Следва

Кой какво облече на E! People's Choice наградите: Гуен Стефани, Зендая, Сара Хайланд & още

Големите "любовни" истории: Надя Команечи и Нику Чаушеску

През 1976 г. всички момичета искат да са на нейно място, румънското малко момиче, синоним на спортната гимнастика. Но, с кого иска да бъде тя?

All About Life преди 3 години

Откакто гимнастичката Симон Байлс печели всичко на сложния терен на силовия спорт, често е сравнявана с колежка от миналото. Именно Надя Команечи, за която сегашното поколение може би знае малко, но за предишното е модел за решителност и ангажираност в получаването на това, което човек иска от живота.


Надя Команечи

Трудно е да се изчисли какво точно стои зад победите, но е ясно, че са постигнати с много, много, почти нечовешки труд. Надя Команечи влиза в историята със своето "перфектно 10" на Олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Само на 14, в края на представлението си се приземява без капка пот на челото, и без дъх. Невъзможно е сънародниците ѝ да не превърнат веднага постижението в краен символ на пропаганда на комунистическия режим. Неизбежно е властта да не се влюби в нея по всякакви начини, дори и незаконни за нейната млада възраст. А пипалото на силата, което я достига и завладява, се нарича Нику Чаушеску.

Театралната сцена на историята между Надя Команечи и Нику Чеушеску е Румъния, по времето на диктатурата на Николае Чаушеску (баща на Нику) между 1967 и 1989 г., годините от издигането му на власт до екзекуцията. Силата и влиянието на семейство Чаушеску са такива, че дори днес, 30 години след изчезването им, в Румъния има такива, които поддържат носталгичния си култ жив, а да се говори лошо за фамилията не е препоръчително. Жив е и култът към Нику - третият  син на диктатора и съпругата му Елена.


Елена, Николае и Нику Чаушеску

По силата на една самопровъзгласена династия, Нику, известен като "принцът", се смята от всички за наследник на баща си, от малък е запознат с държавните дела. Притежава всички клиширани пороци: комарджия, алкохолик, женкар. Баща му взима пари от държавната каса, за да плаща дълговете му. Говори се, че веднъж Нику влязъл в нетрезво състояние в заведение, където пеела Мария Чобану, народна певица, много популярна по онова време, и ѝ подвикнал нецензурно. Тя има дързостта да отвърне на тона му и да го посъветва да насочи същите нецензурни думи към майка си. В този момент кариерата на Мария Чобану приключва.

Невъзможно е да се откаже каквото и да е на Нику Чаушеску. Може да си женена жена с деца, но ако той се влюби в теб и му откажеш, най-малкото ще загубиш работата си, в най-лошия случай съпругът ти ще се озове в затвора. Очевидно има и жени, които правят всичко, за да го срещнат и да привлекат вниманието му, защото, да бъдат забелязани от него, означава да се насладят на хайвер, напоен с шампанско, докато хората в социалистическа Румъния умират от глад.


Семейство Чаушеску

В социалните медии, 30 години по-късно, има групи, посветили времето и енергията си да славят отминалите времена на Румъния, и в които се публикуват с тъга снимки от старата слава на този "спектакъл", в който ярко присъства и Чаушеску-младши. Но за по-голямата част от хората тогава е много по-добре никога да не се срещне с него. Шанс, който Надя Команечи няма. 

Според мнозина, Нику Чаушеску е толкова безпощаден и отвратителен заради майка си. През 1969 г. открива голямата си любов, чието име е Донка Мизил, дъщеря на комунистически чиновник. Но Елена Чаушеску не харесва момичето и според легендата, при новината, че чака дете от Нику, тайните служби я залавят на улицата, за да я закарат насила в клиника за аборти. Майката прави всичко по силите си, за да се увери, че синът ѝ е забравил Донка.


Нику и Елена Чаушеску

Нику отново се влюбва, този път в певицата Янина Матей, но отново семейството, което иска да го ожени за по-високопоставена жена, се намесва, за да прекрати връзката, като изпраща Янина да живее в Италия. Той реагира като започва да пие, а след това и всичко останало.

В този момент в живота на Нику Чаушеску се появява Надя Команечи. Родена през 1961-ва, Надя започва да се занимава с гимнастика на 6-годишна възраст и оттогава нарежда успехи и рекорди един след друг. За биографията на великите спортисти, освен ако не са разпуснатият Джордж Бест, никога не се говори много. Рутината им е низ от тренировки, прекъсвани само в деня на състезанието. Животът им е изпълнен с ограничения, диетата им е стриктна. Говори се, че подготовката за състезания, започната още в детството, забавя растежа на костите, защото втвърдените мускули създават ефекта на бонсай. Вероятно това е и случаят на Надя, или може би тя е била предопределена да бъде дребна - висока е 150 см и тежи само 40 кг, като не бива да качва и грам. Но след историческия олимпийски резултат, тя става по-забележима от слон, а самият диктатор ликува, защото благодарение на нея се говори много за страната, практически невидима иначе за международното обществено мнение.

