Следва

Какво да четем: Грета Тунберг и първата й книга на английски

Миналото: Пати Смит и Робърт Мейпълторп - "много млади, много красиви и много амбициозни"

Непубликувани кадри на Лойд Зиф предлагат интимен поглед върху връзката на Пати и Робърт

People of art преди 4 години

Лойд Зиф среща Робърт Мейпълторп през 1964г. - по това време и двамата започват обучението си в Института Прат в Бруклин със специалност Изкуство. Въпреки че не стават близки в колежанските си години, поддържат приятелски отношения и малко след като завършват, Лойд, вече изявяващ се с фотографските си способности, започва да търси необикновени лица, които да снима. "Не бях обмислял фотографията като възможност, докато един от съквартирантите ми не ми зае Rolleiflex-а си и не ми показа как се изкарват снимки. Гардеробът ни беше тъмната му стаичка", разказва Лойд. "През последния ми семестър в Прат имах лекция по фотография с Артър Фрийд. Той ми даде двата най-ценни урока, които някога бих могъл да науча за фотографията. Първо: Оборудването не е от значение, трябва ти око. Второ: Лесно е да направиш лоша и неприятна фотография, не е толкова лесно обаче да направиш приятна."

Робърт и Пати Смит, двойка по това време, били "красиви и емоционални" и "перфектните обекти за фотографиране". Лойд ги пита дали ще се съгласят да му позират в апартамента си на Хол стрийт - съгласили се веднага. Въпреки че Лойд използва само една лента - разполагал с много малко пари тогава, не можел да си позволи повече - суровите черно-бели кадри улавят двойката (тогава) по един много простичък, но провокативен начин. "Всички, които познавах, бяха млади, бедни и напушени през по-голямата част от времето", казва Лойд за двусмислената и културно провокативна ера в Ню Йорк по онова време (1968-69). "В училището по изкуства и след това, нещото, което ни свързваше, беше желанието да правим красиви неща."

Година след това, вече завършили колежа, Лойд се мести в Манхатън; там живее в мазе на апартамент на Чарлс стрийт, докато Робърт и Пати са в хотел Челси. Робърт се обръща към Лойд с молба да направи сесия, отново на него и Пати, този път гола. Навремето още двойка, но все пак малко преди Робърт да стане постоянен посетител на градските ъндърграунд гей барове. На този етап Лойд описва Робърт като "тих, спокоен, доста ироничен и амбициозен". Разглеждайки фотографиите на Лойд, ясно си личи, чe и двамата, и Пати, и Робърт, вече имат идея какво точно искат да създават заедно. "Предполагах, че са двойка, въпреки че и Робърт, и аз изглежда разпознавахме един в друг нещо, което никой от двама ни не искаше да признае пред себе си по онова време, през 60-те... че и двамата вероятно сме гей. Разбира се, може би само си въобразявам. Не сме го повдигали като тема чак до средата на 70-те."

Робърт губи интерес към проекта, от който са част тези голи снимки (анимиран филм, изобразяващ ги в "тантрическа райска градина"), както пише Пати в мемоара си Just Kids/"Просто деца".

"Както Пати беше написала, тези портрети са първите, направени им като двойка. Мисля, че харесваха идеята да позират, а аз, естествено, исках да направя красиви и силни портрети на двама приятели, които ме впечатляваха", казва Лойд. В новата си книга, Desire, той събира двете сесии за първи път в един сборник, за да документира по красив начин влюбена двойка, себеизразяваща се артистично, и на прага да се разбие, а после и превърне в две отделни личности - двама от най-почитаните артисти на XX век. "Защото приятелството ми с Робърт продължи до смъртта му, включих и писмо от 75-та, което ми беше писал той. Обожавах да споделям ентусиазма му, че е "намерил" галерия в Ню Йорк, която да представи работата му."

Лойд губи връзка с Пати след като Мейпълтортп умира. "Виждахме се от време на време - на нейни четения и представления." Докато работи по мемоара си обаче, Смит се свързва с Лойд, за да използва тези изображения. "Обади ми се през 2009-та, за да ме попита дали може да публикува някои от портретите, първите. Зарадвах се, казах й да. Когато излезе книгата, се почувствах като истински късметлия, че там се споменава името ми! През 2018-та отново ми се обади и помоли да публикува една от голите снимките на Робърт. Отново се радвах, че мога да помогна."

"Повече от 40 години не съм правил нищо с тези фотографии, но откакто Пати се свърза с мен за тях, реших, че трябва да бъдат показани на света. Никога не съм си мислел, че ранните ми работи са велико изкуство. Тогава тепърва се учех да съзирам красотата и как да й отговарям. Но тези са, както и всички други фотографии, спомен за едно определено време; за един определен момент от времето. С изминалите над 50 години се превърнаха също и в спомен за едно време, в което двама от най-важните американски артисти бяха много млади, много красиви и много амбициозни."

Desire ще излезе в 500 limited edition копия и 100 strictly limited edition.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра