Следва

Еко разходка от Прага до Виена

Спокойно и свободно - Nendo философията на дизайна

Дизайн фирмата Nendo може да се похвали с много богато въображение и голяма продуктивност. Думата nendo...

All About Life преди 14 години

В главите на дизайнерите се реят всевъзможни странни въпроси и картини: Защо да не направя моливи, които да стават за ядене?

Как ли ще изглежда един магазин за обувки, ако е направен от книги?
Защо от клетките за птици да не звучи музика?

Дизайн фирмата Nendo може да се похвали с много богато въображение и голяма продуктивност. Думата nendo означава глина, или по-точно тази глина, с която малките деца правят всевъзможни фигурки. „Точно по този начин искам да създавам неща – спокойно и свободно,” казва Oki Sato, основателят на фирмата.

„Опитвам се да съм възможно най-гъвкав, като nendo: да бъда това, което се очаква от мен спрямо ситуацията. Когато работя за Cappellini, правя нещата по много Cappellini начин.

Винаги се опитвам да се адаптирам към проекта и да работя в желания стил. Нямам собствен Nendo стил.”



Въпреки това във всеки Nendo интериор, стол или лампа се усеща традиционната минималистична японска естетика. Независимо от орнаментите и цветовете, Nendo веднага ни напомня за класическите интериори на архитекта Тадао Андо или изчистеността на чайните стаи.



Новият магазин на Issey Miyake в Токио е реализиран изцяло в бяло, а всички щандове и столове са направени от много фина стомана.

„Тъй като дрехите и аксесоарите са с такива ярки цветове, решихме, че интериорът ще е изцяло бял. Така целият магазин служи като витрина, а фините стоманени столове и рафтове контрастират с шаренията на продуктите и така те изпъкват на преден план.”



За изпанската фирма за обувки Camper Nendo създават интериор направен изцяло от книги! Заглавието на всяка книга е “Imagination walks” – мотото на компанията. Oki Sato вижда книгата като класически символ на разказването, на историята и креативността: „така когато дори щандовете, масите и табуретките са направен от книги, цялото пространство се превръща в една библиотека от малки истории – историите на обувките и техните бъдещи собственици.”



Nendo са автори още и на Music Cage – аудио говорител, но с формата на клетка за птици – може да я сложите да виси от тавана, или да стои върху шкафа. Столът Cord-Chair изглежда страшно крехък, защото краката му са дървени и с диаметър само 1.5 сантиметра.

Здравината му идва от това, че дървото е само обвивка, а вътрешността е стомана. Столът Diamond Chair използва кристалната структура на диаманта като вдъхновение, за да създаде една лека и удобна конструкция, която както мебелите на италианеца Хари Бертоя, се „състои предимно от въздух.”

Красотата на Nendo се състои най вече в дизайн философията им: „Не започвам с материалите или екологията на проекта.



Обичам да започвам с една малка история. Може да е опаковка за дъвка, къща, или ресторант... Трябва да има някаква изненада, малко щастие; нещо, което ще повлие на емоциите на хората. Не става дума за формата или цветовете, най-важна е историята зад обекта, която придава смисъл на дизайна.”
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.