Следва

Защо Академията присъжда две Нобелови награди за литература тази година?

Art Act: Оливия Колман, разказ за една Кралица

Със същата лекота, с която на 16 години установява, че ще стане актриса, Оливия Колман изиграва Нейно Величество в "The Crown 3"

People of art преди 4 години


Оливия Колман печели Оскар за ролята си във "Фаворитката"

История за една роля, която я среща лице в лице с истинската Елизабет, и за едно призвание, което след първоначалните съмнения я прави много щастлива - "Не бих искала да правя нищо друго в своя живот".


Интервюто е от брой 39 на Vanity Fair, октомври 2019-та. 



Оливия Колман, Рейчъл Вайс и Ема Стоун

Усмивка, ръкостискане, после въздишка: "Ще говорим за каквото и да е, но не и за The Crown." 

Оливия Колман, лондончанка, 45-годишна, първи Оскар за The Favourite, а сега в нов образ - този на Елизабет II в третия сезон на сериала на Питър Морган, в Netflix от 17 ноември.

Накланя се на ръба на стола и свива ръце в скута си, преплитайки пръсти. Държи главата си леко наклонена, челото винаги е леко набръчкано, сякаш не вярва съвсем на това, което чува или казва.

"Да говорим за градинарство и за къщи", предлага тя, лицето й се озарява от по-широка усмивка, а очите - големи, кафяви, дълбоки, са наполовина присвити. "Кои предпочитате - старите или новите къщи? Аз лично - старите." 

За момент се губи в миналото: "На 12 години посетих Неапол. Това е едно от най-красивите преживявания в целия ми живот. Още си го спомням и до днес. Най-вкусната храна, която някога съм опитвала." След това, по-бавно, признава: "Обсебена съм от Кралицата, от нейната история, от нейното семейство. Започнах да я харесвам. Да я виждам в една напълно различна светлина."


Оливия в The Crown

Тоест?
"Като англичани сме свикнали да я виждаме винаги на своето място, готова, сериозна. Най-вероятно, когато вече няма да е сред нас, ще откачим. Преживяла е едни от най-трудните моменти от нашата история, видяла е и е направила всичко. През годините много първи министри се смениха – избрани и неизбрани. Тя обаче все е тук".

На какво най-много се възхищавате у Елизабет II?
"Знам, че може да прозвучи странно, но обожавам факта, че не може да каже това, което мисли. За да се изрази, прави малки знаци, трохички… Или поне така казват."

Според вас какви взаимоотношения има със семейството си?
"За това не се знае много. Това, което се случва в семейство Уиндзор, си остава в семейство Уиндзор. По този начин трябваше да романизираме малко фактите, да ги преправим от наша гледна точка, да си измислим някои моменти. Биха могли да прекарват петък вечер заедно, седнали на дивана, но ние никога не ще разберем. Вярвам, че кралицата дава най-доброто от себе си. Въпреки ограниченията, рестрикциите, правилата. Мисля още, че колкото повече времето минава, толкова по-свободни стават кралските особи."


Оливия в The Crown

В какъв смисъл?
"Тя е част от едно поколение, на което никога не е било разрешено да бъде спонтанно, откровено, да казва първото нещо, което му идва на ум. Не можем да я съдим"

Срещали ли сте се лично?

"Накратко: не сме седели на една маса и не сме говорили надълго. Беше заедно с други хора и всичко, което успях да направя, бе да я поздравя "

Гледайки двата сезона на The Crown дотук, успяхте ли да се подготвите за ролята?

"През първия ден на снимачната площадка не правих нищо друго, освен да мисля: "Как Клеър Фой би направила тази сцена?" Исках единствено да съм добра колкото нея. След това обаче, се оставих на течението, разбрах, че не мога да бъда някой друг, освен самата себе си."

Кога разбрахте, че актьорското майсторство е живота ви?
"На 16, в гимназията, когато получих първата си роля. И не беше заради това как протече спектакълът. Бе защото за пръв път в живота ми нещо ми се получаваше естествено."


Оливия и Джуди Денч в "Убийство в Ориент експрес"

Една тайна, разкрита специално за читателите.  
"Бях ужасна ученичка - не ми се получаваше да науча или усвоя каквото и да е. Когато обаче се наложи да науча репликите, всичко стана толкова лесно и бързо. Не губех време, не излизах с приятели, не се разсейвах. И най-важното - никога не се бях чувствала по този начин."

Как по-точно?
"Излизах на сцената, давах всичко от себе си и накрая публиката ме аплодираше. Оставах без думи. Мислех си, че ако това наистина може да се превърне в моя професия, не искам да правя нищо друго."

Има ли някоя особена отговорност в работата на актьора?

"Не, не мисля."


Колман във "Фаворитката"

Много от актьорите, сценаристите, режисьорите се изказват по политически въпроси и са се превърнали в пример за другите.
"Не мислите ли, че е тъжно? Искам да кажа: тъжно е че хората виждат само у нас, артистите, някого, на когото могат да се доверят. Хората за пример трябва да са други - учени, доктори. Не актьорите. Но може би съм наивна. Може би подценявам интернет и силата му да преувеличава някои неща."

През тези години как се промени вашата кариера?

"Днес говоря от една привилегирована позиция. Получавам много предложения. Но пък съм имала и дълги периоди без работа. Това бе може би най-важното нещо - сега мога да оценя с цялото си сърце всичко, което ми се случва."

Обмисляла ли сте режисура?

"Абсолютно не!"


Оливия Колман и Рейчъл Вайс във "Фаворитката"

Защо?
"Можете ли да си го представите? Като актриса от мен не се очаква да следя всички сцени, да знам всяко нещо. Като режисьор обаче трябва винаги да присъствам, винаги да знам всичко. Трябва да взимам решения. Актьорите ще ме питат за съвети. Би било ужасно!"

За вас няма нищо друго освен актьорската кариера, така ли?
"Обожавам това, че мога да интерпретирам различни роли, да изразявам различни емоции. Обичам работата си, повярвайте, обичам я, наистина, с цялата ми същност."


Кралицата я няма, ДА ЖИВЕЕ КРАЛИЦАТА! В допълнение към новината, че в новия трети сезон на биографичната поредица на Netflix - The Crown, ще гледаме нова кралица, продуцентите пуснаха и първи трейлър, в който Оливия Колман, Кралица Елизабет II - втора, се взира в изображения на своя профил и този на Клеър Фой, отново като Кралицата, но като по-млада.

"Доста много подобрения и промени", казва носителката на Оскар. "Няма какво да се направи, просто трябва да се свикне". Така че ще трябва да свикнем - въпреки внезапната смяна на цвета на очите на Кралицата. Към каста в сериала се присъединяват Хелена Бонам Картър в ролята на принцеса Маргарет, Тобайъс Мензис като херцога на Единбург и Джош О'Конър като принц Чарлз.

Третият сезон на The Crown е с премиерна дата 17-ти ноември 2019.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра