Следва

Кога ще ги "стигнем" американците? За яденето на хамбургери, дрехите и чуждите езици

#UNSMOKE your world for the Classics: Рубен Лазарев

Провокирани от глобалната инициатива #Unsmoke Your World на Филип Морис Интернешънъл – един амбициозен призив за промяна към бъдеще без дим, разговаряме с няколко лидери в областта на изкуството, архитектурата, дизайна и други сфери, които ни вдъхновяват и правят живота ни по-красив.

#Unsmoke Your World е инициатива, създадена от хората и за хората, един диалог за промяна към по-добро, за свят без тютюнев дим.#Unsmoke е и метафора за освобождаване на съзнанието ни от предразсъдъците или "Unsmoke Your Mind". Тази промяна обхваща всички – пушачи и непушачи, които могат да премахнат дима около себе си, за да изградят заедно бъдеще без дим.

All About Life преди 4 години


"Прогресът е невъзможен без промяна. Тези, които не могат да променят мислите си, не могат да променят нищо." Джордж Бърнард Шоу


Мисълта на Шоу ни води през една пряка от офиса на Редакцията и ни среща челно с Рубен Лазарев, eдин "винтидж джентълмен" от най-чиста проба, с неповторимо отношение към света, с визия за желаните промени в него и собствена интерпретация на класиката. Която толкова му отива, че все едно класиката и Той са едно.

Рубен е един от двигателите на "Елефант" /Elephant Bookstore/ - мястото в София, на "Шишман" 31, познато като "Английската книжарница" и "най-добрият gift shop в страната в този момент".



Страстен почитател на старото плакатно изкуство и колекционер на оригинални постери и афиши, както и на труднонамираеми винтидж списания. 

Следва в редовете, заедно с #unsmokeyourworld>>>

View Sofia: Как изглежда днешният истински модерен софийски джентълмен? Какво носи със себе си? Къде отива? Какви са приятелите му?
Рубен Лазарев:
Ако говорим за мен и ако изобщо мога и трябва да се наричам  така, джентълменът носи: портмоне на Porto Folio от тайвек, с визитки, сметки от таксита, дебитни и кредитни карти, малко или много служебен кеш (предпочита да няма лични пари в себе си); ключове за цял китайски народ и ментови бонбони. Отива или на работа или по работа, и не съм сигурен, че има много приятели.



V.S.: Кое, в края на краищата, е класика? Променя ли се това понятие или е "класическо", т.е. почти вечно? Влизат ли в графата комбинации като костюм/бомбе, мотор/кожени ръкавици, риза/кецове, уиски/пура? 
Р.Л.:
Класиката е мъртва, да живее класиката. Има хора, които пребивават извън тесните рамки на административните и географски граници и не менталността им определя съществуването, не местообитанието. Класиката у нас е погребана под многопластния слой на любовта към кривите тротоарни плочки - в преносен смисъл, разбира се. От друга страна понятието за класика е крайно различно спрямо индивидуалността и бекграунда на всеки отделен човек, така че...





V.S.: Пушач или непушач? И, във връзка с #unsmoke your world - какво е съотношението unsmoke/smoke сред твоето обкръжение?
Р.Л.: 
Не пуша. Преди доста години престанах да ходя в единствения си любим бар, защото вътре се пушеше. Последното, което искам, е да мириша на нечий пепелник и да си хвърлям якето за пране всяка вечер. Хората около мен в повечето случаи са непушачи или бивши пушачи, но за сметка на това тези, които пушат, го правят със страст и красиво. Повече вече нагряват хубав тютюн или пък пушат къстъм такъв, който не се просмуква в платнените материи и косата, като при конвенционалните цигари. Дали ми е неприятно, че те използват алтернативи без дим около мен? Ни най-малко.


 
V.S.: Ти си unsmoke, защото?
Р.Л.:
В моето семейство, всъщност в рода ми, никога не е имало пушач. Във всичките близки до нас родове и фамилии има само двама познати на мен пушачи. Единият през 30-те, другият - през 60-те. Пушенето в моето семейство се е смятало за признак на не особено висока здравна култура и когато започнах да пуша, на 16, общо взето се криех като престъпник. Е, и възрастта си беше крехка. Пуших близо 8 години, като през последната година вече унищожавах по две кутии цигари на ден. Обичах пушенето, тютюна, миризмата (на моите цигари, не на чуждите), самото свещенодействие. Всичко. Как съм го комбинирал със спорта, днес ума ми не го побира. Така или иначе, един прекрасен ден получих силен белодробен спазъм и само аз си знам как останах жив - чудо си беше, но това е тема на друг разговор. След тази криза сериозно преразгледах любовтта си към пушенето. Знаех, че ще спра да пуша, винаги съм го знаел, но не съм подозирал, че ще се случи с подобен стимул.

V.S.: Виждал ли си  хора от обкръжението ти да се опитват да преминат към бездимна алтернатива?
Р.Л.:  
Както казах, повечето от приятелите ми са загърбили пушенето отдавна, или са спрели изцяло или са преминали на бездимните алтернативи, или на къстъм тютюн. Приемам го и ги подкрепям. 



V.S.: Имаш ли свой начин, с който да ги подкрепиш? Или смяташ, че това е личен избор и ход?
Р.Л.:
Спирането на цигарите е личен избор, но това е най-добрият избор за всеки пушач. Осъзнавам, че може да бъде трудно действие, но вярвам, че всеки може да направи промяната към нещо по-добро за него самия и за околните, но определено е въпрос на време човек да стигне до това решение. 


Да разсеем дима - какво е значението на инициативата #UNSMOKE


V.S.: Един съвет към тези, които все още пушат?
Р.Л.:
 Не пушете цигари на забранените за това места. Ама това съвет ли е изобщо... Най-добре спрете цигарите напълно, но смятам че този избор трябва да бъде направен съзнателно и с повече позитивизъм отколко с натиск. 

V.S.: А към тези, които не?
Р.Л.:
Никога не започвайте.




#unsmokeyourworld

#UNSMOKE your world for the Good Life: Лидия Манолова


Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.