Забелязват я, даже двама. Единият е Барт Конър, 18-годишен американски гимнастик, който се влюбва в нея от пръв поглед. Но тя е толкова млада, че дори не забелязва, когато той я целува по бузата в Монреал след "перфектното 10".


Надя и Барт

Другият е Нику Чаушеску, с 10 години по-възрастен от нея.

В този момент от живота си Нику Чаушеску е вече калибриран. Говори се, че имал предимство върху дъщерите на галениците на режима, нещо като iusprimaenoctis, които е трябвало да минат през него, за да загубят девствеността си по време на диви партита. Трудно е да се разбере как нещата наистина са се случвали през непроницаемата завеса от дим, която все още покрива миналото на режима. Но дори и тя никога да не го потвърждава, се твърди, че Надя Команечи е била принудена да има връзка със сина на най-влиятелния мъж в страната.



Принцът и принцесата. Принудителна връзка, основана на физическо и психическо насилие, преплетена с тренировки и международни състезания, в която тази, която всички наричат "малкия робот", но и Карпатската фея, продължава да загребва медали. Буди се в 5.30, тренира от 6 до 8 часа, отива на училище, хапва, почива един час, пише домашните си, тренира отново до вечеря и след това не излиза. Яде 100 грама месо на обяд и 50 на вечеря, 3 буркана кисело мляко на ден, 200 грама зеленчуци на хранене, три плода. Не може да яде хляб, картофи, захар, олио. В книгата The Little Communist Who Never Smiled, авторът Лола Лафон се чуди дали този толкова строг режим, който ѝ пречи да се развива физически, за да не компрометира представянето ѝ, би позволил на тази въртяща се Лолита да има поне менструален цикъл.



Историята между Надя и сина на диктатора продължава дълго. На 17, три години след Олимпиадата, тя все още е неговата официална любима, изложена като трофей. Връщайки се от Монреал, Надя е посрещната в двореца Чаушеску, сякаш тази привилегия е награда. Всъщност е входът на затвор. Тя се харесва на безмилостната майка Елена. Надя няма смелостта да се разбунтува и да избяга от режима, тези, които я познават, казват, че тя като че ли претърпява всичко, което ѝ се е случва като неизбежна съдба.

След бягството на нейния треньор-мъчител Бела Карои в САЩ, вече няма кой да я спре да реагира. Прави го подсъзнателно, опитвайки се да премахне причината за своя ад - успеха. Напълнява, опитва да се самоубие, като изпива чаша белина в усамотението на луксозната къща, купена от "любимия". Режимът скрива скандала и я вкарва в пътя. На Олимпиадата в Москва, четири години по-късно, корумпираното жури ѝ отказва титлата, за да награди родните спортисти.

Но това е почти облекчение за нея. Принадлежността ѝ към упадъчната румънска аристокрация, погледнато отвън, я прави непопулярна. След като е намерена без билет в автобус и контрольорът я игнорира, когато тя му казва, че е самата "Надя". В този момент решава да избяга, вървейки пеша към австрийската граница в продължение на шест часа. Според мнозина, самият Нику Чаушеску ѝ помага, което е необяснимо. След като стига до Виена с кола на приятел, Надя иска политическо убежище, за да се премести в САЩ. Няколко месеца по-късно избухва въстанието в Румъния и се слага край на дългия режим. Бившият ѝ любовник е арестуван за престъпления срещу държавата и осъден на 20 години затвор. Освободен е през 1992 г. заради влошено здраве, компрометирано от алкохолизъм и прободна рана, получена в килията. Умира от цироза на черния дроб през 1996 г.

Надя Команечи днес е на 58 години. През 1994 г. в Съединените щати тя отново среща Барт Конър, спортистът, който се влюбва в нея в Монреал през 1976 г. Женят се през 1996 г., точно 20 години след "перфектните 10", а през 2006 г. се ражда единственото им дете - Дилън Пол Конър. Животът й все още е пълен, много пълен, с веригата спортни зали, която основава заедно със съпруга си и със събитията, на които непрекъснато е канена. За периода при Чаушеску не иска да каже и дума.

И може би така е по-добре.


Надя и Барт

More All About Life