Следва

Любен Зидаров нарисува света на Хари Потър

Четиво в четвъртък: "Българският лекар", роман на Ники Павлов (Германия)

Издателство Жанет 45 ще представи романа на Ники Павлов (Германия), днес, 7 ноември от 18:30 часа в Галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2.

Books преди 4 години



"В началото на 60-те години на ХХ век един млад българин отива като психиатър в ГДР с надеждата, че там ще си намери късмета. Среща Розе, безгрижно и търсещо приключения момиче. Женят се по любов и Розе тръгва след Ванчо за България. Но не издържа дълго. Двамата се връщат в ГДР, където се ражда дъщеря им Нели.

Насред лишената от свобода система на ГДР те успяват да създадат свой малък, почти здрав свят. Почти здрав, тъй като гневът в душата на Ванчо, меланхолията му, склонността му към алкохола помрачават щастието им. Режимът на комунистическата партия засилва натиска си върху българския лекар и семейството се вижда принудено да предприеме дръзко бягство.
Новото начало на Запад е многообещаващо. Но дали ще успеят да прогонят демоните от миналото?

Десетилетия по-късно дъщерята Нели се връща назад по оставените следи: що за човек е бил баща й, от когото тя цял живот се е страхувала и когото в същото време така много е обичала?
Това е книга за загубата на родината и новото начало, за изтикването на миналото и спомените за него, за семейните раздори и сдобряването и за мощта на чувствата."


Ники Павлов, дъщеря на българин и германка, е родена през 1964 г. в ГДР. Когато е 13-годишна, семейството бяга на Запад. Ники Павлов следва в Мюнхен политически науки, славистика и най-нова история. Работила е като преподавател по политология, пресаташе на политически формации, репортер в пресата, редактор и сценарист в телевизията.
В момента живее със съпруга си и трите им деца в Берлин, където работи като автор, журналист и предприемач. Занимава се още и с разпространение на етерични масла.

Автор е и на романа "Жената в кибритената кутийка" (2007) и новелата "По-късно животът ще е хубав“"(2010). "Българският лекар" е първият й роман, преведен на български език.




Отзиви:

"Бащата на Ники -  доктор Павлов (в романа доктор Николов) става психиатър, работи първо в ГДР, където се ражда самата тя, после в Западна Германия. Романът е както родова история, така и движение из празните полета на една ненаписана сравнителна история на европейската психиатрия. В този смисъл той по нов начин подрежда представите ни за света, в който сме отрасли, с неговите идеи за здраве, тяло и дух. Именно днес, в травмираното ни настояще, романът може да се чете както през важните си психиатрични отклонения и описания, така и като роман за възможността да има оздравяване, независимо от травмата и въпреки невъзможния триумф."
Диана Иванова, вестник Култура

"Роман за нашето столетие." 
Петър Клаус, Културрадио, Берлин-Бранденбург

"Нейната тема е бягството… Ники Павлов пресъздава в книгата си България от 60-те години, живота в ГДР и ситуацията в психиатричните клиники там, също както и атмосферата в Западна Германия през 70-те. Прави го така добре и така прецизно, че петстотинте страници не доскучават и не омръзват."
 Доротее Нолте, Дер Тагесшпигел

"Всички ние имаме родители. Те също имат своите родители - и всички те ни завещават една раница, с която да вървим през живота. В най-добрия случай можем да спрем и да погледнем какво има вътре."
Ники Павлов


На 8 ноември 2019 (петък) от 13:30 в Градска галерия "Кирил Петров" ще се състои представянето на книгата "Българският лекар" в град Монтана.

Организатор: Езикова гимназия "Петър Богдан"

More Books