Следва

Sofia Street Style: Тао, Princess of China

А ти познаваш ли Никола В.? Ако не, #RethinkFashion и чети

Име: Никола Владимиров - Белия
Занятие: Мода, главно спортна, градска, номадска
Ръст: Оптимален
Стил: Приятно отличим
Тема на деня: #rethinkfashion
С подкрепата на: Perwoll   

All fashion преди 4 години



V.S.: Здравей, Никола! Разкажи ни се в три изречения, бъди така добър! 
Никола:
През по-голямата част от времето вярвам, че знам какво искам и какво правя - през останалата съм тотална бъркотия. Също така съм забавен. И не на последно място съм маркетинг мениджър на Contrabanda и Foot Court, както и един от хората зад брандовете КРИСТАЛ и brocode wear.

V.S.: Темата днес е устойчивост, щадене, по-малко див материализъм, повече грижа - за природата, съответно за човека, за всеки от нас. Ти си мъж, ангажиран в този бизнес - мода и търговия. Успяваш ли да се замислиш по темата в съвременната въртележка, в която всички се въртим? #rethinkfashion е мотото ни напоследък, доколко и на теб?  
 
Никола Владимиров: И на мен. Отнасям се към тази тенденция като към всичко, на което в ежедневието отделяш повече внимание. Това, което аз правя, както и мои приятели и познати в тази сфера, а именно градска мода, е, че отделяме страшно много внимание върху селектиране на дизайни и материи, върху детайла. Ние правим много лимитирана мода и няма как дори производствената стойност на тези неща да е таква, кавато във fast fashion да кажем. Общо взето, по-скъпите неща, бутиковите, така нареченият slow-fashion, си струва цената и хората го разбират все повече, защото ако инвестираш в по-скъпа и качествена дреха или аксесоар пряко и косвено постъпваш по-смислено спрямо себе си, спрямо бранда, от който пазаруваш, а и спрямо околната среда, разбира се.


Сложно е, когато искаш да направиш по-лимитирана колекция, да избереш правилните материи, всяко звено във веригата е от голямо значение.




V.S.Променя ли се културата на модата, идва ли нова ера, по-култивирана, по-ориентирана към бъдещето? 
Н.:
Много се надявам. Подходът и на производителите и на потребителите трябва да се промени. Свръх-производството води до възможно най-достъпни цени на дрехи за хората, например, но цената, която генерално всички ние плащаме за това е огромна. Хубавото е, че наистина хората все повече обръщат внимание и се интересуват от историята на нещата, които купуват. Хубаво е и че големи fast fashion вериги започнаха да обръщат все повече внимание на рециклирането на материи и продукти, които лесно биха се озовали в категория "отпадъци".


Fast fashion дава някакъв вид достъпност, но на каква цена? Понякога с по-висока инвестиция си спестяваш това излишно и повторно купуване, което дори без да искаш, те прави масов консуматор.  


V.S.: Как започнахте Brocode wear?
Н.: 
В интерес на истината, винаги съм искал да се занимавам с това. Майка ми е дизайнер и мисля, че тя е първият човек, който запали у мен любопитството към дрехата. През 2012-та, Никола Кехайов, който ми е настоящ съдружник, a и шеф, ми даде тази възможност. Каза ми: "Хайде да направим български бранд". Аз имах разни идеи в главата си, включих и брат ми в проекта. 2013-та излязоха първите неща.

Винаги съм следял брандове, които са ме вдъхновявали и логично имах вече идея какво искам да направя. Проблемът е, че целият процес е много по-труден. Най-вече, защото по веригата не можеш да разчиташ изцяло на всички да правят нещата по очаквания от теб стандарт.

V.S.: Един твой "по-спокоен" ден как минава?
Н.:
 Май нямам спокоен ден. Гледам да си планирам наведжъж цялата седмица. Не че няма и "freestyle" елемент, но гледам да планирам и да жонглирам с нещата, с които се занимаваме. Едно от тях е Brocode, другото е магазини Foot Court, магазини Contrabanda, КРИСТАЛ - брандът, който правим с Мартен Роберто. Май постоянно е неспокойно. 24 часа не знам дали ми стигат в денонощието, ако имаме малко повече, ще съм доволен.

V.S.: Какво послание излъчва твоят бранд Brocode? Какво е в центъра на философията?
Н.: Философията на бранда има стриктно послание, за нас crew-то е най-важното нещо - групата от приятели, които творят обединени. Затова се казва и Brocode.



V.S.: Предполагаме, че работите с различни художници и артисти за отделните колекции,  кои са?
Н.: 
Да, в тази колекция сега - Георги Панчев, изключително талантлив дизайнер. Tой има пръст върху някои от артикулите - в случая качулка и тениска и по-конкретно неговият прочит на слогана ни "Сам съм, други няма".

V.S.: Разкажи ни за този слоуган?
Н.: "Сам съм, други няма" са думи на Васил Петлешков, водач на Априлското въстание в Брацигово. Измъчван и горен между три огъня, той е предпазил всичките си близки и съмишленици изричайки тези думи. За мен това е един от най-отборните слогани. В случая изобщо не ме вълнува патриотичния елемент. От баба ми знам, че сме свързани родствено с Васил Петлешков, което прави тези думи още по-важни за мен.

