Следва

Миналото: Пати Смит и Робърт Мейпълторп - "много млади, много красиви и много амбициозни"

Откриха фотоизложба с кадри от Чернобил

Историята на една ужасна трагедия, оказала влияние върху поколения хора, стана обект на фоторазказ на фотограф Милен Цветанов.

Events преди 4 години



След пътуването си през май в Чернобил, той показва мястото и историите след инцидента в 33 уникални кадъра на специална изложба, наречена "Чернобил: 33 години тишина".

Нейното откриване се състоя днес в Салон за съвременно изкуство към галерия  "Сан Стефано" и всеки желаещ ще може да разгледа фоторазказа от забранената зона до 31 октомври. След това изложбата ще обиколи други големи градове в страната ни.

Фотографиите на Милен Цветанов показват трагичността и призрачността на мястото, представят десетките изоставени села, два града и всичко онова, погубено от човешка грешка. Те още разказват за пагубната история на една нефункционираща вече атомна централа с два недовършени блока, една изоставена секретна руска база и природа, която си възвръща постепенно това, което хората сме взели от нея. Изложбата е една своеобразна разходка из призрачните улици на Припят, вече "живият" Чернобил и зоната около централата. Страховитите фотографии пренасят в забранената зона, където все още тишината е пронизваща, а разрухата - ужасяваща.

По повод снимките, Милен Цветанов споделя "По време на своето пътуване направих няколко хиляди кадъра, а от тях избрах 33-те, които показват най-точно това, което видях и ми направи най-голямо впечатление. Те са толкова заради 33-те години, които са минали от самата авария, а заглавието на изложбата носи в себе си не само липсата на пълната истина на това, което е станало. То отрязва Чернобил като едно от най-тихите места на планетата."

За създаването на впечатляващи кадри по една от най-коментираните теми на 2019 година, Милен Цветанов е използвал дрон и безогледалния Canon EOS R.

"Гъвкавостта на апарата в заснемането на кадри от различни ъгли и възможността да фокусира и снима при различна, а в повечето случаи – и при изключително ниска осветеност ми позволи да заснема зоната около централата по още по-въздействащ начин ", споделя автора Милен Цветанов.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.