Следва

Beauty Starter: Оливие Рустейн, многото кремове, дълбокия сън и всичко, което обсебва един топ дизайнер

Ретинол работи! 6 начина, по които става това

Мощен, силен, велик! 

Face преди 4 години

Този мощен продукт може много повече от просто да ни помогне да изглеждаме млади!

Ако цел номер едно в грижата за кожата ви включва откриването на перфектния режим против стареене, изглаждане на фините линии и намаляване на тъмните петна, търсенето вероятно ви е довело до продукти като нощни кремове, серуми с витамин С, хидратиращи маски за лице и, да, ретиноиди и ретиноли.

И така, кой продукт е подходящ за вас? 
Въпреки че всички тези продукти имат категорични ползи против стареене, ретинолът - форма на витамин А, която е сравнително евтина и се предлага в много продукти без рецепта, е чудесен избор за по-млади пациенти, които тепърва започват режим на грижа за кожата, казва д-р Маниш Шах, сертифициран пластичен хирург от Денвър. Защо?

Ретинолът има по-малко странични ефекти от други продукти.
"Когато се прилагат, ензимите в кожата преобразуват ретинола в ретиналдехид и след това в ретиноева киселина, което е активният фактор за обновяване на кожата", казва Шах. "Макар и ефективен, това е процес в две стъпки, който може да отнеме седмици или дори месеци", обяснява той. В резултат на това ретинолът е сравнително нежен към кожата и е много по-малко вероятно да причини зачервяване, сърбеж, лющене или други кожни раздразнения. Плюс това, не ви трябва рецепта.


Най-доброто с ретинол в момента? Intensive retinol!

"Ретинолите се предлагат без лекарско предписание и могат да бъдат намерени в много линии за грижа за кожата, които се продават без рецепта", добавя Шах. "Те са рентабилен начин да започнете да управлявате процеса на стареене на кожата."

Какви са другите ползи от ретинолите?
Тъй като имат противовъзпалителен ефект, нежно ексфолират и насърчават узряването на кожните клетки и клетъчното възпроизвеждане, ретинолите също могат да потискат производството на себум, да лекуват акне, да избледняват белези и тъмни петна, и да намалят увреждането от слънцето, казва д-р Ципора Шейнхаус, сертифициран дерматолог от Бевърли Хилс.

Но дали са също толкова ефективни колкото другите продукти?
Ретинолите са продукти без рецепта, така че не е необходимо марките да споменават концентрацията на ретинол (активната съставка), казва Шейнхаус. "Те се комбинират и с други съставки като овлажнители, консерванти и аромати, които правят продукта по-поносим, по-малко изсушаващ и по-козметичен", казва тя. "Това обаче често означава, че ретинолът може да бъде по-ниско в списъка на съставките, което означава, че в продукта има по-малко количество от него."


Най-доброто с ретинол в момента? Intensive retinol!

Ретинолът безопасен ли е за всички?
Безопасен е за почти всички - с изключение на жените, които са бременни или кърмят, "тъй като вариантите на ретиноидите за приемане през устата могат да причинят вродени дефекти при консумация по време на бременност, а на тези, които се прилагат локално, обикновено също не се гледа добре при бременност".

Ретинолите са най-подходящи за хора с чувствителна, по-тънка кожа, която може осезаемо да се раздразни от продукти, отпускани по лекарско предписание като ретиноидите, казва Шейнхаус. "Кожата ще ги понесе по-добре, ако започнете бавно", добавя тя.

Първоначално нанасяйте тънък слой от продукта по една вечер в седмицата. Когато кожата ви започне да се приспособява, добавете втора вечер през седмицата, като бавно надграждате до достигане на ежедневно приложение.

More Face