V.S.: Два пъти в годината ли излиза нещо ново?
Н.: 
Гледам да има два пъти годишно, не е нещо стриктно на всяка цена, но е важно да има свежи попълнения.



V.S.: Колко артикула обичайно влизат във всяка колекция?
Н.
: О, ще ви излъжа, има деним колекция - три основни фита, худита с качулка, тениска, имаме даже колекция с якета, точно за сега, есенно-зимни с техника материя.

V.S.: Мислиш ли, че българският артистично-търговски гений може да излъчи един роден Демна Гвасалия, примерно?
Н.: 
Бих се радвал. Кико Костадинов е пример за човек, който твори на световно ниво - знаете за колаборациите му с ASICS. Има много талантливи хора в България, но, разбира се, всичко опира до това колко си вярваш и доколко си склонен да се посветиш на това, което правиш.


High Fashion брандовете, които в момента диктуват тренодвете и съответно хайпа не са чак толкова много, но за да се стигне до тези няколко бранда, хич не е лесно. Да си някъде в звеното, някъде във веригата - не е малко. Ние имаме такива българи, а дали ще има някой като Гвасалия, не знам, ама вижте - не е и задължително.


За жалост българинът масово е много зает да оцелява и това го прави не чак толкова смел и не му дава шанс да се отпусне. Мисля, че беше някакъв Марксистки "закон", че когато основните ти нужди са задоволени, тогава излиза истинската ти същност. Ние се борим общо взето за първото, за да можем да се отпуснем и да правим второ, което е много важно, независимо в какъв аспект от живота.

V.S.: Твоите предпочитани цветове?
Н.:
Обичам всички цветове, важното е как се съчетават.

V.S.: Любими материи?
Н.:
 Много обичам френско тери. По-комфортните материи в момента са ми любими. Карл Лагерфелд мисля, беше казал, че не тряба да обличаш анцуг, защото, ако сложиш дреха с такава материя се отпускаш, губиш форма, трябва да си винаги стегнат, за да си слаб, за което пък допринасят съответно по-стегнатите материи. Аз не съм привърженик на това, не че съм някой, който може да противоречи на Карл Лагерфелд, но просто не мисля така, обичам много комфортните материи и мисля, че има и други начини да изглеждаш във форма и фит.

V.S.: Имаш ли поглед колко неща има в гардероба ти? Като бройка?
Н.: 
Като човек, който се занимава с дрехи, имам ужасно много неща, но голяма част от тях са мостри на модели, които шия преди да ги пусна на пазара. Нося ги, за да видя как се чувствам, какво ще стане с тях. Имам и много други неща, но е забавно колко мостри имам в гардероба.

V.S.: Съветът при организацията на гардероба е стар, но златен: "Ако една година не си обличал нещо, направи възможното да се осободиш от него, защото иначе то винаги ще остане там", какво мислиш за него? 
Н.:
Аз не съм съвсем съгласен, случвало ми се е да преоткривам много свои "забравени" в гардероба дрехи. Когато това се случи, отивам и леко модифицирам при кварталната шивачка. Полезен експеримент за мен, защото по този начин са се родили добри идеи за следващи колекции.

V.S.: На чие мнение разчиташ чисто стилистично?
Н.:
Ако си наумя, че нещо ми харесва как седи, никой по никакъв начин не може да промени мнението ми.

V.S.: Дай ни три примера за много добър стил - мъжки, от светвните +  нашенските мъже?
Н.:
 Много харесвам Джери Лоренцо, криейтив директор и собсвтеник на "Fear of God", един от силно нашумелите street wear брандове през последните години. Изключително интересен човек. А в България моят човек е Мартен Роберто, един от най-близките ми приятели, човек, чийто стил определено ми допада

V.S.: А от мацките?
Н.:
Много ми е трудно да коментирам дамската част. Но виждам все повече добре облечени момичета по улиците и това е супер.

V.S.: Сам ли си переш дрехите?
Н.:
По-скоро да.

V.S.: В пералня или на ръка?
Н.:
Има неща, които на ръка, има и такива за пералня. Има и много, които държа да не влизат никога в сушилнята.

V.S.: По отношение на мекота и аромат, предпочитания?
Н.:
Нямам конкретни предпочитания, но искам като ги събера от простора или извадя от пералнята да имам желанието да ги прегърна. Тогава всичко е наред.


Красивите продобивки пък, независимо дали съвсем нови или вече обичани в дълъг период от време, се нуждаят от правилен подход и умна грижа, ако желаем да запазят своя живот и най-добър вид за дълго време.

Тук на помощ идва Perwoll и новата лимитирана серия Renew Advanced Effect с Fibrex-Tech технологията като оптимално решение на иначе трудната задача. Специалната формула подсилва влакната и увеличава яркостта на цветовете, за да изглеждат дрехите ни нови за по-дълго.


 

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.