебето ми.


Клара Фюре представя КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ на 11 октомври от 19:30 в Дом на културата "Борис Христов". Билети ще намерите тук.

Общ билет за трите спектакъла (ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ, КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ и НЯКОГА ПРЕДИ) през уикенда на 11 и 12 октомври ще намерите в мрежата на EpayGo, на касите на EasyPay в цялата страна, както и на касата на ONE DANCE WEEK преди началото на всеки спектакъл.

12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK продължава до 19 октомври е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и се организира подкрепата на Министерството на културата на Република България.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com
 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра