Следва

Гага ще участва във филм по убийството на Маурицио Гучи

Хелън Мирън, 74. Да съживиш Екатерина Велика и има ли нимфомания в схемата въобще

Блудство с кон?

People of art преди 4 години

В своето гениално изпълнение в продукцията на HBO, спечелилата Оскар актриса поставя края на голяма лъжа и прави Русия отново велика. Просто госпожа Хелън Мирън може всичко.

Ето я, на 74, играе жена на половината си възраст в продукцията на HBO "Екатерина Велика" (Catherine the Great) и е във вихъра си - удивително същество в пищна дреха, превземащо абсолютната власт в гнездото на мъжки пепелянки, каквото е Руския императорски двор през 1762 година.

Не се заблуждавайте: никой не би могъл по-добре да пресъздаде дързостта на кастинга. Толкова сме свикнали със синдрома на Уди Алън – възрастни актьори, които си партнират с далеч по-млади жени, че е откритие да видим ролите обърнати, тъй като Екатерина, изиграна от Мирън, си проправя пътя включително през дълга поредица мускулести, много млади любовници.



Сценарият поражда поредно предизвикателство към отдавна установените сексуални предразсъдъци. След смъртта на Екатерина, наследниците й полагат сериозни и успешни усилия да опетнят нейното име - твърдейки, че животът й е безконечен банкет от изобретателен секс, завършващ със сцена, в която умира в опит да се чифтоса с кон.

Това, разбира се, никога не се е случвало. Екатерина със сигурност има здрав сексуален нагон, както виждаме в първия епизод на HBO драмата - тя използва като сексуален дегустатор графиня Брус, която лично прослушва потенциалните любовници - роля, изиграна с неприличен ентусиазъм от Джина Маккий.

Опетняването на живота и репутацията на Екатерина се върти около една дума: нимфомания. Изключително е колко проклетии може да обема в себе си тази дума, задвижвана от викторианската теза, че здравият сексуален порив е непристоен за жена. Познайте какво? Самата кралица Виктория има девет деца за 17 години с Алберт, нейният принц Консорт, а след смъртта му, има продължителни интимни взаимоотношения с човека, който се грижи за шотландското й имение.



Тези, които започват клеветите, възприемат цялото царуване на Екатерина като обида срещу традиционното и подразбиращо се превъзходство на мъжете, оттук и враждебната реакция.

Тя внася култура в двор брутален и изостанал. Подобно на съвременника си Фридрих Велики от Прусия, води дълга кореспонденция с великия мъдрец на Просвещението - Волтер. В същото време трябва да надхитри и надмине руските центрове на мъжка власт - църквата, военните и съда.

Подозираме, че продуцентите на HBO са искали да представят двупосочно този могъщ монарх - от една страна да ни позакачат с похотливите интерлюдии, от друга -  да ни впечатлят с внушителния интелект. В един по-ранен момент някой от придворните казва: "тя яде мъжете живи", а друг отговаря: "това звучи като интересно предложение", разговор, който изглежда твърде нагласен. Това се случва, когато Екатерина декларира, че Русия силно се нуждае от промяна - промяна обаче, породена от разум, а не от средновековна репресия.


Екатерина Велика

Както често се случва в заплетените драми, твърде много време се отделя в първия епизод от четирите части на минисериала. Найджъл Уилямс, сценаристът, се губи в собствения си лабиринт. Всъщност има паралел с друг сериал на HBO Succession, на който също му отнема време да се измъкне от заплетената ситуация. Екатерина знае, че синът й Пол е слаб и податлив, и вече се говори за него като за марионетка, която да я замести, подобно на развратните синове на Логан Рой в Succession.

И моралната обстановка е почти същата. Екатерина е посъветвана, че "тези, които са на власт, трябва да се научат да бъдат престъпници". Известно време се тревожехме, че гледаме още една измислица, която има шокиращо съвременна актуалност, но - с изключение на извода, че тази история е свързана с това да направи Русия велика отново - този страх скоро изчезна, когато Мирън, постепенно и неотклонно, изгради докрай хипнотизиращата си роля. 

Като актриса тя изглежда има уникалната дарба вътрешно да се съизмери с монарсите. Нейното въплъщение като Елизабет II, което й носи Оскар, във филма от 2006-та The Queen магически вдъхна живот на жена, която през цялото си дълго царуване никога не е искала да бъде гледана като истинска личност; впоследствие версията на Мирън за кралицата стана образец за смайващата поредица на Netflix The Crown: случай, в който изкуството всъщност вдъхва живот.


Мирън в The Crown

Подобно на Алън Бенет в "Лудостта на крал Джордж", който по много човешки начин успява да представи един човек с психически проблеми, Мирън изиграва жена, известна  в кралската спалня като Mrs. King (Госпожа Крал) с комбинация от остроумие и нежност.

От пакета гладни за власт заговорници, които заобикалят Екатерина, един се очертава като върховната любов на живота й, нейният военен ръководител Григорий Потьомкин, изигран от Джейсън Кларк. Това е толкова постепенно развиваща се връзка, че забравяш възрастовата разлика в актьорите (Кларк е на 50). Екатерина управлява 34 години и е на 67 години, когато умира от инсулт; Потьомкин почива пет години преди нея, на 52-годишна възраст.


Екатерина и Григорий

Внимание, спойлери: след като историята се откъсва от клаустрофобичната хореография на първата част и позволява пространство между играчите, тя просто продължава да става все по-добра и по-добра, макар че локациите в Литва, Латвия и Русия осигуряват прекалена доза бароков излишък. Има обаче случаи, когато зимният гардероб на Мирън включва толкова много козина, че тя може да бъде на подиум в Париж или Милано, а не да насрочва нападение срещу османските турци.

"Екатерина Велика" изглежда като случайна съвкупност от драми, които рушат устоите на стария ред на пиесите със сексуален контекст. Сред тях е филмът The Favourite, в който лесбийски триъгълник през XVIII век, съсредоточен около кралица Ан, овладява контрола над съдбата на Англия, и продукцията на HBO Gentleman Jack, истинската история на Ан Листър, открита гей собственичка на земя, състезаваща се с мъжките йерархии на викторианската Англия.

Подобно на хомофобията по онова време, нимфоманията има отрицателно значение, популяризирано от мъже, като самите те биха били доста щастливи да бъдат описани като "загорели". Това също ще бъде погребано като анахронизъм от закъснелия ревизионизъм на Екатерина Велика и на също толкова великата актриса, която така завладяващо я отигра. 


Адаптация: Милена Михалева

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра