Следва

Piazza di Spagna: пет неща, които не знаем за емблематичния площад

Големите любовни истории: Мартина Навратилова и Джуди Нелсън

80-те, десетилетие, пълно с прегрешения, но в което не се толерира връзката между една спортна суперзвезда и една майка, готова да остави съпруга и децата си за нея…


Love преди 4 години

Златните години на Мартина Навратилова са различни от това, което влагаме в термина днес. През 70-те и 80-те години на миналия век към спорта се подхожда наистина "сериозно", не просто "се взима насериозно". Освен пословичната невъздържаност на Джордж Бест, футболистите не живеят светски живот, не оформят косите си "на гребен" и не се боядисват, Джон Макенроу е в новините, защото е проблемна личност и излиза на терена с ослепително бели обувки за тенис. Без бляскави поли за тенисистките, етническите групи не са толкова разнообразни, колкото сега, малцинствата нямат пари да харчат за спорт. И, най-вече, представителките на женския тенис не са колкото представителите на мъжкия, за разлика от днес. В тази среда, пълна с препятствия, Мартина Навратилова се движи с подчертано безразличие, излагайки на показ част от живота си, но и защитавайки го със същата смелост, с която удря топката. 



Когато се ражда Мартина Навратилова, на 18 октомври 1956г., нейният роден град - Прага, е все още в Чехословакия. Фамилията й е Шубертова, но когато родителите й се развеждат, тя тръгва с майка си. Малко след развода баща й се самоубива. Заедно със сестра й Яна приемат фамилията на доведения им баща, който ги отглежда като собствени дъщери. Майката на Мартина, която също се казва Яна, е завършена спортистка, умееща майсторски да кара ски и в същото време играе много добър тенис. Опитвайки се да накара дъщеря си да пробва от всичко, тя решава, че най-подходящият спорт за нея е именно последният и става първият й инструктор. Семейна традиция, която продължава, тъй като баба й - Агнес Семанска, също е популярна тенисистка. На четиригодишна възраст започва приказката на Мартина, постигната с пот, мазоли по ръцете, обелени колене и хиляди топки, запращани със сила по бетонната стена. На 15-годишна възраст тя печели националното първенство на Чехословакия.


Мартина с майка си Яна

Отваряме една важна скоба. През 70-те и 80-те сред обикновените хора е разпространена нагласата, че хомосексуализма има причина и тя е външна, т.е. привнесена, т.е. грешна. За този при мъжете като причини се изтъкват: обсебваща майка, детска травма, хормонален дисбаланс на бременната майка. При жените - изнасилване, сексуален тормоз в млада възраст и известното "ако беше срещнала подходящия мъж, жените не биха й харесвали". За тенисистките, все още далеч от различните Щефи Граф или Винъс и Серина Уилямс, е налице и допълнение: "тъпчат ги с мъжки хормони, за да подобрят представянето си и стават мъжкарани". И така нататък. Затова навремето много хора смятат, че Мартина е "мъжкарана", термин, вкаран в употреба, за да бъде оправдана очевидната й различност. За щастие времената се променят и всеки започва да мисли сам за себе си. Затваряме скобата.



Победа след победа, героинята на нашия разказ стига до момента, в който на 18 години играе както на Откритото първенство на Австралия, така и на финала на Откритото първенство на Франция, където губи от Крис Евърт. Годината е 1975-та и двадесетгодишната колежка, вече известна, е една от онези, които разсейват теорията, че добрите спортистки са всъщност неосъществени мъже. Крис вече е победила Били Джийн Кинг и в бъдеще ще признае, че е разбила сърцето на няколко тенисисти, включително Джими Конърс и Витас Джерулайтис, а и на филмови знаменитости като Бърт Рейнолдс. Мартина не може да понесе сравнението с американската приятелка и омразна съперница. След поредното поражение срещу Крис на US Open, Навратилова има само една мисъл в главата: да остане в САЩ. Без да се връща в Чехословакия, отива в имиграционния офис в Ню Йорк и заявява, че иска да се откаже от комунистическия режим. Не я карат да го каже втори път. Зелената карта й е предоставена незабавно и през 1981г. Мартина Навратилова става американски гражданин. Налага й се да се изправя двойно повече пъти пред бившата си съперничка, сега съотборничка, Крис Евърт. В САЩ тя е във вихъра на силите си, ставайки една от най-големите тенисистки в историята.

Няколко месеца по-късно истината лъсва. Мартина разказва пред New York Daily News, че е имала романтична връзка с писателката Рита Мей Браун и че е бисексуална. Новата й партньорка, баскетболистката Нанси Либерман обаче се обявява за хетеро. Известно време не се добавя нищо по темата, но ледът вече е пропукан. Ще отнеме няколко интервюта, преди тенис героинята спокойно да заяви, че харесва и мъже, и жени, но предпочита последните и следователно се счита за лесбийка. По този начин помага на много млади почитателки да се измъкнат от личното объркване и предразсъдъци. Малко след това историята с Нанси приключва, на сцената се появява, една от най-важните жени в живота й, главната героиня на една много сложна връзка: Джуди Нелсън.


 Мартина и Джуди

Джуди Нелсън, единадесет години по-възрастна от Мартина, родом от Форт Уърт в Тексас, до този момент не е направила нищо, което би могло да се озове на страниците на един вестник. Когато двете се срещат, през 1982 година, Джуди е омъжена за историческото си гадже от 22-годишната си възраст и двамата имат две деца - Еди и Бейлс. Води нормален живот, "типичният живот на лекарска съпруга в много традиционен град", по собствените й думи. Синът й Еди, който е на 11 и е запален по тениса, се озовава на едно игрище с Мартина, където е момче, което събира тенис топките по време на маловажен турнир. Мама Джуди е там, за да гледа сина си, но в съблекалнята двете жени се срещат, разговарят, остават поразени една от друга и разменят контакти. Изграждат много здраво приятелство, съвместимо със спортните ангажименти на едната и семейните на другата. Един ден Мартина я кани да я гледа как играе на Уимбълдън. Джуди така и не се връща у дома при мъжа си и децата. 



Общественото мнение, наскоро едва преглътнало себеразкриването на Мартина, не е никак готово да приеме една чак толкова стабилна връзка, особено с жена, изоставила семейството си заради друга жена. Самата майка на Джуди, опитвайки се да разбере дъщеря си, я пита: "но кой от вас двамата е мъжът?" Междувременно тенисистката не се притеснява от това и продължава живота си така, както смята за най-добре, нареждайки и печелейки турнир след турнир в дългата си, двадесетгодишна кариера. Пресата се опитва да открие неприлични подробности за връзката на двете жени, но както ще каже Нелсън: "няма разлика в поведението на една хетеросексуална и една еднополова двойка, но не всеки е в състояние да го разбере". Животът на Джуди, която не вижда децата си над година, се разкъсва между тренировките на партньорката и постоянното присъствие по турнири, където не е трудно да видиш Мартина, която я гледа от корта, омагьосана от неоспоримата й красота, от русата й коса и небесносини очи, и която отива да й стисне нежно ръката в края на мача. В крайна сметка ситуацията между Мартина, Джуди и съпруга й Ед се стабилизира и урежда, дотолкова, че децата са отгледани и от тримата и са записани в най-добрите училища. Единият става адвокат, другият - управител на компания. За щастие, двете момчета, любители на тениса, приемат бягството на майка си много по-добре, отколкото някой може да очаква, защото Мартина Навратилова е техният идол и сега те могат да седят в скута й на семейни събирания.


Мартина и Джуди

Какво се случва в един определен момент от тази идилична ситуация? Най-простото нещо: любовта свършва. И когато това се случва, взаимното замерване с кал започва. Един ден Мартина заминава за турнир и никога повече не се връща. "Тя бе с мен само за парите и за да се движи сред известни личности", казва на приятелите си, за да обясни края на връзката си с Джуди. Следователно една сутрин Джуди се озовава с блокирани кредитни карти и отменен абонамент за фитнес. Навратилова, макар и ослепена от любов, винаги е прибягвала до персонал от мениджъри и адвокати, които управляват нейните активи и които се грижат и за средствата на Джуди Нелсън. Които сега, само с кимването на клиента си, са спрени. Най-силно наранени са двете момчета, Еди и Бейлс, но не за парите, а за раздялата с човека, който сега смятат за втора майка. Но, въпросът не е лесен за разрешаване. Двете жени през 1986г. установяват "съпружеска" връзка като онези, които символично са били сключвани преди легализирането на еднополовите бракове в САЩ, а Джуди изкарва наяве "предбрачен договор" - брачен договор, записан и на видеокасета, която жената представя пред съда, по дело, в което иска половината от активите на тенисистката. В началото на 90-те обаче няма закон, който да предвижда това при разводите на гей двойките, за разлика от разводите при останалите. 



Мартина плаче пред журналистите, оплаква се, че трябва да разкрие твърде интимни подробности от личния си живот пред съдиите. Гневът на Джуди е отприщен, защото именно тя иска прекратяването на връзката. Джуди обвинява Навратилова, че се е отнасяла с нея като към износена хартия през седемте години заедно, през които, истина е, е издържана, но се е грижила за всичко, за всякакви неприятности, за всичко, което касае ежедневието им дванадесет месеца в годината, оставяйки на екслюбимата една-единствена задача: да играе тенис. Мартина от друга страна, казва пред съдиите, че множество пъти е молила Джуди да си изгради собствен живот, да работи, да не тежи изцяло на финансите й като жена, която чака да бъде издържана, вместо да се държи като половината от двойка, която се стреми към равенство. Тенисистката дори купува къща във Форт Уърт, за да й позволи да е повече време с децата, а те прекарват повече време там, отколкото в основната къща в Ню Йорк или в Аспен, Колорадо, сред известни личности по ски пистите. По време на процеса се оказва, че в пика на влюбването, Мартина изплаща по десет милиона на месец на партньорката си. Никой не би могъл да я обвинява, че вече не я обича. Джуди обаче не може да се примири. Все още много красива, тя каза на всички общи приятели: "Вярвах, че това ще е историята на живота ни, вместо това се оказах жена на средна възраст с две деца, без съпруг и вече без Мартина."


Мартина по време на мач; Джуди е в публиката

Минават години, преди двете бивши любовници да се споразумеят. Затворени за два часа в стая с адвокатите си, те постигат извънсъдебно споразумение. След като взима дела си, Джуди се отдалечава от местата, където може да се срещне с бившата и се премества в Шарлотсвил, Вирджиния, където открива училище за езда. Две години след края на връзката с тенисистката, започва любовна история с Рита Мей Браун, бившата първа спътница на Мартина. Двете с Навратилова не се виждат повече до януари 2008-ма. Връзката между тях е сестрата на тенисистката Яна. Когато Джуди вижда как бившата й партньорка пристига в лобито на хотел в Аспен, и веднага е заобиколена от 20-ина деца, които я молят за автограф, казва: "Нищо не се бе променило. Тя все още бе звезда." През тези години Нелсън публикува две книги, в които разказва своята истина за връзката, опитвайки се да се съсредоточи повече върху правата на хомосексуалните двойки, отколкото върху клюките около личната й история. Благодарение на това, приятелството между двете се възстановява. В деня на срещата им в Аспен, Мартина и Джуди, смутени, питат една друга за семействата си, уговарят се да карат ски на следващата сутрин и вечерят заедно. Разчувстват се, когато Еди, синът на Джуди, благодарение на когото се запознават, казва на Мартина последния път, в който я вижда: "Аз бях един сополанко, ти ме направи по-добър човек", без никаква горчивина. Междувременно любовният живот на Мартина не застива. Джуди Нелсън вярва, че не изпитва никакво привличане, когато се разделят и може би това е вярно. Най-важната история за Мартина след нея е с бившия модел и Мис Русия 1990 Джулия Лемигова. Двете сключват брак през 2014г. във Флорида, като Крис Еверт и Брук Шийлдс са шаферки. Джулия си има работа, успешен предприемач е и няма нужда да бъде издържана. Междувременно Крис Еверт се омъжва и след това се развежда със скиора Анди Милс, с когото самата Мартина ги урежда да се срещнат. А като двадесетгодишни се мразеха. Всичко се оправя, когато е замесена Мартина Навратилова. Единствената отсъстваща на сватбата е Джуди Нелсън. 


Мартина и Джуди

More Love