Следва

Българката, пробила в Книжния клуб на Опра, с премиера в София - "Майката на дъщеря ѝ"

Галерия "Дебют" представя изложба на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов: ЗАЕДНО

Галерия Дебют има удовлствието да представи в съвместна изложба избрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов - Диди.

Events преди 4 години

Изложбата има за цел да открехне "прозорец" към самобитното изкуство и естетика на Ива и Диди, двама автентични творци, вплели съвместен живот с индивидуално творческо присъствие. "Заедно" надниква в творческите търсения на двама съмишленици, изявени творци от 70-те и 80-те години на миналия век, нуждаещи се от съвременно преоткриване.




 

Изложбата, предхождаща 85-тия рожден ден на Ива, е първи опит за макар и частично представяне на скулптурното творчество на Ива Хаджиева. Много от нейните творби красят градската среда в различни райони на страната, като голяма част от тях са отличени с престижни награди у нас и в чужбина. Скулптор и сценограф, Ива работи дълги години за името и славата на българското куклено изкуство не само у нас, но и извън границите на България. Скулптурните и работи и тези от куклено-театралното изкуство носят силно изразена творческа индивидуалност, оригинален подход, художественост, естетика.



Ценители и специалисти ще могат да се докоснат отново до живописта и графиките на Димитър Арнаудов-Диди (1933-1989), изключителна фигура в българското изкуство. Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта -- това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност. Диди бе един уникален съвременен художник, изкуствовед, надарен поет. В областта на поезията -- една по-интимна и затова по-малко известна негова същностна черта Диди има написани около 120 стихотворения.
Димитър Арнаудов успешно теоретизира опита и наблюденията си в изкуството. През 1981 г. излиза от печат книгата му "Художникът и творбата", наградена същата година с годишната награда на СБХ - секция "Критика".  През 1973 г. прави своята първа и единствена приживе изложба - живопис.


Автопортрет - Димитър Арнаудов


Tворби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов са собственост на НХГ, СГХГ и почти всички художествени държавни галерии в страната.


1-29 ноември, 2019
Откриване: 1 ноември, 18:00 часа

Куратор: доц. д-р Ружа Маринска

Бул. “Васил Левски” 62, София

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?