"Леки рисунки с тежък характер" в галерия "Ракурси"

Изложба "Леки рисунки с тежък характер"
Явора Петрова
17 октомври – 5 ноември 2019
Галерия "Ракурси"

От 17-ти октомври (четвъртък) до 5-ти ноември ще имаме възможността да разгледаме "леките рисунски с тежък характер" на автора Явора Петрова в пространството на галерия "Ракурси" (ул. "Хан Крум 4А").

Картините на Явора не за първи път ще красят стените на една от най-успешните независими галерии за модерно и съвременно изкуство в България - предходни съвместни проекти на "Ракурси" и авторката са "Денят на светеца" през 2016 -та, "Земя и дух II" през 2013-та, "Акценти" през 2010-та и още много.

За предстоящата самостоятелна изложба Явора Петрова споделя: "Работейки върху няколко теми едновременно, натрупах купчина листове с рисунки. Всяка идея идваше отнякъде със своите персонажи, своя линия, своя композиция и настроение; идваха с много светлина, емоция и лаконичност. Тези листове "от кухнята", които показвам, имат многобройни варианти и са избрани от още по многобройни сюжети. Една от темите е "Акценти" - изложба с това заглавие представих в галерия "Ракурси" през 2010г. Другата тема е "Метаморфози Овидий" - международна изложба, за която бях поканена от музеят на град Констанца, Румъния. И най-новата ми тръпка - моят личен проект "Опера за три гроша", върху който работя в момента. Радвам се, че рисунките имат самостоятелно звучене и облик на завършена творба. Затова си позволих да ги представя в галерия "Ракурси", галерия, с която работим заедно повече от 10 години!"

Припомняме набързо, че галерия "Ракурси", която споменаваме начесто, дължи 15-годишната си история на две нахъсани дами със симбиотична комбинация както от енергии и идеи, така и от имена - Румяна Йонева и Росица Чушева или просто Руми и Роси от "Ракурси". Усет, предприемчивост, търпеливост, находчивост - все качества, присъщи на двете винаги усмихнати носителки на еднакъв инициал, които проектират в съзнанията ни идеята за същински успех със собствени сили, без дори да се опитват. Превърнали са работата в хоби и удоволствие - това е тайната им. "Нашата игра да се превърне в работа, а работата ни – в празник и празникът ни – в игра!" Галерията е жизнено пространство със свои собствени идентичност и заряд, работи с група водещи художници, показва и лансира млади автори, реализира собствени кураторски проекти и си сътрудничи с творци и институции от цял свят. 


Сутрин в 7 точно с Руми и Роси от галерия Ракурси


Повече за автора:

Явора Петрова

ОБРАЗОВАНИЕ

1983 – НХА, специалност "Илюстрация и оформление на книгата" при проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев.

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ

2016 "Денят на светеца", галерия "Ракурси"
2016 "Акварели" галерия "Пролет", Бургас

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.