Следва

Филмът "18 % сиво" по книгата на Захари Карабашлиев в кината от 24-ти януари 2020

"ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ": изложба на Юлиян Атанасов

Юлиян Атанасов с първа самостоятелна изложба на аналогова фотография в КО-ОП

Events преди 4 години

Изложбата "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ" на оператора на "Източни пиеси" и "Островът" ще остане в галерията от 8 до 23 ноември.



Експозицията ще включва 20 фотографии на хора и места от България, Германия, Италия, Хърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарата Катарина Рипщайн.



Юлиян е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиян снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. 



Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност. 



Всички произведения в изложбата "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ" са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография - заснемане, проявяване и копиране. За Юлиян бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. 



Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетиката, присъща само на аналоговата фотография. Серията "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ" отбелязва тихото и благородното съществуване на филмовия негатив и също може да се разбира като апел към духовете на изчезващата технология.



Юлиян Атансов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите "Източни пиеси" и "Островът", където работи с Камен Калев, "3/4" с реж. Илиян Метев и "Ялда" от 2019г. с реж. Масуд Бакши.


За повече информация може да посетите и събитието във Фейсбук тук.

 

More from View Sofia

Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме

Movies & TV преди 4 месеца

""Уроците на Блага" е филм, който аз лично не очаквах. Поради няколко и буквални, и преносни линии...", така започва текстът на Цвета Варадинова, който публикуваме заради емоционалното, много лично отношение към новия български филм на Стефан Командарев  

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.