Следва

Инозитол

Остров Миконос - малката Венеция на Гърция

Ако искате да прекарате една бурна ваканция, изпълнена със страстни авантюри, остров Миконос е най-подходящото място за...

All About Life преди 9 години

Материалът е с оригинална дата на публикуване 18 май, 2007 година, но информацията в него, когато планираме лятната си почивка, ни е била винаги полезна. Изваждаме го от архива, защото сезонът го изисква, а Миконос е вълнуваща дестинация за купонджиите и уважаващите нощния живот.

Ако искате да прекарате една бурна ваканция, изпълнена със страстни авантюри, остров Миконос е най-подходящото място за целта. То ще надмине най-смелите ви фантазии и очаквания!

Остров Миконос е най-красивата перла сред гръцките острови. Намира се между островите Тинос и Наксос и е част от Цикладските острови в Егейско море. На острова почти няма зеленина и е разположен на 85 кв.км. Бреговата му ивица е 80 км и местното население наброява 5 500 жители. Главен град на острова е Миконос, известен също и като Хора - съчетание от специфична архитектура, невероятни рибни ресторанти, кафенета, дискотеки, клубове, бутици и магазини за подаръци. Островът се слави с нощния си живот. Центърът на Хора е известен като Малката Венеция. Има изобилие от хотели, къщи които се дават под наем, много висок стандарт. Тук съжителстват миналото и модерният начин на живот.



Миконос се намира на 177 км югоизточно от Пирея. Ако идвате тук за първи път ще останете изпълнени със спомени и емоции за години наред - особено ако избегнете месеците юли и август, когато всички туристи се втурват натам. Миконос е любимо място за много свободомислещи хора от цял свят. Островът привлича интелектуалци и артисти от цял свят, както и изтънчени гей посетители. По-лесно е да кажем кой не идва на Миконос.



По време на топ сезона тълпата е впечатляваща. Кораби бълват жадни за забавления туристи цяло лято, а полетите от Атина са повече от 10 на ден. Най-добрият начин да избегнете пренаселването е да станете рано сутрин, да посетите плажовете преди обяд и да изследвате улиците на Хора през късния следобяд, когато почти всички в града тепърва се събуждат и се отправят към плажа. Миконос е единственият остров в Егейско море, където е разрешено гмуркането, няколко водолазни центрове отдават под наем екипировка и предлагат обучение.
Много е важно да не пристигате тук без резервация в пика на летния сезон, освен ако не обичате да спите на открито и нямате нищо против да бъдете преместени от мястото, което сте избрали от местната полиция, която не е много дружелюбна към такива прояви.



Как да стигнете до там?

За да се доберете до острова, първо трябва да стигнете до Атина и от там да изберете как да пътувате до Миконос - със самолет или ферибот.
Със самолет. Полети на Aegean Airlines от летище София до Атина има в понеделник,сряда и петък от 10:55-12:10/17:50-19:00. Стандартният двупосочен билет е 85 EUR.

Olympic Airways (tel. 210/966-6666 or 210/936-9111; www.olympic-airways.gr) има дневно няколко полета от Атина до Миконос и един полет дневно от Миконос до Ираклио (о-в Крит) и Сандорини.
Летището на Миконос се намира на 10 минути от града. От там можете да вземете автобус или такси. Много хотели предлагат транспорт с частен мини бус.

Туроператорът Турист Сервиз организира редовно пътувания с автобус до Атина. Цената на билета е 98.00 лв. Пътува всички дни от седмицата в 11.00, пристига в 23 часа. Сряда, четвъртък, петък, събота и неделя тръгва в 17.00, пристига в 5.00 часа, а в петък има късно разписание от 21.00 часа.

С ферибот. Фериботите на Ventouris Lines (tel. 210/482-5815 or 210/482-8001) пътуват от Пирея веднъж дневно, обикновено в 8.00 часа сутринта, а през лятото и след обяд. Пътуването трае четири часа и половина.
Information: Piraeus Port Authority, tel.: (+30) 210 4226000
Information: Rafina Port Authority, tel.: (+30) 22940 22300



Къде да отседнете?

Популярна шега на Миконос е, че хотелите даже имат и легла. Не че ще са ви особено необходими, защото наистина последното нещо, което ще искате да правите там, е да спите.

Pelican Bay Hotel - четири звезди - е бутиков хотел. Известният интериорен дизайнер Christina Tsalikian е уловила гениалната простота на пейзажите на Миконос в архитектурното решение на хотела. Цветовете на небето, морето и гранита са пренесени в интериора. Декорът и обзавеждането са направени специално за Pelican Bay. Цените: от 95 € до 300 €. Адресът на хотела е MYKONOS 84 600 - GREECE,телефон: (+30) 22890 26620.

Cavo Tagoo е елегантен хотел в скалите на Хора, предлагащ спиращи дъха гледки към града. Списание Одисей нарежда хотела сред 10-те най-добри хотели в Гърция. Архитектурата на хотела в островитянски стил е печелила много награди. Мраморните подове, автентичните дървени мебели и king-size леглата ще ви доставят едно незабравимо преживяване. Хотелът разполага с басейн със солена морска вода и отличен ресторант. Цените варират от 225 € до 420 €. Телефон за резервации: 22890/23-692, 22890/23-693.

Matina Hotel е малък хотел, разположен в красива градина. Ако искате да избегнете големите изолирани хотели и да се насладите на туристическия хаос, това е мястото за вас. Стаите са комфортни и удобни, оборудвани с безжичен интернет. Цените са 110 € за двойна стая. Адресът на хотела е 3 Fournakion, тел: 22890/22-387




Къде да похапнете?

