Следва

Леонид Йовчев в софийската премиера на "Хиджиката и неговият двойник"

"ИЛЮЗИЯ": Изложба на Тихомир Пенов

Откриване: 28 октомври, 19:00 ч.
София, бул. "Васил Левски" 55

Events преди 4 години



"Тихомир Пенов
е "всестранно надарен' фотограф, но особено забележителна е способността му да снима времето. До го пуска да тече през застиналите пространства на кадрите си, така че все да имаш чувството, че нещо се случва, или току-що се е случило, или предстои да се случи. Дори сюжетите да са съвсем банални. А какво остава, когато пред камерата му, успоредно в три столици - София, Прага и Букурещ, се разиграва най-щастливото събитие на ХХ век: падането на комунизма. Улиците, по които до вчера е минавало всекидневието, са превърнати в декор на исторически спектакъл, знамената приличат на хвърчила, от радиоапаратите са чуват призиви или по-точно се виждат, изписани върху плакатите, оръжията не пречат на усмивките, дори милиционерите се опитват да хванат верния път, главният герой е мнозинството, но не безлико, а със стотици лица, взрени в собствения си живот от следващия ден.

Впрочем, фотографията разполага с две времена - на събитието и на зрителя, като позволява на второто да промени и даже направо да унищожи първото. Както в случая. С изложбата си днес (подсказва го и името й – „Илюзия") Пенов оспорва падането на комунизма, нищо че лично го е заснел тогава. Или може би тъкмо заради това. И видени 30 години по-късно, улиците носят тъгата на отдавна отминали дни, думите върху плакатите са изгубили смисъла си, лицата се взират в теб с въпроси, на които не можеш да отговориш..."

Георги Лозанов



Тихомир Пенов има над 30 самостоятелни изложби в България, Чехия, Словакия, Канада, Швейцария, Норвегия и Дания.


Изложбата се организира по идея на Българска фотографска академия "Янка Кюркчиева" с подкрепата на Фотосинтезис.


Изложбата ще продължи до  23 ноември 2019

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?