Следва

ЧРД 45, Хоакин Финикс, с 10 неща, които не знаете за него

Леонид Йовчев в софийската премиера на "Хиджиката и неговият двойник"

Културният център на Софийския университет има удоволствието да ви покани на софийската премиера на "Хиджиката и неговият двойник" - нов спектакъл на театрална група "Метеор", вдъхновен от радикалната японска танцова форма буто и създателя й Тацуми Хиджиката.

Events преди 4 години



Представлението
ще има само две дати в София, като премиерата на 30 октомври от 19.30 ч. в Театралната зала на СУ (Ректорат, вход откъм бул. "Цар Освободител") ще бъде предшествана от открита лекция - разговор с авторите за фигурата на Хиджиката и театралния му език.

Буто или анкоку буто - "тъмният танц" - е авангардна японска танцова форма, която поставя най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства. Само за десетилетие - от 1959 до 1968, Хиджиката променя историята на танца, превръщайки го в политическа арена, на която се атакуват табутата на консервативното японско общество - травмата от атомната бомба, американската окупация, социалното насилие и културната сегрегация на различията. Радикалното изкуство на Хиджиката сблъсква противоположности - гротескно и красиво, кошмарно и поетично, еротично и отблъскващо.

В спектакъла си "Метеор" ("Окото", "Пиеса за умиране", "Всичкоядецът", "Пътуване към ада" и още) предлагат фанстастична реконструкция на ранни произведения на Тацуми Хиджиката и поставят въпросите: възможно ли е все още радикално изкуство? Какво означава бунт на тялото? Необратимо провалена ли е идеята на 1968 г. за политическа и художествена революция? В спектакъла участват Леонид Йовчев, Боян Манчев и Футоши Хошино (глас), а концепцията, постановката и драматургията са на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Консултанти са философите Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши, а художник е Стефан Дончев.


Билети за спектакъла на цена от 15 лв могат да бъдат закупени предварително онлайн, както и на вратата. Лекцията "Тацуми Хиджиката и началото на буто" от 17 ч. същия ден е с вход свободен, отново в Театралната зала.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?