Ястията в гръцкото меню се приготвят по най-лесен начин, гозбите са вкусни. В ястията се поставя много мазнина, най-вече зехтин. Подправките са задължителни. Типичният вкус и цвят на много ястия се получават от чесъна, лютивите подправки, ароматните треви, орехите и стафидите.

El Greco/Yorgos е мястото, предлагащо традиционни рецепти, събирани от различни региони на цяла Гърция. Опитайте специалитета от Керкира bourdeto - задушена риба в доматено-винен сос. Не пропускайте да опитате и екзотичните гъби с домашно сирене местно производство. Кулинарни традиции от 1960 година. Ще откриете ресторанта на Plateia Tria Pigadia, тел: 22890/22-074.

La Maison de Catherine предлага освен гръцка и изтънчена френска кухня. Приятно място за късна вечеря. Суфле от морски дарове, паста с риба или агнешко печено или на грил - тук всичко е на ниво. Елегантна зала, осветена със свещи. Изискани десерти. Тук ценителите могат да открият нови кулинарни усещания. Търсете адрес Ayios Gerasimos, тел: 22890/22169.

За почитателите на здравословното хранене и вегетарианството е Sesame Kitchen. Малката таверна ще ви изненада с вегетариански специалитети - пресен пай от сирене и спанак, свежи салати, кафяв ориз и ястия от соя, зеленчукова мусака и задушени зеленчуци. Търсете Plateia Tria Pigadia. Телефон за резервации: 22890/24-710.



Сладки изкушения ще откриете в Skaropoulos (tel. 22890/24-983), на 1.5 км извън града, по пътя за Ano Mera, предлагащ трдиционните местни специалитети на Никос и Франческа Кукас. Бащата на Никос е започнал сладкарския бизнес през 1921 и е получил специалното одобрение на Уинстън Чърчил. Опитайте прочутия бадемов сладкиш amygdalota и бадемовите бисквити, любими на Чърчил. 



Нощен живот

Нощно време става ясно защо Миконос е смятан за един от най-хедонистичните острови с бурен нощен живот, който сякаш е измислен от древногръцкия бог на виното Дионисий. Ако обичате танците в компанията на красиви хора, забавлявайки се до зори, Миконос е вашият остров.

Две са местата, които задължително трябва да посетите - Hotel Phillipi в центъра на града и Alefkandra section на брега на морето. Всички знаменитости, които посещават Миконос завършват партито във Phillippi и ако искате да зърнете богатите и известните това е мястото.

Alefkandra
изобилства от нощни заведения, барове и таверни. Популярно място е Mykonos Bar, известен с традиционната гръцка музика Ребетико и народни танци. Това място се люлее под гръцките ритми чак до ранни зори.

Друг начин да опознаете нощния живот на Миконос е да се доверите на ушите си и да следвате музиката.

Гледането на залеза е популярен спорт в изисканите барове на Малката Венеция. Kastro (тел:. 22890/23-072), близо до Paraportiani Church е известно със своята класическа музика и ледени дайкирита място. Galeraki (tel. 22890/27-118) пък предлага голямо разнообразие от екзотични коктейли и клиенти; галерията с произведения на изкуството, която се намира вътре е дала името на заведението - "Малката галерия".

Децибелите са усилени до край покрай пристанището. Американска и популярна европейска музика ще откриете в Pierro's (tel. 22890/22-177), Anchor пък предлага блус, джаз и класически рок на своите клиенти. Thalami (tel. 22890/23-291 е за тези, които искат да слушат гръцка музика и да потанцуват. 



Атракции

Да се загубите в лабиринта от алеи на Хора е основен елемент от една запомняща се ваканция на Миконос. Главната и уникална атракция на този невероятен остров е символът на острова - пеликана Петрос.

Друг символ на острова са вятърните мелници, които са общо около 16 на брой и се намират на юг от квартала Кастро.

Също така кварталът Алефкандра, или наречен още “Малката Венеция”. Къщите с малки дървени балкончета и построени направо върху морето напомнят за Венеция. Популярно място за срещи е Tria Pigadia (Три кладенеца). Местна легенда разказва, че ако девица пие от водата на всичките три кладенци със сигурност скоро ще си намери съпруг, но не ви съветваме да пробвате тази хипотеза, водата е с неприятен солен вкус.

Посетете Археологическият музей (тел. 22890/22-325), който е основан в началото на 20 век. Тук можете да видите надгробни камъни от близкия остров Риния, както и погребални бижута и вази от 2500 г. пр. Хр. Главна атракция на музея е скулптурата на Херкулес, разположена в една от петте зали на музея. Делви с троянски релефи, бронзови съдове, романски дърворезби. Работно време от 9.00 до 3:30. Такса 3€.

Най-известната църква на острова и може би най-фотографираната в Гърция е Paraportiani. Комплекс от 5 църкви, четири от които са на земята, а петата на покрива, тя е архитектурно произведение на изкуството. Датира от 16 -17 век.



Известен е и градът Ано Мера, който се намира на 7 км източно от Хора. Датира от 18 век.

За тези, които се интересуват от религия ще представлява интерес манастирът Panagia Tourliani, който има забележителна камбанария, украсена със сложни фолклорни дърворезби. В църквата се съхраняват огромни барокови италиански иконостаси с икони от Критската школа.

В Ано Мера ще усетите островитянската атмосфера и там може да опитате от домашните сирена с отличен вкус - напълно подходящи за неделен брънч.



Paradise Beach е най-известният плаж на Миконос, предимно за млади хора. Има много барове и таверни наоколо и възможност за водни спортове.
Не пропускайте и Watermania - воден парк в областта Elia, разположен на площ 60 декара и предлагащ всякакви водни развлечения.

Плажовете Орнос и Псару са любими на семейните туристи, а Псару е идеален за практикуване на всякакви видове водни спортове, включително уиндсърфинг, водни ски и гмуркане.
 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.