•  

Един оптимистичен апокалипсис: интервю с Дейвид Лашапел

null

Американският фотограф Дейвид Лашапел ( роден 1963) е известен с това, че свързва поп културата и концептуалното изкуство: заснемал е известни личности и реклами, както и е правил изложби на своите снимки в галерии като самостоятелни произведения.И все пак, без значение от темата или клиента, винаги има свързващи емоции в произведенията му, в които основна тема е светлината. Наскоро издава две книги – „Lost + Found“ и „Good News“, които заедно образуват ретроспекция на неговата малко повече от 30-годишна кариера и които представляват разказ за безвкусността на съвременния излишък на потребители и за пътя към спасението. Говори с нас в интервю за това, че връща обратно Исус от фундаменталистите и голотата от порнографията.
Тези книги съчетават повече от три десетилетия работа. Как виждаш своето собствено израстване през този период?
В началото бях много заинтересуван от определени неща. В Ню Йорк и в неговия квартал EastVillage – където първо започнах, много приятели умираха от ХИВ и си мислех, че и аз ще умра, затова исках да създам нещо докато все още съм тук. Накара ме да се замисля за душата или духа и как да ги изобразя. Чудех се какво се случва с човека след смъртта. Къде отива тази енергия?
Бързах, защото смятах, че времето ми ще свърши скоро, но после, 15 години по-късно разбрах, че няма да умра от ХИВ. Това беше и същият момент, в който започнах да работя за списания. Правех това 20 години и точно там научих как да комуникирам. За мен яснотата е много важна. Мисля, че живеем в много мрачно време и искам да създам изображения, които да докосват хората със светлина. Като артист имаш избор какво да сътвориш, а аз винаги съм искал да правя изображения, които да използват красотата, да докосват хората, да ги разчувстват и да ги вдъхновяват.

Много се забавлявах с работата в списанието и обичам тези снимки, но спрях да вярвам в идеята, че щастието идва със следващата поръчка. Материализмът стана прекалено много и дори и през моя живот съм виждал нещата наистина да се променят. Мисля, че това се случва, когато се опитваш да смениш тази идея с по-висша сила, или Господ; ако просто я махнеш, имаш празнота, вакуум, който хората запълват с материални неща. Въртеше се в главата ми и започнах да правя изображения по различни причини от това да създавам още стока в света. Това не е смисълът на тези книги.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.