Следва

HBO започва да предупреждава за наличието на психични болести и отклонения в излъчваните филми и сериали

Защо Академията присъжда две Нобелови награди за литература тази година?

Олга Тока̀рчук и Петер Хандке са двамата носители на Нобелова награда за литература

People of art преди 4 години

Шведската Академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, излъчва двама лауреати за 2018 и 2019 - полската романистка Олга Тока̀рчук и австрийският автор Петер Хандке са носителите.

В препълнена аудитория на Шведската Академия в Стокхолм Матс Малм, постоянен член в състава на Академията, обявява Тока̀рчук за Нобелов лауреат за 2018г. и Хандке за 2019г. Журито избира Тока̀рчук заради "повествователно въображение, което, заедно с енциклопедична страст, представя преминаването на определени граници като форма на живот", а Ханке за "повлияваща работа, която с лингвистична находчивост преоткрива периферията и спецификата на човешкия опит".


Матс Малм

През 2017г. Академията е разтърсена от скандала, поради който няколко от членовете са принудени да напуснат. В центъра на скандала е известна културна фигура в Швеция – Жан-Клод Арно, съпругът на Катарина Фростенсън, член на Академията. Общо 18 жени обвиняват Арно в сексуален тормоз. Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказва, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015. Шведската Академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напуска и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост. Впоследствие на нейно място е назначен гореспоменатият Матс Малм.


Петер Хандке, снимка: The Atlantic

На фона на скандала и делото срещу Арно е решено наградата да се отложи и през 2019г. да бъдат връчени две - за предходната и настоящата година. Освен това тази година за първи път независими експерти са включени в избора на победителя, предава БГНЕС.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра